in

Яко!Яко!

Д-р Вълчков: Жените силно се влияят как дадена корекция ще се възприеме от мъжете

Получаваме ценни съвети от специалист, за да си върнем формата след лятото

Лятото си отиде, брато. Тъжно, но факт. С него и спомените по жарките слънчеви дни, но и есента си има своя чар. Ние обаче се замислихме, че сме дехедратирани не само от многото бири, но и защото не се криехме от слънцето и неговите лъчи. Като в много други отношения, краят на лятото дава началото на нещо ново, защото безгрижието е загърбено, ред е да обърнем внимиание на съвестта. А тя ни подсказва, че е хубаво да помислим за здравето и външния си вид. Затова се срещнахме с д-р Тодор Вълчков.

Той е специализант по кожни и венерически болести към МИ МВР София. Хубаво е да познаваме и такива хора. С отличие завършва медицина в Медицински Университет в София през 2019 г. По време на следването си взема участие в множество международни обучения и конгреси за обогатяване на знанията си по отношение на новите технологии и похвати в естетичната и клинична  медицината. Професионалните му интереси са свързани с клиничната и естетична дерматология, инжекционните и лазерни процедури, процедурите за моделиране на лице и тяло. От скоро е част от дерматологични клиники Derma-Act, където търсим помощи и съвети за редица наболели въпроси.

– Привет, д-р Вълчков. Благодарим за отделеното време между процедурите и консултацията на клиенти. Като за начало септември е месец на промените. Лятото е свършило и сякаш животът отново придобива по-сериозен вид. Има ли такава тенденция и в клиниката, увеличиха ли се решените на промени пациенти?
– Несъмнено лятото е любимият ни сезон, но слънчевите лъчи оставят и своите последствия върху кожата. През есента често тя е дехидратирана, суха, а понякога и точно обратното – по-мазна от обичайното. Появяват се пигментации, дори умело да сме се предпазвали със слънцезащитни продукти. Проблемната кожа става още по-чувствителна и се наблюдава обостряне на някои дерматологични състояния. Така че началото на есента е изключително подходящ момент за възстановяващи процедури. Социалните промени породиха желание на пациентите за връщане към всичко, което изглежда естествено и умерено.

– Какво е първото, което е добре една жена да направи след края на летния сезон? Вероятно е някаква по-специална грижа за кожата? А мъжете?
– Усилията за грижа на кожата по време на есенния сезон трябва да бъдат в две насоки – регенерация и хидратация на кожата. Регенерацията е подновяване на повърхностния кожен слой. За това помага редовното ексфолиране, химическите и лазерни пилинги. Хидратацията е другият изключително важен аспект в грижата. Този процес може да се подпомогне и с подходящи хиалуронови мезотерапии и скинбустери.Хиалуроновата киселина, която е основната съставка за голям брой мезотерапии и скинбустери, хидратира кожата благодарение на способността си да свързва големи количества вода, повишава еластичнността и тонуса на кожата. Скинбустерите съдържат стабилизирана хиалуронова киселина, която подобрява състоянието на кожата й и придава здравина и блясък. Добре хидратираната кожа е здравата кожа, както на лицето, така и на тялото ни.

– Вие самият сте нов в клиника Derma-Act. Защо избрахте точно нея за Ваш следващ работодател и с какво впечатление си тръгнахте след първия работен ден?
– За мен желанието за развитие на един млад лекар, какъвто съм аз, е свързан именно с това непрекъснато да имаш желание и жажда да научаваш нови неща, да се усъвършенстваш и надграждаш себе си.Това беше и основната причина да искам да бъда част от екипа на клиники Derma-Act. След първия работен ден си тръгнах по мотивиран от всякога.

– Каква е най-често срещаната заблуда, с която се сблъскват вашите пациенти?
– Нека помисля. Може би са няколко, но първата, за която се сещам, е твърдението, че “ботоксът е само за жени”. Ботулиновият токсин е подходящ както за жени, така и за мъже. В интерес на истината все повече представители на силния пол прибягват към терапия с него. Крайният ефект е омекотяване на фините линии. Релаксирането на мускулите в областта на гневната бръчка придава по-отпочинал,по-малко ядосан и по-отзивчив вид.

– Мъжът доктор по-лесно или по-трудно печели доверието на една жена, когато става въпрос за естетическа процедура?
– Доста интересен въпрос. В естетичната медицина голям процент от пациентите са жени. Когато става дума за естетична корекция на дадена зона дамите изключително много се влияят от това как съответната корекция ще се възприеме от мъжкия пол. Като отговор на този въпрос смятам, че това да си мъж лекар в този клон на медицината е плюс да спечелиш доверието на пациента, стоящ срещу теб.

– Имате ли наблюдения каква е тенденцията в световен мащаб, касаеща мъжете и процедурите, на които се подлагат? Кои са най-търсените услуги и повишава ли се интереса към тях от силния пол?
– Лазерната епилация е най-желаната процедура, последвана от ботокса, моделирането на долна челюст и брадичка с хиалуронови филъри, PRP-Плазмотерапия при лечение на косопад. Напоследък нова тенденция е трансплантацията на коса, тъй като загубата й намалява увереността и самочувствието и все повече мъже търсят начини за справяне с този проблем.

– Не го споделяме често пред приятели, но предвид факта, че всеки един от екипа е надхвърлил 30-те, полагаме грижи за кожата на лицето с различни продукти, най-често закупувани от нашите половинки. Какво други можем да направим, за да изглеждаме като Том Крус на 60, но без да имаме милионите и трапчинките му?
– Много е важно през този етап от живота си да разработите „собствена рутина“ за грижа за кожата, която включва продукти за стимулиране естествения синтез на колаген в тялото, мощна слънцезащита, специализирани серуми с дълбоко подхранващо действие и други средства със силно антиейджинг действие, каквито са апаратните и инжекционните процедури.

– Нас ни интересува конкретно услугата за извайване на коремни плочки, тъй като никога не сме имали такива. Може ли да ни кажете нещо по-специално за нея?
– Разбира се. Derma-Act е точното място, тъй като разполагаме с truSculpt®flex от Cutera. Това е уред за скулптуриране на мускулите от последно поколение, който предлага изключителни възможности за персонализиране на процедурата според физическата форма и целите на пациента. Уредът позволява прецизно насочване както към малки , така и към големи мускулни групи за постигане на конкретни резултати – подчертаване на мускулния релеф. По време на процедурата мускулите се стимулират с директни електрически импулси чрез технологията truControl, която спомага за изграждането на сила и маса в мускулната тъкан и прави мускулите по-издръжливи на физическо натоварване. Най-често процедурата се прилага в зоните на корема, седалищните и бедрените мускули, така че вече спокойно може да реализирате мечтата си.

-Имате ли любим виц на тема лекари?
Главният лекар:
– Премия ще получат само тези колеги, които имат постоянни пациенти!
Паталогоанатомът:- Прецакан съм!

– За финал – какъв съвет бихте дали на мъжката аудитория на нашия сайт?
– Ще акцентирам върху мъжката кожа, която има своите определени характеристики, които я отличават по свой специфичен начин от женската. Поради тази причина изисква собствен индивидуален подход, който не винаги е подходящ за прилагане при дамите. Тази основна разлика се дължи на хормоните тестостерон и естроген, които играят роля в развиването на определени черти при мъжете и жените. Консумирането на повече плодове и зеленчуци, пиенето на оптимални количества вода, спортът допринасят за това да изгеждаме и да се чувстваме добре. Здрав дух в здраво тяло!

Още по темата:

Д-р Лафчис: Все повече жени искат неща, от които нямат нужда

Д-р Кукова: Умерено направените естетични процедури подчертават вече красиви черти

Д-р Костас Пагидас: Мъжете изостават с 10 години

Д-р Калчева: Трябва да се грижим за тялото си целогодишно

Д-р Битолска: Сред мъжете се разбива стереотипът, че естетиката е само за жени

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Derma-Act (@dermaact)

Кефи ли те?

10 признака, че сме в предизборна кампания

Ще отговориш ли на Почукването, брато? (ВИДЕО)