Предпразничното ни настроение ни отнася в света на бирата, брато. Без значение дали е пролет, лято есен или зима, тази вълшебна течност винаги трябва да бъде на ръка разстояние. Има си и конкретни причини. Тук сме с един наръч от факти за пивото. Неподправени и без мезе.
Бирата е по-стара от писането
Бирата съществува от повече от 7000 години или още преди раждането на самата Лили Иванова. Археолозите са открили доказателства, че хората са пиели кехлибарена течност още през 3500 г. пр. н. е. в Месопотамия. Суровите зърна, използвани за направата на пивото, са били част от диетата дори на древните шумери, а бирата всъщност е служила като важен хранителен източник.
Бирата може да бъде безалкохолна, но не изцяло
Въпреки че “безалкохолната бира” си има име, тя все още съдържа малък процент алкохол – обикновено до 0,5%. Такъв продукт не може да се счита за напълно безалкохолен според международните стандарти. В някои страни нивото на алкохол в безалкохолната бира дори е регламентирано със закон. У нас закони няма.
Здравословно
Бирената мая не е просто ензим за ферментация, а истински микроорганизми с интересни свойства. Някои бири могат да бъдат толкова богати на дрожди, че имат положителен ефект върху имунната система и спомагат за подобряване на храносмилането. Освен това бирената мая се използва в козметологията!
Бира и шоколад – перфектната комбинация
Оказва се, че шоколадът може да бъде перфектно мезе за халба пенлива течност. Съчетаването на тъмна бира с черен шоколад е особено добро, защото и двата продукта имат дълбоки, сложни вкусове, които се допълват идеално. Освен това това дуо често се среща на дегустационни събития.
Биреният ледник съществува!
Исландия наистина има бирен ледник – през 2013 г. екип от изследователи се изкачи нагоре по планината, за да открие лед, който се е образувал от замразена бира в условия, напомнящи тези, използвани за съхранение на напитката през 19 век. Това невероятно откритие привлече вниманието на учени и любители на бирата по целия свят. Стягай куфарите, брато, отиваме в Исландия.
Витаминки
Бирата е богата на витамини от група В като фолиева киселина, витамин В6 и В12. Това се случва благодарение на хмела и дрождите, които съдържат много полезни микроелементи. Важно е обаче да запомните, че тези вещества се намират в бирата в минимални дози, така че не трябва да разчитате на бирата като основен източник на витамини, но за пред чичо доктор ти пиеш витамини – всяка вечер.
Сънят
Изненадващо, умерената консумация на бира може да подобри качеството на съня. Разбираме това всеки път, когато ударим 1-2 халби на обяд, а после КПД-то ни в офиса драстично спадне. Хмелът, който се използва в пивоварния процес, има естествен седативен ефект. Действа като лек седатив, отпуска нервите и ти помага да заспиш по-бързо.
Възстановяване след тренировка
Умерената консумация на бира след тренировка може да насърчи възстановяването на мускулите. Изследванията показват, че бирата, поради своя състав (въглехидрати, електролити), може да бъде полезна като напитка за възстановяване след тренировка. Но, разбира се, трябва да се спазва умереност. Футболистите също джасат бири след мач, някои прекаляват, а после минават и на водка.
Буретата за бира
В нашето ежедневие бирените бъчви се свързват с дървото. В действителност обаче те могат да бъдат направени от различни материали, включително стомана, алуминий и дори стъкло. Използването на различни материали може значително да повлияе на вкуса на бирата, тъй като металът или стъклото може да не променят вкуса си, но дървото добавя допълнителни нотки.
Бирата може… без газ
Не всички бири са газирани. Някои традиционни стилове, като англиканската щут или белгийската фламандска червена бира, обикновено имат ниско или никакво съдържание на въглероден диоксид. Тези бири са с по-мек вкус и текстура и са идеални за тези, които не обичат газирани напитки.
This technology for serving beer at Tottenham’s stadium is incredible. pic.twitter.com/BIwiHxGk20
— Historic Vids (@historyinmemes) July 5, 2024