Български рефер свири тото мач пред 40 000 души (Част II)

Български рефер свири тото мач пред 40 000 души (Част II)

“Кралете на Келонг”

Поредицата на „Уикенд” за аферите около световното черно тото, манипулирането на резултати и „българската следа” в тото-мафията продължава. В предишния брой ви запознахме с разкритията на сингапуреца Уилсън Радж Перумал, уреждач №1 на мачове в света. В автобиографичната си книга „Кралете на Келонг” Перумал сочи българина Костадин Хаджииванов като един от босовете на най-големия синдикат за черно тото в света. Милионерът от Петрич и бивш президент на „Беласица”, известен още като Коце Маца, вкарал в играта и българските футболни съдии начело с бившия рефер №1 Антон Генов. С тяхна помощ се манипулирали международни мачове, където имало заложени повече от един милион долара.

Разкритията от „Кралете на Келонг” обаче не спират дотук. Според Перумал именно Коце Маца е направил истинска научно-техническа революция в манипулирането на резултатите за тотото! Освен това вкарал в международния трафик на съдии цяла банда наши рефери. С тяхна помощ били опорочавани мачове не само на мъжки отбори, ами и на национални тимове от младежи до 20 години. При това не в България, не дори и в Европа, а чак зад океана в Южна Америка. „Уикенд” ви предлага поредната разходка из тъмната страна на футбола.

Костадин Хаджииванов-Коце Маца

През есента на 2010 г. предприемчивият бандит Коце Маца решава, че пред тото-мафията се удава чудесна възможност за контрол върху съдиите във всеки мач. Точно тогава ФИФА въвежда радиостанциите, с които реферите комуникират помежду си. Главният арбитър, помощниците му и четвъртият съдия вече имат микрофони и слушалки в ушите, за да си помагат по-добре при отсъжданията. Дали пък новата техника не може да се използва от престъпниците, за да нареждат на съдиите по радиото кога трябва да има гол и в коя минута точно да свирят дузпа?

В „Кралете на Келонг” Перумал свидетелства: „Трябваше да изпробваме новата техника на един турнир в Аржентина. Проблемът обаче беше, че тези съдийски радиостанции не можеха да се намерят на пазара. С тях разполагаха само реферите. Коста, българският партньор на Дан Тан (бос №1 на синдиката – б.р.) обаче намери решение на въпроса.

Дан Тан

Коста достави от дефицитните микрофони

и радиостанции благодарение на връзките си в Източна Европа. С тях ние можехме да се включваме в радиочестотната връзка с главния съдия, помощниците му и четвъртия рефер”. На практика устройството се явява нещо като терминал за бандитско командване на съдиите. Дебютът на новата техника на мафиотите е на „Копа Кордоба Интернасионал” за младежи до 20 години. Турнирът в аржентинския град Кордоба е организиран с посредничеството на мафиотите, уж като подготовка за южноамериканския шампионат и Олимпийските игри в Лондон. Коце Маца, Дан Тан, Перумал и останалите бандити работят легално чрез две свои фирми – „Фути медиа” и „Екзекютив спортс”. „Казах на Дан, че ми трябват шестима съдии – двама главни, на които може да се разчита, и четирима помощници.

Радио технологията за комуникация между реферите

Дан взе реферите от България и Унгария,

разказва Перумал. Маджарите са Колош Ленгел и двама помощници. От българска страна за Кордоба заминават пловдивчаните Лъчезар Йонов, Емил Митев и Петър Тарълов. И двете бригади са съставени от съдии, които не само че не са от международна категория, каквито са изискванията на ФИФА. Те свирят в „Б” група и аматьорските дивизии, никой не ги познава. Шестимата ще са опитните зайчета, които трябва да изпитат новата система на мафиотите с радиостанциите. Апаратурата е доставена на място в Кордоба от Коце Маца. А мачовете трябва да свършат по такъв начин, че бандитите да натрупат милиони долари от залагания.

„До Аржентина съдиите бяха ескортирани от новия член на синдиката на Дан – унгареца Зекай”, разказва още Перумал. Отначало Коце Маца и останалите ортаци на Дан Тан от Европа били против включването на бандита от Будапеща, но след това отстъпили. „Изпратих моят човек Сивараджан да посрещне групата на летището в Буенос Айрес и след това да ги закара с вътрешен полет до Кордоба, където им бяхме запазили хотел”, продължава с разкрията си сингапурецът.

Лъчезар Йонов (в средата)

Първият удар трябва да бъде осъществен на 15 декември в мача между младежите на Аржентина и Еквадор. Главен арбитър е Лъчезар Йонов. Двубоят на стадион „Хулио Сезар Виягра” в Кордоба обаче

не се развива според плана

на мафиотите. Пет минути преди края Аржентина води с 2:0, а трябват най-малко три или четири гола в мача, за да излязат залаганията. В този момент Йонов дава две дузпи и докарва резултата до 3:1! Вестник „Информе Кориентес” коментира: „В 87 минута българският арбитър отсъди несъществуваща дузпа, от която еквадорецът Марлон де Хесус намали резултата до 1:2. Само две минути по-късно аржентинецът Диас възстанови разликата 3:1 с гол от още една дузпа, дошла след нова съдийска грешка”.

Два дни по-късно бандата трябва да направи втория си удар, този път на мача Аржентина – Боливия. Там са пратени да свирят унгарците начело с Ленгел, а четвърти съдия е нашият Йонов.

Уреждач №1 на мачове в света – Уилсън Радж Перумал

„Дан издаваше заповеди от дома си в Сингапур. Каза, че този път ще играем „ъндър” (само един гол в мача – б.р.). Инструкцията беше голът да падне в последните две-три минути”, пише още Перумал в книгата си.

Сценарият обаче отива към пропадане, след като в средата на второто полувреме Аржентина вкарва гол. „Футболистите и запалянковците по трибуните се радваха. Унгарецът Зекай, който беше седнал на предните редове, обаче се намеси в този момент. Кучият син започна да крещи по радиостанцията в ухото на съдията:

„Отменяй гола, отменяй гола!”

Въпреки, че между футболиста на Аржентина и вратата имаше двама защитника на Боливия, тъчреферът вдигна засада и голът не беше признат”, разказва Перумал.

Така в последната минута на двубоя все още няма гол. По радиото Лъчезар Йонов получава нареждане да покаже по-дълго продължение. Играе се цели 13 минути след редовното време! Най-накрая унгарският съдия Ленгел свири срамна дузпа. Аржентинците я вкарват, бият с 1:0 и черното тото излиза.

Вместо обаче да се радват на победата, шефовете на футбола в Аржентина са бесни. Еметерио Фриас, президент на футболната лига на Кордоба, подава жалба до шефа на федерацията и вицепрезидент на ФИФА Хулио Грондона. „Ще пусна рапорт до Грондона за представянето на унгарския арбитър. Решенията му тотално компрометираха съдийството от Източна Европа”, добавя той.

Налага се българите и унгарците да изфирясат по най-бързия начин от Кордоба. По плана на мафията Лъчо Йонов и другите двама нашенци е трябвало да ръководят финала на турнира. Само че след излагацията с дузпите им се налага да се спасяват. „Стана голяма издънка. До този момент никой в Южна Америка не предполагаше, че манипулирането на резултати вече е засегнало и техния футбол”, казва Перумал в „Кралете на Келонг”.
Всъщност обаче това далеч не е първият

трафик на български съдии в Южна Америка,

осъществен от бандата на Коце Маца. Два месеца по-рано, през октомври 2010 г., две съдийски бригади от Пловдив са изпратени да свирят на турнир във Венецуела, отново за младежи до 20 години. Едната тройка са вече познатите герои от Аржентина Йонов, Тарълов и Митев. Останалите са главният рефер Руслан Минчев и асистентите Пеньо Ташев и Веселин Рашков. Шестимата изведнъж изчезват мистериозно от България. Единият казал, че отива в Португалия, друг си намерил работа на село. Групата, ескортирана от бандитите, всъщност отлита за Каракас, а оттам ги прехвърлят в град Пуерто Ордаз, където трябва да се играят мачовете.

Наивните венецуелци не подозират какво им се готви. Нещо повече – турнирът е организиран със съдействието на властите в щата Боливар и лично на генерал губернатора Франсиско Ранхел Гомес. Завалиите си мислели, че им водят елитни съдии от Европа. Само че до този момент пловдивчанинът Минчев например бил надувал свирката само по селските ливади в българската „В” група. Изведнъж го пускат да свири на 40-хилядния стадион „Качамаи”, строен специално за турнира „Копа Америка” за 74 милиона долара. Той и помощниците му ръководили мача Еквадор – Камерун (2:0) и още един двубой. Йонов пък свирил Венесуела – Тринидад и Тобаго (4:2) пред внушително количество публика на „Качамаи”. Шестият гол влиза в 4 минута на доиграването. Пак в последната минута на мач, ръководен от Йонов, е фиксиран резултатът в двубоя на тринидадците срещу Еквадор. До последно еквадорците водят с 1:0, но в 94 минута

пловдивчанинът отсъжда дузпа

от която резултатът става равен 1:1. Йонов свири и Венесуела – Никарагуа 5:0. В трите мача под негово ръководство са вкарани общо 13 гола – мечта за всички тотаджии, които залагат на високите резултати!

В „Кралете на Келонг” Уилсън Радж Перумал хвали българските съдии, че са си свършили добре работата. „Нашите рефери бяха подготвени за всичко както трябва. Само че турнирът накрая се оказа голяма щета! Нямаше залагания и загубихме цели 400 000 долара”.

Материал на в. Уикенд, брой 28 (557)
Станил Йотов

Очаквайте в следващия брой:

  • Как мафиотите докараха младежкия отбор на Зимбабве за пушечно месо в Сливен
  • Африкански съдия провалил залаганията в мача Южна Африка – България
  • Разказ от първа ръка – кой и как организира черното тото на националите срещу Естония в Анталия
  • Коце Маца залагал по 100 000$ за загуба на Беласица

Още по темата:
“Кралете на Келонг”: Коце Маца вкара Антон Генов в тото-мафията (Част I)