in

Яко!Яко!

Новият футболен оазис

Саудитската Про Лига е един от най-бързо разрастващите се турнири в света. Пустинната страна удари сериозно по имиджа на Европа и отне от блясъка на топ 5 първенствата на Стария континент в рамките на по-малко от месец. Редица изявени имена поеха предизвикателството на Кристиано Роналдо, което обаче не е някакъв Тик-ток тренд, а изцяло нов футболен оазис, намиращ се на Арабския полуостров. Местната лига обяви лов на футболни гиганти през 2023 година и благодарение, разбира се, на огромните финансови инвестиции, лигата вече не разполага само с португалската суперзвезда, а с цяло съзвездие.

Роберто Фирмино е едно от последните имена, решено да опита екзотиката на горещите пясъци в Кралството. Доскорошният играч на „Ливърпул“ си тръгна със свободен трансфер от „Анфийлд“, но вместо да остане в Европа, той прие щедрото предложение на „Ал Ахли“. Дебело трябва да се подчертае обаче, че колкото и да са сериозни финансовите възможности на местните клубове, те не могат да засенчат все още сделките, които правят отборите от Висшата лига. Суми от порядъка на 100 млн. паунда за халф на „Уест Хем“ или 50 млн. от британската валута за бранител на „Брайтън“ засега поне са табу. Вместо това клубовете от Саудитска Арабия плащат разумно на отборите и далеч по-щедро на играчите. Разликата е в заплатите, а някои от играчите прибират астрономически суми.

Фирмино, Канте, Менди и Кулибали вече са част от Про Лигата

Всичко стартира през януари, когато Роналдо каза „Да“ на „Ал Насър“ след шумния развод с „Манчестър Юнайтед. Португалецът отклони част от прожекторите, насочени към европейската сцена, за да покаже един изцяло неизследван от европейския запалянко свят. Искрата обаче постепенно загасна дори и при наличието на футболист като Роналдо.

Шест месеца по-късно по стъпките на нападателя тръгна и неговият дългогодишен съотборник в „Реал“ (Мадрид) Карим Бензема и местната Про лига отново засия ярко. Действащият носител на „Златната топка“ облече екипа на шампиона на Азия „Ал Итихад“, където ще получава умопомрачителните 172 млн. паунда на сезон, каквото е и възнаграждението на Кристиано.

Подобно на Фирмино трансферът на Бензема също бе свободен. Това важи с пълна сила и за сделката на „Ал Итихад“ със скромния Н’голо Канте. Доскорошният халф на „Челси“ се присъедини към лигата на необикновените. Неговата заплата е „безлична“ на фона на нападателите – само 100 млн. евро. Договорът на световния шампион с Франция е за 4 години. На фона на конкурентите, „Ал Хилал“ все пак се бръкна с 47 млн. паунда, за да се сдобие с Рубен Невеш от „Уулвс“, който бе със статут на капитан при „вълците“. Напълно логично, сумата е рекордна за клуба от Рияд. А съотборник на португалеца ще бъде и друг доскорошен играч от Висшата лига – бранителят Калиду Кулибали. Бившият вече защитник на „Челси“ бе спазарен за 17 млн. паунда и предвид хаоса на „Стамфорд Бридж“ и разочароващия сезон при „сините“ не му трябваше много време преди да се реши на трансфер.

А, за да бъде селекцията на „Ал Хилал“ конкурентна на останалите клубове в лигата, в отбора дойде и вратарят Едуард Менди. Носителят на Шампионска лига с „Челси“ ще продължи да дели една съблекалня с Кулибали, но вече в Саудитска Арабия.

Само преди дни и Италия загуби една от своите ярки фигури. Халфът на „Интер“ Марсело Брозович се реши на сделка с „Ал Насър“, а в касата на „нерадзурите“ постъпиха 15 млн. паунда. С празни ръце остана „Барселона“, която не може да се конкурира с арабските пари. Националът на Хърватия изкара 8 сезона на „Джузепе Меаца“ и по всичко изглеждаше, че се задава девети такъв, но финалът със „Сити“ в Шампионска лига все пак се оказа бенефис. Поне засега. В Близкия изток той ще прибере около 100 млн. евро за срок от 3 години, след които спокойно може да се завърне в Милано, ако все още е желан.

Португалецът Жота, състезаващ се доскоро за „Селтик“, също е част от футболното съзвездие в Про Лигата, въпреки своите едва 24 години, доказвайки, че Саудитска Арабия не е пристан за последно „10“ във футбола. Той коства на “Ал Итихад“ 25 млн. паунда.

И за да бъде шоуто гарантирано, „Ал Етифак“ също посегна на Европа, но вече на ниво треньори. Легендата на „Ливърпул“ и бивш мениджър на „Астън Вила“ Стивън Джерард пое рязък завой в своята кариера и дори проговори арабски при представянето си начело на тима от Дамам. В новия му отбор поне засега липсват изявени имена. Най-скъпо е оценен Наим Слити, който в миналото е играл за „Дижон“ и „Лил“. Клубът обаче има цялото време на света, за да покаже мускули на трансферния пазар, където прозорецът остава отворен до 20 септември. Напълно възможно е до края на лятото в посока Саудитска Арабия да се запътят още големи имена. Спекулации не липсват, но в повечето случаи слуховете се превръщат в реални сделки, защото това, което не може да се купи с пари, се купува с много пари. Няма де е изненада, ако трансферите на Неймар („Ал Хилал“), Хаким Зиеш („Ал Насър“), Бернардо Силва („Ал Хилал“), Саул („Ал Насър“) и дори Джанлуиджи Буфон в действителност бъдат затворени. Сензацията вече е факт, а футболистите имат своя нов оазис. Той вече не е в Европа, САЩ или Китай, а в Близкия Изток.

Източник: В-к “Труд”

Кефи ли те?

Върнъха книга в библиотека, взета преди 119 години

Арестуваха Евгени Минчев