in

Издават откъси от последната непубликувана книга на Антон Дончев

20 октомври се оказа изключително тъжен ден за българската култура. Звездният отбор на вечните ни автори се сдоби с още един небесен ангел, след като от този свят отлетя Антон Дончев. Чуждестранни критици казваха за него, че е достоен за Нобелова награда. Сравняван бе с Джойс, Томас Ман и Никос Казандзакис.

Само ден след болезнената новина, от БТА обявиха, че се подготвя издание с откъси от последната непубликувана книга на Антон Дончев. Той е работил по том за Вълчан Войвода и неговото митично златно съкровище дни, преди да си отиде.

„Надявам се да издадем книгата – коментира журналистът и писател Иван Гранитски. –
Той пишеше на ръка и някъде диктуваше. Когато разчетем и обединим всичко, което е останало от отделните глави, ще видим в каква степен те са завършени. Аз говорих много пъти с него. Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа. Така че тепърва предстои да видим какво всъщност е останало като негово последно завещание. Ще се опитаме да разчетем всичко и естествено – което е подходящо за публикуване и цялостно, ще го публикуваме“.

Като хора, прочели “Време разделно”, можам да ти препоръчаме горещо да прочетеш този литературен шедьовър. Творбата е създадена само за 45 дни, но за гениалността срокове няма. За това можеш да попиташ бащата на “Кръстникът” Марио Пузо.

10 причини все пак да се гордеем, че сме българи

Кефи ли те?

Филм разплита опасна тема за престъпления в Холивуд (ТРЕЙЛЪР)

СНИМКИ: Деца намериха гигантски дъждовен червей