in

Яко!Яко!

Д-р Лафчис: Все повече жени искат неща, от които нямат нужда

В операционната слушаме рок или метъл, признава хирургът

За близо 10 години сме имали много и най-различни събеседници за интервю, брато. Срещу нас са заставали актьори, музиканти, спортисти, DJ-и, лекари и яки Цецки. За пръв път обаче имаме възможността да разговаряме с хирург. Именно такъв е д-р Александрос Лафчис, който има богат опит зад гърба си, както и отлично чувство за хумор. Уважаваме и двете. Той завършва медицина в МУ София през 2006 г. В продължение на 6 години работи в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Александровска“, след което става пряк свидетел на всезъможни неща в „Пирогов“. Член е на Българската Асоциация по Пластично-Възстановителна и Естетична Хирургия от 2018 г. Успоредно с това е част от екипа на Derma-Act от самото създаване на дерматологичната клиника. Пред Brato.bg д-р Лафчис говори за първата си операция, музиката, която слуша по време на интервенции и най-честите желания на жените. 
– Привет, д-р Лафчис. За пръв път ни се отдава възможност да говорим очи в очи с пластичен хирург. Имаме толкова много въпроси, извинете ни, ако някои от тях ти се сторят несериозни. Започваме веднага с първото, което ни идва на ум – какво най-често Ви питат хора като нас, когато разберат какво работите?
– Здравейте. Най-напред благодаря за поканата Ви. Най-често хората ме питат дали правя гърди… странно е защо специалността ми се асоциирана само с тази интервенция в съзнанието на хората.
– Как съвместявате тежките клинични случаи в спешното с естетичната част от професията ви в Derma-Act?
– Честно казано преди години ми беше по-лесно. Вече смятам, че е време следващото поколение пластични хирурзи да продължат. След почти 10 години в “Пирогов” реших да се оттегля от спешните случаи. Въпреки това продължавам да работя реконструктивна и естетична хирургия. За мен те са неразделна част от специалността. За да си на ниво в едното, трябва да си добър и в другото. Ако наблегнеш само на реконструкция, забравяш за естетичната част, а тя е важна за качеството на живота на пациента. От друга странна, ако наблегнеш само на естетиката си свиваш драстично мирогледа и съответно нивото като специалист.
– Помните ли коя беше първата ви операция? Каква беше?
– Първата ми операция беше преди да започна с пластичната хирургия. Беше апендицит на един доста почерпен пациент, посред нощ по спешност. На сутринта летях от еуфория и бързах да си видя пациента. Нахлух в стаята и гордо заявих на оперирания „ Здравейте, аз съм Вашия хирург, казвам се д-р Лафчис и Ви оперирах снощи по спешност!!“. Пациентът ме погледна без никаква емоция и ми каза „Бегай от тука бе, момче. Викни някой лекар“.
– Това с класическата музика по време на интервенциите вярно ли е? Или е само по филмите?
– Музиката е важна част. Обожавам класическата музика, но обикновено в операционната слушаме рок или метал. Групи като Ulver, Ghost, често класики като Led Zeppelin, Black Sabbath и др. Ако зависеше само от мен, щяхме да слушаме доста по-тежки неща, но се съобразявам и с екипа. Blues също се слуша често.
– А как започва една естетична консултация? Имате ли встъпителни думи към пациентите ви като например „Кажете ни какво не харесвате в себе си“? 
– Обикновено се запознаваме с пациента, след което го питам с какво мога да му бъда полезен. Когато се касае за естетика е важно пациентът и лекарят да са на „една вълна“. Ако желанията му не отговарят на естетичните възприятия на хирурга, то това не е нито лекарят на конкретния човек, нито пациентът на този лекар. По-добре в такива случаи да се ориентира към друг специалист.
– Успяхте ли да си отговорите на въпроса какво искат жените? 
– На този въпрос отговорът е сложен. За жалост все повече жени искат неща, от които нямат нужда. За мен дали ще направя една операция с перфектен резултат или ще откажа една пациентка, защото няма нужда от това, е еднакво добре свършена работа.
– Пластичната хирургия лек ли е за липсата на самочувствие?
– В никакъв случай. Тя може да подобри самочувствието, но ако то липсва може да има обратен ефект. Затова е важно по време на консултация да разберем каква е психиката на пациента.
– Коя е най-честата хирургическа интервенция, която извършвате? 
– На първо място е уголемяването и повдигането на бюста. Следват липосукциите, фейслифтинг, корекции на клепачи, носове и т.н.
– Комплекс ли води хората до вашия кабинет или желанието за по-добра визия?
– И двете. За това на предишния въпрос Ви казах, че е важно да разберем мотивите на пациента. Ако видим, че той е със стабилна психика, добра мотивация и реалистични очаквания е перфектен кандидат. Но ако усетим, че става въпрос за човек със смачкана психика или нереалистични очаквания по-скоро ще му навредим.
А кой е най-често даваният от вас съвет на пациент? Предполагаме, че не е „всеки сам си преценя“?
– Да ме изслуша внимателно относно рисковете, да помисли върху казаното, да си записва въпроси, на които да му отговоря на следващата ни среща и да разбере, че естетичните операции не са животоспасяващи интервенции, но крият рискове. Освен това винаги ги съветвам да не се подлагат на интервенции, които ще заличат индивидуалността им. Това за мен е отвратителна тенденция. Излиза човек на заведение и гледа една и съща визия около него. Идеята на пластичната хирургия не е да създава „клонинги“, а да подчертава красивите и естествени дадености, като отстранява естетичните недостатъци. Колкото по-дискретна е намесата, толкова по-хубав е резултатът.

Разбрахме, че в Derma-Act предлагате една много интересна процедура за ултразвукова липосукция -Vaser Lipo. С какво тя се различава от нормалната липосукция?
– VASER е абревиатура на Vibration Amplification of Sound Energy at Resonance. На кратко се различават от факта, че се прилага ултразвуков сигнал, който освобождава мастните клетки от останалите тъкани и това улеснява значително тяхното премахване по време на липосукцията. Процедурата води до значително по-добри резултати, ако разбира се, пациентът е годен за такава процедура. Не всеки е подходящ за  нея. Огромно предимство също така е, че тези мастни клетки са живи, тъй като не се увреждат от механичното разкъсване на тъканите при нормалната липосукция. Това ги прави отличен материал за ползване в зони, където искаме да дадем обем.
– Дали разбираме правилното, може ли чрез тази процедура една жена да се отърве от мазнинките в областта на корема, например и да бъдат пренасочени към друга зона, където желае да има обем –например гърди или дупе?
– Абсолютно, така е. Мазнината е прекрасен материал за увеличаване на бюста, на седалището, както и на различни зони на лицето.
-Може ли тази процедура да замени силикона?
– В някой случаи, да. Ако дадена пациентка иска и има нужда от малки импланти, това е перфектен кандидат за липо-трансфер. За по-големи обеми няма как.
– А на какви пластични интервенции се подлагат най-често мъжете?
– Най-често корекция на клепачи и липосукция.
– Позволете ни един страничен въпрос – вие сте роднина с Томас Лафчис, бивш президент на „Левски“. Гледате ли футбол и кой ще победи в сблъсъка с ПАОК в Лигата на конференциите?
– Гледам футбол, като основно следя “Панатинайкос”. Там любовта ми към този отбор си признавам, че е на ниво болестно състояние. Разбира се, “Левски” винаги ми е в сърцето. За жалост ПАОК е много силен отбор в момента, следя и трансферите на този клуб. Да се надяваме, че ще им е необходимо време да се напаснат с новите играчи и “Левски” ще успее да се възползва от това.
– Знаем, че с д-р Пагидас сте близки приятели и имате  много забавни случки, разкажете ни някоя такава от вашата съвместна работа като за финал на този приятен разговор? 
– За близо 25 години с Костантинос можем да напишем няколко книги или да направим сериал с няколко сезона… предпочитам да си ги запазим за нас тези истории.

Още по темата:

Д-р Кукова: Умерено направените естетични процедури подчертават вече красиви черти

Д-р Костас Пагидас: Мъжете изостават с 10 години

Д-р Калчева: Трябва да се грижим за тялото си целогодишно

Д-р Битолска: Сред мъжете се разбива стереотипът, че естетиката е само за жени

View this post on Instagram

A post shared by Derma-Act (@dermaact)

Кефи ли те?

22 Points
Upvote Downvote

Кубрат Пулев: Тарикат мъж не писка

Жена “лети” с над 110 км/ч с тротинетка по магистрала “Хемус” (Видео)