in

Яко!Яко! WTFWTF Шит!Шит!

Върнъха книга в библиотека, взета преди 119 години

Хората обичат да взимат неща на заем, но не и да ги връщат, брато. И не говорим само за пари, със сигурност. На 4 февруари 1904 г. читател зае книгата “Трактат за електричеството” на Джеймс Клърк Максуел от обществената библиотека в Ню Бедфорд, щата Масачузетс. Нужни му бяха 119 години, за да я върне. Е, вероятно не той, но някой негов близък или наследник.

Издават откъси от последната непубликувана книга на Антон Дончев

В действителност историята е дори малко по-различна. Книгата се появи отново, след като Стюърт Плейн, куратор за редки книги в Университетските библиотеки на Западна Вирджиния, сортира нови дарения за библиотечния фонд. Той попада на трактата и забелязва, че екземплярът е бил част от колекцията на библиотеката в Ню Бедфорд и още по-важно – че не е маркиран като “изтеглен”, което означава, че следва да бъде върнат, макар и с огромно закъснение във времето.


Библиотекарят се свързва с Джоди Гудман, която отговаря за специалните колекции в библиотеката в Ню Бедфорд, за да я извести за находката. Книгата “се върна в изключително добро състояние”, каза директорът на Обществената библиотека на Ню Бедфорд Оливия Мело. “Някой очевидно я е пазил на хубава лавица в библиотеката си, защото е в толкова добра форма и вероятно се е предавала на поколения в семейството”.

Трактатът е издаден за пръв път през 1881 г., две години след смъртта на автора. Екземплярът, вече върнат в Ню Бедфорд, не се смята за рядко библиографско издание, каза Мело. Тя каза, че в библиотеката често се връщат книги с 10-15 години закъснение, но никога досега не са получавали книга, заета преди век и дори повече.

Кефи ли те?

Not Safe For Work
Click to view this post

Познаваш ли Валентина, защото вече е свободна (СНИМКИ)

Новият футболен оазис