in

WTFWTF

Ново 20: Най-много две алкохолни напитки седмично

Чувал си как виното е полезно за кръвта, уискито за сърцето, а бирата за бъбреците. Забрави всичко това, имаме лоша новина и e по-добре е да седнеш, защото трябва да ти я споделим. Според новите препоръки на канадските здравни власти най-добре е човек въобще да не консумира алкохол. А ако това е непосилно за теб, както и подозираме, то напитките не трябва да бъдат повече от две СЕДМИЧНО. Защо цитираме точно Канада? Е, казват, че там медицинските услуги са на най-високо ниво. Същото го чухме наскоро и в сериала “Как се запознах с майка ви”. Освен това хората там са се постарали да проучат въпроса.

Бачкаш в моргата, за да ти върнат отнета за алкохол книжка

Препоръките намаляват допустимото количество алкохол седмично много рязко в сравнение с 2011 г., когато за нискорискови за здравето са посочени 10 напитки седмично за жените и 15 за мъжете. Това вече звучи далеч по-добре, нали?

Изготвеният подробен доклад от Канадския център по използване на пристрастяващи вещества посочва различни рискове за здравето, свързани със смятаната преди ниска консумация на алкохол. Според него повече от две стандартни напитки – всяка по 350 мл 5-процентна бира или 150 мл 12-процентно вино – увеличава опасността от нежелани последици, сред които…кофти болести, които не искаме да споменаваме.

“Новите препоръки са може би малко шокиращи”, каза д-р Хобин. “Мисля, че това е много нова информация за обществото – че при три алкохолни напитки седмично рискът от рак на главата и шията се увеличава с 15 процента, а с всяка следваща чаша – още повече. Три стандартни алкохолни напитки седмично за повечето канадци не са голямо количество алкохол”.

Канадските експерти обясняват, че драстичното намаляване на алкохола в препоръките – от почти две напитки дневно до две седмично, е резултат от по-добри изследвания. Канадските препоръки вече се различават от тези в други западни държави. Според австралийските, които са публикувани през 2020 г., максимумът е 10 напитки седмично. Френските са същите. В САЩ препоръчват не повече от две алкохолни напитки дневно за мъжете и една за жените. Във Великобритания препоръките са да не се надхвърлят 14 алкохолни единици седмично – около шест чаши бира. Канада обаче не е единствената държава с подобно отношение към алкохола. В Нидерландия препоръката е хората въобще да се въздържат от алкохол или да си позволяват най-много една напитка седмично.

Ако решиш, че това не може да ти понесе, ние ти предписваме друго за душата – нашата книга “Как да оцелееш в България”

Кефи ли те?

ВИДЕО: Звезда на Ман Юнайтед си направи селфи с фен по време на мач

Линк за сблъсъка Роналдо срещу Меси