in

Яко!Яко! WTFWTF Смех!Смех! ПлачаПлача Шит!Шит! ДГДДГД

10 позитива от четенето на книги, които ще те изненадат

Ако не се развиваме, не сме хора, брато

Чудили ли сте се някога какви са ползите от четенето освен запълване на свободното време и образоването? От научаването на нови думи до поддържането на психичното ви здраве, книгите могат да направят всичко! В случай, че имате нужда от напомняне колко важно е редовното четене за нашето благополучие и грамотност, ето 10-те най-добри предимства на четенето за всички възрасти:

1. Четенето упражнява мозъка

Докато четем, трябва да запомним различни герои и ситуации, които принадлежат към дадена история. Дори и да обичате да четете книга без да я оставите, трябва да запомните подробностите през цялото време, което отделяте, за да прочетете книгата. Следователно четенето е тренировка за вашия мозък, която подобрява функцията на паметта.

2. Четенето е форма на (безплатно) забавление

Знаете ли, че повечето популярни телевизионни предавания и филми са базирани на книги? Така че защо не се отдадете на оригиналната форма на забавление, като се потопите в четенето. Има смях, има тъга, има всякакви емоции, брато.

ПРОЧЕТИ НАЙ-ЯКАТА КНИГА, НЕ ЧАКАЙ УДОБЕН МОМЕНТ

3. Четенето подобрява концентрацията и способността за фокусиране

Всички можем да се съгласим, че четенето не може да се случи без фокус и за да разберем напълно историята, трябва да се концентрираме върху всяка страница, която четем. В свят, в който джаджите стават все по-бързи и убиват вниманието ни, ние трябва постоянно да практикуваме концентрация и фокус. Четенето е една от малкото дейности, които изискват вашето неразделено внимание, следователно подобрява способността ви да се концентрирате.

4. Четенето подобрява грамотността

Чели ли сте някога книга, в която сте срещали непозната дума? Книгите имат силата да подобрят речника ви, като ви представят нови думи. Колкото повече четете, толкова повече се увеличава речникът ви, заедно с способността ви да общувате ефективно. Освен това четенето подобрява уменията за писане, като помага на читателя да разбере и научи различни стилове на писане.

5. Четенето подобрява съня

Като създадете рутина преди лягане, която включва четене, можете да сигнализирате на тялото си, че е време за сън. Сега, повече от всякога, разчитаме на увеличеното време пред екрана през целия ден. Следователно, като оставите телефона си настрана и вземете книга, вие казвате на мозъка си, че е време да утихне. Освен това, тъй като четенето ви помага да се освободите от стреса, правенето на това точно преди лягане помага да успокоите ума и тревожността си и да подобрите качеството на съня.

6. Четенето повишава общите познания

Книгите винаги са пълни със забавни и интересни факти. Независимо дали четете художествена или научна литература, книгите имат способността да ни предоставят информация, която иначе не бихме знаели. Четенето на различни теми може да ви направи по-осведомен човек, като на свой ред подобри уменията ви за водене на разговор.

7. Четенето е мотивиращо

Като четем книги за герои, които са преодолели предизвикателствата, често сме насърчавани да направим същото. Правилната книга може да ви мотивира никога да не се отказвате и да останете позитивни хора, независимо дали е любовен роман или книга за самопомощ.

8. Четенето намалява стреса

Четенето има силата да ви пренесе в друг свят и далеч от монотонното ежедневие. По този начин четенето може да намали стреса, сърдечната честота и кръвното налягане.

9. Четенето дава положителен пример

Четенето е ключов компонент от ранното развитие на грамотност и можете да дадете пример колко важно е това, като сами моделирате поведението на децата. Децата са отлични в имитирането на възрастните около тях, което означава, че ако редовно отделяте време за четене, вашите деца ще се научат да правят същото.

10. Четенето учи на съчувствие

Книгите ни позволяват да преживеем реалностите извън нашия живот. Те ни учат да общуваме с другите, като често ни поставят на мястото на разказвача. Тази проста техника се нарича емпатия. Емпатията се определя като способността да разбираме и споделяме чувствата на другия. Четенето се основава на емпатията, като постоянно ни представя мисли и сценарии извън нашата перспектива.

Кефи ли те?

Зла козметичка уби своя двойничка, за да инсценира смъртта си

Растяща по-бързо от дървото, тревата е строителният материал на бъдещето