in

Съдията провалил черното тото на мача ЮАР – България (Последна част)

“Кралете на Келонг”

Поредицата на “Уикенд” за оплитането на футбола ни в мрежите на световната тотомафия завършва с националния отбор на България. В предишните два броя на вестника, които поместихме в нашия сайт, ви разказахме как световният синдикат за черно тото, където съдружник е българинът и бивш собственик на ПФК Беласица Петрич – Костадин Хаджииванов – Коце Маца е манипулирал резултати и съдии. Информацията за всичко дотук е от книгата “Кралете на Келонг”. Неин автор е уреждач номер едно на мачове в света Уилсън Радж Перумал, понастоящем защитен свидетел в разследването срещу тотомафията. Сингапурецът подробно описва “българската следа” в черното тото, участието на Коце Маца и наши съдии в комбината. Днес от първа ръка ще ви разкажем за това как бандитският синдикат вкарва в схемите мъжкия и младежкия национален отбор на България.

Първият удар е организиран през юли 2009 г. Бандитите успяват да набутат националния отбор за младежи на Зимбабве да дойде на турне в България за приятелски мач с нашата формация до 21 г.

България – Зимбабве 5:0

Как е уредено гостуването на Зимбабве в Сливен? От наша страна това става с благословия от най-високите етажи в БФС. Местното издание “Регион Сливен” например съобщава: “Турнирът се организира благодарение на усилията на БФС, президентът Борислав Михайлов и членът на изпълкома Емил Костадинов. Той отговаря лично за организацията на състезанието.”

Случайно или не Костадинов се явява съдружник на българския тотомафиот Коце Маца в няколко фирми. Боби Михайлов също е близък с бандита от Петрич.

Според Уилсън Радж Перумал от страна на Зимбабве бил сключен от някой си Шака, лицензиран от ФИФА агент, който организира мачове. Въпросният африканец бил доверено лице на бос номер едно на световната тотомафия Дан Тан от Сингапур.
“Дан използва Шака, за да уреди турнето на младежкия национален тим на Зимбабве в България през юли 2009 г. Само Дан Тан можеше да праща африканци в България по онова време, всичко ставаше през него”, пише Перумал в “Кралете на Келонг”.

Дан Тан

Така на 21-и юли 2009 година зимбабвийците са хвърлени за пушечно месо на стадион “Хаджи Димитър” в Сливен. Сценарият е следният – на полувремето мачът да върви 0:0, а след почивката да има много голове. Така коефициентите ще бъдат по-високи и ще  има повече печалби от залагания.
“Зимбабве загуби с 0:5, а всичките пет гола паднаха през втората част”, припомня Перумал.

Впрочем отдавна властите в Хараре арестуваха и замесените в тази и други афери шефове на футболната федерация на Зимбабве. У нас обаче никой никога не обърна внимание на тези разкрития, направени с помощта на специалния отдел за разследване на ФИФА, и потвърдени и сега от Перумал. Боби Михайлов и останалите от ръководството на БФС предпочитат да се правят на разсеяни и да вдигат рамене.

Така стигаме до пролетта на 2010 година, когато БФС гордо съобщава, че националният отбор на България заминава да играе с ЮАР по-малко от 20 дни в Световното. Как така именно нашите льоловци с непрокопсания им треньор Мъри Стоилов са избрани за спаринг-партньор на домакините на Мондиала?

Ето как мафията организира този мач според признанията на Перумал: “Аз и Антъни (Антъни Сантия Радж, сингапурски ттомафиот – б.р.) сключихме договор чрез нашата агенция “Football4you”. Ангажирахме се и да доведем съдии за петте мача на ЮАР срещу Тайланд, България, Колумбия, Гватемала и Дания. Мисията беше изпълнена успешно…”.

В интерес на истината трябва да се подчертае, че нито футболистите, нито треньорите на България са били замесени в схемата. За тези над тях не се знае. Идеята на бандитите е да манипулират резултата чрез съдиите. Наемат африкански рефери от Того, Кения и Нигер. За нашия мач е определен тогоанецът Коку. Перумал разказва как лично бос номер едно на мафията инструктира бригадата: “Дан извика арбитъра и помощниците му, за да им обясни какво се иска от тях. “В мача трябва да има три гола”, каза им той. “Ок, бос. Няма проблеми, бос”, отговориха и тримата.”

На 24-и май 2010 година ЮАР и България излизат пред пълните трибуни на стадион “Орландо” в Йоханесбург. Само че подкупните съдии правят гаф!

“Когато видяха 60 хил. зрители по трибуните тези шибаняци Коку и помощниците му се паникьосаха. В края на първото полувреме резултатът беше 1:1 (голове на Сангвени и Валери Божинов – б.р.). Искахме три гола и ни трябваше само още един, за да спечелим много пари.  Интересуваше ни само броят на головете, нямаше никакво значение кой отбор ще ги вкара. Почна второто полувреме и ние търпеливо зачакахме. Само че проклетият трети гол така и не влезе!”, разказва Перумал.

Сингапурецът добавя, че някъде между 60 и 70 минута реферът от Того пропуснал чудесна възможност да отсъди дузпа за Южна Африка. “Топката се удари в ръката на български футболист в наказателното поле. Изобщо не ни интересуваше дали тази дузпа е по изискванията, дали е спазено правилото “топката ли удря ръката, или ръката удря топката”. Просто очаквахме от рефера да даде дузпа и толкова. Само че този шибаняк Коку целият трепереше и не свирна нищо. Мачът завърши 1:1 и си загубихме парите”, свидетелства Перумал.

За да манипулират резултата, Дан обещал на съдията и двамата му помощници общо 60 хиляди долара, “сума, каквато едва ли бяха виждали през живота си” по думите на сингапуреца.

“След мача Дан се нахвърли върху съдията и помощниците му. Коку се защити: “Не видях топката да удря ръката на футболиста”. “Да те шибам, негоднико! Трябваше да дадеш дузпа и толкова. Не ставаш за нищо, заминавай си вкъщи”, беснееше Дан.  Той им хвърли накрая по 1000-2000 долара и ги върна в Того”, твърди още Перумал.

Така се стига и до скандалните мачове България – Естония (2:2) и Боливия – Латвия (2:1), играни в началото на 2011 г. в Анталия. За тях Перумал твърди, че тотомафията се опитала да го изиграе. Като съдружник той трябвало да получи дял от прихода. Само че го изолирали.

Как е организиран въпросният мач на “лъвовете”? Ако се вярва на Боби Михайлов, бандитската фирма “Фути Медиа” пратила по електронната поща покана до БФС за организиране на въпросния мач. Нашите абдали, без да имат представа кой им стои насреща и без дори да проверят, направо клъвнали на въдицата. Подвели се уж по това, че като агент на ФИФА за организиране на срещата бил посочен лицензираният руснак Слава Проценко. Тъй като в България не е водено разследване от компетентните органи на тази афера, ние ще трябва да повярваме на теорията на Боби и останалите.

Перумал: “Веднага ми стана ясно, че двата мача в Анталия се организират от Дан Тан. Проверих и се оказа, че договорите са разписани от неговия човек. Антъни Сантия Радж. България – Естония беше зловеща работа за залагания. Ясно беше, че искат да ме прецакат…”.

Снимка: http://anyhowhantam.blogspot.com/

В крайна сметка Уилсън Радж Перумал решава да заложи свои пари на тези два мача. За да бъде по-сигурен, праща своя човек Муруган от Сингапур чак в Анталия. Задачата му е да разбере дали съдиите ще бъдат с радиостанции, микрофони и слушалки в ушите. Именно по радиото мафията им нарежда кога трябва  да се вкарат головете и да се свирят дузпи. Както стана ясно от предишната ни публикация, това техническо нововъведение е било изобретено от Коце Маца и изпробвано успешно няколко месеца по-рано на скандалния турнир в аржентинския град Кордоба.

“Ако реферите бяга със слушалки, това 100 процента щеше да означава, че Дан има пръст и в двата мача и ще се залага на много голове”, разказва сингапурецът.

Само че работата се размирисва. На следващия ден Перумал получава обаждане от Дан Тан.

“Твоето шибано копелле се е раздрънкало навсякъде, че мачовете в Анталия са за залагания и ще бъдат манипулирани чрез съдиите! Разправял е още, че ще има много голове. Кажи на този скапаняк, че ако поискам, мачът ще завърши 0:0. Предай му още, че ще го убия!”, реве в слушалката шефът на бандитите.

В деня на мачовете 9-и февруари Муруган докладва на Перумал по телефона от Анталия: “На Боливия и Латвия свири босненец, а на България и Естония е унгарецът Ленгел”. Перумал разпознава и двамата като съдии на тотомафията и доверени лица на Дан Тан.

“Заложих, че на мача между Боливия и Латвия ще има четири гола, тъй като предполагах, че така е наредил Дан Тан. В 60-ата минута резултатът беше 2:1, и трите гола бяха от дузпи. Оставаше само още един. Само че мачът свърши така и аз си загубих парите”, пише Перумал.

Оказа се, че Дан Тан е заложил на три гола в двубоя – също какъвто е бил сценарият на онзи мач между ЮАР и България предната година. 4-те гола излизат на България и Естония, което е вторият двубой за деня. Той се провежда на същото игрище и завършва 2:2. Както в предишния мач, и в този всичките голове са от дузпи.

Перумал твърди, че доста букмейкъри от Азия са предусещали измамата и са отказали да приемат залози за двубоя. Нещо повече – в УЕФА също са имали данни, че се готви нещо нередно. Сингапурецът дори цитира разговор между Дан Тан и унгарския мафиот Зекай, който довел съдиите.
“Още преди мачовете Дан му каза, че има вътрешна информация от УЕФА, според която съществуват сериозни съмнения за редовността на тези срещи. Дори имаше вариант да пуснат турски съдии и да се откажат от манипулациите. Накрая обаче осъществиха първоначалния план и наредиха на реферите да свирят много дузпи. Това се оказа изключително рискова операция – все едно полицията да ви чака пред банката, а вие да влезете и да я оберете.”

След двата мача става лют скандал. Всички разбират, че мафията е наредила резултатите. Световната преса акцентира и върху това, че в аферата присъства името на Лотар Матеус, по онова време треньор на България. Малко по-късно Уилсън Радж Перумал е арестуван във Финландия по обвинение за уреждане на мачове от тамошното първенство. Прави пълни признания и в съда, а след това е прехвърлен в Унгария. Там също сътрудничи на властите със статут на защитен свидетел. В резултат на неговите разкрития абсолютно всички от тото-синдиката начело с Дан Тан са арестувани. Без един – Коце Маца, който още се крие някъде по света.

Коце Маца залагал по $ 100 000
на Беласица

В “Кралете на Келонг” Уилсън Радж Перумал разкрива още, че Коце Маца е правил добри пари от своя отбор Беласица. Накрая обаче по заповед лично от Дан Тан футболният клуб от Петрич бил ликвидиран!
“През сезон 2008-2009 Коста имаше собствен клуб в България. Отборът играеше в “А” група, както се нарича българската топ лига. След като обаче Коста излезе от затвора в Германия, двамата с Дан решиха да го закрият. Това обаче стана постепенно, като отборът губеше мачовете си. На всеки от тях се залагаха по 100 хиляди долара. Залагаше се на брой голове, както и на периодите от мача, в които ще бъдат вкарани. Така в края на сезона отборът изпадна. Само че Коста вече беше осребрил това изпадане, натрупа достатъчно пари от залагания и вече можеше да се включи като акционер в синдиката на Дан”, разказва Уилсън.

КРАЙ

Материал на в. Уикенд, брой 29 (558)
Станил Йотов

Още по темата:
“Кралете на Келонг”: Коце Маца вкара Антон Генов в тото-мафията (Част I)
Български рефер свири тото мач пред 40 000 души (Част II)

Кефи ли те?

Да се изкъпеш с бира

А па тоо не е спирал да яде пица всеки ден в последните 25 години