in

“Кралете на Келонг”: Коце Маца вкара Антон Генов в тото-мафията (Част I)

“Кралете на Келонг”

Преди два месеца една книга разтърси световния футбол и извади на бял свят цялата истина за черното тото и манипулираните резултати, брато. „Кралете на Кейлонг” е автобиография на най-големия уреждач на мачове в света Уилсън Радж Перумал. 49-годишният сингапурец бе един от босовете на световния синдикат за черно тото, преди да го арестуват през 2011 г. В книгата си Перумал прави сензационни разкрития за българския тото-мафиот от най-висок ранг Костадин Хаджииванов-Коце Маца, който се явява един от съдружниците в синдиката.

Перумал разказва и за трансграничните бандитски мрежи, в които са били оплетени футболните съдии от България, начело с бившия ни рефер №1 Антон Генов. В няколко поредни броя вестник „Уикенд” ще представи „българската следа” в „Кралете на Келонг”, а ние ще поместим материалите на нашия сайт. Чети внимателно, после си приготви фиш за новия сезон в “А” група.

Пояснение: Kelong е малайски дума, описваща форма на платформа върху бряг, изградени предимно с дърво, което може да бъде намерено във водите на Малайзия, Филипините и Индонезия. В разговорен сингапурски английски език думата Kelong означава “уреждане на мачове чрез съдии”, по-специално за футбола.

Снимка: http://anyhowhantam.blogspot.com/

Как започва всичко? Европейско-азиатската банда е сформирана през 2008 г. Нейн бос е сингапурецът Тан Сеет Енг, по-известен в престъпните среди като Дан Тан. Той дърпа конците от имението си в Сингапур, където е централата с компютрите. На територията на Европа мачовете се уреждат от Бандата на циганите, към която се числи и Коце Маца.

„Циганите” вербуват играчи, треньори, съдии и шефове на футболни клубове посредством подкупи и шантажи. Българският мафиот работи с още две от едрите риби в картела – словенците Адмир Шулич и Дино Лалич. Перумал пък е човекът, който държи връзката между азиатското крило на картела и Бандата на циганите. Картелът натрупал стотици милиони от залагания на уредени мачове в цял свят. В „Кралете на Келонг” Уилсън Радж Перумал разказва, че е видял за пръв път Коце Маца на сбирката на мафиотските босове в хотел „Шангри – Ла” в Сингапур. Това станало на тържество, дадено от Дан Тан по случай новата 2010 г.

Костадин Хаджииванов-Коце Маца

„Дан организира новогодишна вечеря с нашите европейски партньори и техните семейства. Адмир и Дино бяха дошли с друг член на синдиката – Коста от България. Коста си беше паснал много добре с Адмир и останалите съдружници на Дан, той също изглеждаше като голям бос. Беше от висока класа, добре облечен, пиеше вино и гледаше да се държи като истински милионер. На масата му бяха сервирани 5-6 бутилки вино, от които отпиваше веднъж от една, втори път от друга. Преди това през 2008 г. Коста бе арестуван в Гърция и екстрадиран в Германия заради контрабанда на цигари. Сега отново бе в бизнеса и наскоро се беше присъединил към синдиката на Дан Тан…”

Ако се вярва Перумал, Костадин Хаджииванов се е оказал истински новатор в черното тото. „Той работеше със съвсем други методи. Докато аз например манипулирах мачовете чрез футболисти, треньори и съдии, Коста работеше направо с президентите на клубовете и футболните федерации. Имаше мощни връзки в Турция и Гърция, където президентите на клубове не отказваха да вършат мръсна работа за него. От Солун с помощта на собствениците на отбори дълго време Коста се ебаваше с гръцкия шампионат по футбол. По този начин Дан и останалите направиха луди пари с черното тото в Турция и Гърция”, разказва още сингапурецът. Постепенно Коце Маца вкарва в играта и българските футболни съдии. Работата им е да свирят международни мачове, които трябва да завършат при определен резултат, за да излязат залаганията. Един от тях е рефер №1 Антон Генов.

В началото на ноември 2010 г. БФС съобщава: „Приятелският мач между Египет и Австралия ще бъде ръководен от българска съдийска бригада. Поредното признание за авторитета на родните рефери дойде с поканата за международния арбитър Антон Генов и неговите помощници Никола Джугански и Николай Ангелов. Със специално писмо футболната федерация на Египет отправи покана към българската съдийска бригада да ръководи контролата, която ще се проведе на 18 ноември в Кайро”. Според Уилсън Радж Перумал обаче не става въпрос за „поредното признание за авторитета на родните рефери”, а за престъпна комбинация и манипулиране на резултата от мача.

В „Кралете на Келонг” сингапурецът свидетелства: „За 18 ноември 2010 г. бе планиран троен удар с мачовете Египет – Австралия в Кайро, Еквадор – Венецуела в Кито и олимпийските отбори до 23 години на Египет и Молдова, отново в Кайро. Уредих съдията Ибрахим от Нигер за срещата в Кито и друг африкански арбитър за олимпийските формации. Дан каза, че има на разположение български рефер когото познава от предишен мач. Съгласих се: „Това е добра идея. Можем да го използваме за Египет – Австралия”. Пратих моя човек Мохамед Хасан в Кайро да договори сделката с футболната федерация на Египет.” Според Перумал услугите на Антон Генов били уредени с помощта на Коце Маца. „Българският съдия на Дан беше мъж на име Антон, който ни беше осигурен от Коста. Предната година Антон беше наказан от УЕФА, след като свири четири дузпи на приятелския мач между Канада и Македония”.

Дан Тан

Нека припомним какво се случи на въпросния мач в Струмица, игран в края на 2009 г. Македония победи с 3:0, а Генов свирна цели четири дузпи – по две за двата отбора през второто полувреме. Канадците обаче изпуснаха своите, докато македонците си ги вкараха. Тогава стана голям скандал, а Генов беше изваден за около година от съдийството. Малко по-късно той трябваше да свири мача от Шампионската лига между „Динамо” (Киев) и „Барселона”, но в последния момент беше пратен друг съдия. Перумал разяснява, че този мач в Струмица също е бил манипулиран с помощта на българския арбитър. „Вдигна се голям скандал. Съдията би трябвало да знае, че отсъждането на четирите дузпи ще повдигне съмнения, особено когато има много залагания за три или повече гола в мача. Дан беше много недоволен от представянето на Антон.” Лично босът на картела Дан Тан трил сол на главите на Коце Маца и Антон Генов заради гафа с дузпите в Струмица, разказва сингапурецът.

В книгата Дан е цитиран да казва: „След мача го начуках на Коста и неговия съдия. Крещях: Защо, да те шибам, даде толкова много дузпи? След като футболистът е пропуснал да вкара дузпата, просто кажи, че вратарят е мръднал преди изпълнението и разпореди да я бият отново. Тези двамата обаче не бяха толкова умни, че да схванат…” Според Перумал Антон Генов е бил привикан лично при Дан Тан преди мача Египет – Австралия в Кайро. Босът на картела му дръпнал лекция, че този път трябва да внимава какви ги върши. „Току-що се връщаш след наказанието. Не прави никакви веселби, само изчакай точното време”, нашепва със зловещ тон сингапурският мафиот №1.

Египтяните пък нещо не харесали Антон Генов, когато пристигнал в Кайро, пише още в „Кралете на Келонг”. „Те бяха много придирчиви към съдиите и казаха: „Това момче ни изглежда дебеличко”. Но в крайна сметка Антон беше назначен да свири мача и нашият план се реализира”, разказва Перумал. Какъв всъщност е планът? Да се заложат много пари на условието, че в мача ще има най-малко три гола. Само че до последната минута резултатът е само 2:0 и всичко отива по дяволите. Точно тогава обаче Антон Генов свири дузпа за Египет, след която резултатът става 3:0. Нарушение, разбира се, няма. Това се вижда и от записа на мача.

„Никой не разбра каква беше тази дузпа, освен съдията. Само Господ и рефера знаят защо беше отсъдена”, беснее след мача треньорът на Австралия Холгер Осиек. На всичкото отгоре бандитите се скарали след мача за парите, които са изкарали от далаверата. Перумал завършва историята: „Обадих се на Дан да го питам за моя дял. Той ми каза: „Заложих 1 милион долара, на теб ти се полагат 200 000″. Отвърнах му: „Какво, по дяволите, си мислиш? Не може да си сложил само един милион?!” „Това е твоят дял”, отговори ми Дан.”

Досие

Уилсън Радж Перумал е роден на 31 юли 1965 г. в Сингапур. Той е най-известният манипулатор на резултати за черно тото в света, занимава се с тази престъпна дейност още от началото на 90-те години. Урежда мачове по цял свят. През февруари 2011 г. е арестуван в Хелзинки и осъден от финландския трибунал. Сключва споразумение с властите и става първият защитен свидетел, който сътрудничи на следствието и прокуратурата в редица страни за разплитане на мафиотските мрежи за манипулиране на мачове. През април тази година Уилсън Радж Перумал издаде „Кралете на Келонг” – автобиография, в която самият той разказва за престъпленията си. Съавтори на книгата са разследващите журналисти от Италия Алесандро Риги и Емануеле Пиано.

Материал на в. Уикенд, брой 27 (556)
Станил Йотов

Очаквайте в следващия брой:

  • Коце Маца измислил как да командват съдиите по радиостанциите им
  • Милионерът от Петрич изкарвал по 100 хил. долара от мачовете на Беласица
  • Аферата с българските съдии в Аржентина и Венецуела
  • Нашенец раздавал подкупи в първенството на Финландия

Виж и следващите две части:
Български рефер свири тото мач пред 40 000 души (Част II)
Съдията провалил черното тото на мача ЮАР – България (Последна част)

Кефи ли те?

Ice Cream пред Brato.bg: Това, че сме в България, ни кара да се будим на 7-то небе

Не ти го пожелаваме! Тя звънна на бившия си 77 хил. пъти и му прати 43 хил. sms за седмица