in

Яко!Яко!

Христина Колева: Лазерната епилация вече не е тема табу

В Derma-Act обещават до 85% трайно редуциране на окосмяването

Краят на зимата е факт, брато. Пролетта води до промени, но не само от температурно естество. Това е периодът, в който се сещаме, че е време да помислим повече за тялото си. Едни тръгват на фитнес, други на плуване, трети на лазерна епилация. Тук сме, за да поговорим именно за обезкосмяването. Дълги години повтаряхме една и съща грешка, но няма да я споделяме тук, защото ни е срам. Време е да се доверим на модерните технологии и апаратурите от най-ново поколение. А също и на специалистите в областта.

 За целта се срещаме с Христина Колева, която е част от екипа на Derma-Act. Завършила е Медицински университет в София през 2021г. Практикувала е в спешно отделение, а професионалните й интереси са насочени към лазерните технологии, радиочестотата и приложението им в областта на естетиката и дерматологията.

-Привет, благодарим за отделеното време. Наясно сме, че пролетта сте още по-ангажирани. Наблюдава ли се наистина завишен интерес към процедурите в края на зимата и защо?
– С настъпването на пролетно-летния сезон се наблюдава повишаване на интереса към процедурите от всякакво естество и причината е в стремежа на всеки да иска да изглежда добре, респективно, да се чувства така и да се харесва. И наред с това, да подобри кожата и външния си вид, особено преди летния период.

-Тук сме с конкретна тема – лазерната епилация. Какви са тайните при тази процедура и защо е най-ефективният метод?

Лазерната епилация е “златен стандарт” в обезкосмяването. Тя е най-ефикасният и дълготраен метод за редуциране на нежеланото окосмяване. Осъществява се посредством селективна фототермолиза, като принципът е да се атакуват богати на меланин структури, каквито са космените фоликули, без да се уврежда околната тъкан. Ефектът се дължи на оптичната енергия, която поглъщайки се от пигмента на косъма се трансформира в топлина и термично го ,,разрушава’’, което пък от своя страна води до трайното премахване на косъма.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Derma-Act (@dermaact)

– Един мъж може да търпи много, но не и когато става за болка. Затова и преди години се отказахме от кола маската. По-безболезнена ли е лазерната епилация?

– Болката е субективно усещане, което зависи от предразположението на пациента към процедурата, както и от прага на търпимост. Самият процес е свързан с лек и моментен дискомфорт, който се усеща като “ощипване” или “боцкане”, но силна и непоносима болка както с кола маската – няма.

А и ние в Derma-Act се стараем да се грижим за нашите пациенти, като използваме охладителна система, която чувствително намалява неприятното усещане и дискомфорта по време на лазерните процедурите.

– Колко процедури средно на зона са необходими за трайното премахване на космите?

– Броят на процедурите, които е необходимо да се направят за постигане на оптимални и удовлетворяващи резултати, е много индивидуален и зависи от зоната на обработка, площта както и от естеството на косъма. Важна позиция заемат също – възраст,генетични фактори, хормони, прием на медикаменти и някои патологични състояния, които повлияват цикъла на растеж на космите, но обикновено са необходими между 6 и 8 процедури.

– Ние мъжете си падаме по джаджите. В този ред на мисли каква апаратура използвате?

– В Derma-Act работим с апаратурата на Cynosure. Машините за лазерна епилация са Elit + и Elit IQ. Те комбинират в себе си две от най-добрите и клинично доказани лазерни технологии в света, а именно – Alexandrite и Nd:YAG, които ни позволяват да обработваме пациенти с всякакъв тип и цвят на кожата, дори и през летните месеци, стига кожата да не е била излагана на слънце в последните седмици.

– Увеличила ли се е популярността на лазерната епилация сред мъжете в последно време?

– Определено това не е тема табу в наши дни. Напоследък лазерната епилация става все по-предпочитан и популярен метод за премахване на нежеланото окосмяване и сред мъжкия пол. Причината за това е най-голямото предимство на лазерната епилация, а именно – трайността на резултатът. В този ред на мисли няма нужда от прилагането на други методи за временно обезкосмяване. Друго голямо и много ценно преимущество на лазерната епилация е, че повлиява всякакъв тип и цвят окосмяване, както на зони с добре изразен и силен растеж, така и на зони с по-фини и тънки косъмчета.

– Лукс ли е лазерната епилация от финансова гледна точка? Има ли някакви отстъпки при повече зони?

– Лукс би било, ако е трудно достъпно, а все повече пациенти се подлагат на подобна процедура. Ние в Derma-Аct разполагаме с пакети, които правят процедурите по-достъпни и по-изгодни в дългосрочен план, а и нека не забравяме фактът че, грижата за нас и самочувствието ни е безценна.

– Има ли фактори, затрудняващи лазерната епилация?

– Има, да. Такива фактори са бременност, кърмене и, разбира се, кожа, излагана на слънце непосредствено преди процедурата. Лазерната епилация с александритен лазер може да се изпълнява върху кожа, при която поне 3 седмици не е имало активно слънцеизлагане. Пациенти с анамнеза за кожен проблем като екземи, дерматити или херпесни инфекции също не се препоръчва.

– Простете невежеството ни, може да прозвучи малко налудничево, но има ли опасност за вътрешните органи, когато се прави в областта на корема?

– Не, такава опасност няма. Лазерът не може да повлияе на вътрешните органи, тъй като импулсът се абсорбира от меланина – пигмента в косъма. Следователно енергията се разпределя в космения фоликул, като не прониква по-дълбоко от това ниво. Да не говорим, че вътрешните ни органи, чисто анатомично, са добре предпазени от мускули, фасции, мастна тъкан и няма вредно въздействие върху тях.

– Знаехме си, но все пак беше важно да попитаме. За финал, понеже все още ни е страх от болката, може ли да обобщите топ 3 причини, за да предпочетем лазерната епилация пред останалите методи за обезкосмяване?

– Трите основни причини, за да изберете лазерната епилация са – на първо място, постигане на изключително добри резултати – до 85% трайно редуциране на окосмяването, доказан ефект при всякакъв тип и цвят на кожата, приложима през летните месеци.

Още по темата:

Д-р Костас Пагидас: Мъжете изостават с 10 години

Д-р Лафчис: Все повече жени искат неща, от които нямат нужда

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Derma-Act (@dermaact)

Кефи ли те?

Oфициално! Counter Strike 2 излиза през лятото (ВИДЕО)

Джак, пак ли си пиян? (ВИДЕО)