in ,

Яко!Яко! WTFWTF Смех!Смех! ПлачаПлача Шит!Шит! ДГДДГД

Растяща по-бързо от дървото, тревата е строителният материал на бъдещето

И да не си майстор, отваряй и чети, че скоро ще имаме къщи от райграс

Средното време, необходимо на едно дърво да порастне, докато стане готово за отсичане и обработка, е около 15 години. След това го превръщат в строителни материали и други стоки. Но това допринася за изменението на климата. Колкото и да се опитваме да спасяваме дървета, не може да се отрече колко решаващи са станали те за производството. А какво, ако имаше по-проста алтернатива за тях?

Според съоснователя на Plantd Джош Дорфман отговорът е точно под краката ни. Той мисли, че тревата е бъдещият строителен материал.

Компанията Plantd се появи за първи път, след като нейният собственик се свързва с едни пичове, работили върху ракети на SpaceX. Така групичката тръгнала да търси нов строителен материал, който не се чака с години да израстне. Така установили, че високата многогодишна трева може да абсорбира до 30 тона въглерод и същото време пониква много по-бързо от дърветата.

Тревата може да се събира до три пъти на сезон, което е много по-кратко от 15 години.

Когато тревата се събере, машина раздробява влакната и ги преструктурира обратно, за да образува панели, използвани в стени, покриви, подове и други области на строителството. Това може ефективно да намали нуждата от дървета. Тревата може също да се манипулира по начина, по който инженерната дървесина трябва да отговаря на желаните нужди.

По-долу е визуализация на това как изглежда готовият продукт.

Кефи ли те?

10 позитива от четенето на книги, които ще те изненадат

Роналдо полудял след титлата на Меси, цяла нощ бил Аржентина на FIFA23