in ,

Яко!Яко! Смех!Смех!

Как да оцелееш като родител

Как да оцелееш като родител*

Да си родител, в днешно време е изпитание. Особено ако не си от малцинствата. Оправяш се, както можеш, приятелите те забравят, а вашите омаловажават усилията ти, защото не спират да ти повтарят, че по времето, когато ти си се родил, са се редили за банани с часове, а в магазина е имало един вид салам, който е свършвал, докато им дойде редът на опашката. Ето няколко свежи идеи как да оцелееш в България като родител.

Не чакай нищо от държавата

Тя е като банката – нищо не дава, само взема. Преди това пуска малко аванта, колкото да се помислиш за значим. Като станеш родител, в този велик за теб и семейството ти момент получаваш 200 – 300 лева еднократно. Кефиш се, преди да идеш до магазина! Купуваш корито, пакет памперси и две игри за плейстейшъна, все пак и ти си човек. Парите са похарчени. После почваш да даваш от твоя джоб, докато не подбелиш очите. Детски ли? Забрави ги! Те са за братчедите, защото колкото повече работиш, толкова повече данъци плащаш на държавата, а когато дойде време да получаваш тия скапани детски надбавки, веднага ти казват студено с гласа на Робокоп, че доходът ти е прекалено висок и такива пари не ти се полагат. Те са за бедните. А ти си богат, макар че не искаш да завършваш вече 12-а година университет, за да не ти вземат книжката, с която можеш да ядеш евтинджос на студентски стол.

Отиди на работа, за да си починеш

Ако искаш да оцелееш като родител, трябва да идеш на работа. В първите месеци от бащинството нямаш шанс да спиш, ядеш и сереш по нормален начин. С течение на времето последните две неща си остават така. Липсата на сън ще те накара да ходиш като лебед с остеопороза месеци наред, а и често ще започнеш да забравяш разни неща. С дедо ти почти ще станете набори в някои отношения. Делниците ще ги чакаш с нетърпение, защото работата ще ти се струва като детски пъзел за 3-годишни в сравнение с отглеждането на пеленаче. Да си знаеш!

В офиса ще споделяш с други родители всичко, което те измъчва вкъщи. По този начин ще преоткриеш своите съмишленици по памперси, с тях неотдавна не си намирал обща приказка, сега е различно. Освен това е много вероятно да смениш стола на бюрото с люлеещ се, за да бъде сънят ти още по-здравословен. Така 8-часовият работен ден най-накрая ще ти се стори удачен и дори ще подхвърлиш на шефа, че 6-дневна работна седмица би била далеч по-добър вариант за шибаната ви фирма.

Каниш приятели на гости, за да ти гледат детето

Крайно време е някой да му обърне внимание все пак. Ако са достатъчно възпитани, гостите ще вземат и подарък на детето, какъвто то не е получавало от Коледа. Дошлите да те видят авери няма да ти срещнат погледа, защото в мига, в който се заиграят с детето, ти ще положиш глава на възглавницата да си отдъхнеш от напрегнатия семеен живот. Унасяш се, а на тях им е неудобно да си тръгнат, защото малкият може да глътне батерия или запалка и отговорността е тяхна.

Записваш го на пансион

Предлагаме да запишеш детето на място, на което то ще стои през цялата седмица и ще се прибира максимум през уикендите, става и единствено за по-големите празници. През вековете в пансионите са пращани за изолиране деца, смятани за проблемни. По този начин от твоя наследник може да излезе човек, но също може да излезе и новият Ханибал Лектър. Рискуваш. Един път се живее – рискувай, не бъди отрепка.

Ако запишеш детето на пансион, ще имаш време за стария си начин на живот, но е много вероятно да те погнат социалните. В днешно време институциите са много докачливи особено щом нямаш политици и бизнесмени в рода.

*Текст от нашата книга “Как да оцелееш в България”

Слушай подкаста ни “Клуб на бащата”

Кефи ли те?

Някой плати милион за салфетка с “трансфера” на Меси в Барса

Кой ще спечели титлата в Англия?