in

Яко!Яко!

Д-р Кънева разкрива пред Brato.bg тайните за по-добра форма през лятото

Тя е работила в Спешно отделение, а сега е част от екипа на Derma-Act

Лятото чука на вратата, брато. Сетихме се, че е време да влезем във форма, дояждаме тази баничка и отиваме на фитнес, но сякаш леко сме закъсняли. Трябваше да се сетим по-рано, но за десета поредна година се случва така, че ще ходим с тениска на плажа. Оказа се все пак, че мисията не е невъзможна. Потърсихме професионален съвет, за да сме сигурни, че не трябва да се отказваме от тази си цел. Д-р Мирела Кънева завършва медицина в Медицински Факултет Тракийски университет през 2020г. След дипломирането си работи в Спешно отделение и отделение по Нефрология и хемодиализа в Сливен. Влечението й към дерматологията и усетът й към естетиката я правят част от екипа на Derma-Act от началото на 2022 г. Професионалните й интереси са свързани с новите лазерни технологии и приложението им за подобряване вида на кожата, лазерната епилация, инжекционни и неинжекционни терапии за лице, лечение на дерматологични заболявания.

– На „ти” или на „вие” предпочитате да си говорите с пациентите?
– На “Вие”. С много от пациентите ни обаче се виждаме редовно и освен отношенията лекар-пациент, сме изградили и приятелски отношения – с тях си говорим на “ти”.

– Кое беше това нещо, което най-много ти хареса в следването и те спечели за професията дерматолог?
–  Винаги съм искала да се занимавам или с медицина, или с изкуство. Клиничната и естетичната дерматология ми позволяват да съчетая тези две мои страсти. Харесва ми това да помагам на хората да се чувстват добре в кожата си.

– Работила си в спешно отделение. Ние сме гледали такъв сериал, но това не е важно. Как минаваше един твой ден в спешното?
– Почти като в ” Спешно отделение” Изключително динамично. Една смяна в спешното отделение никога не е скучна или обикновена. Постоянно се сблъсквах с различни пациенти и съдби.

– Нашите читателки сигурно ще искат да знаят има ли лекари ала Джордж Клуни в Спешното? Иначе сме сигурни, че ако всички докторки изглеждаха като екипа на Derma-Act, щяхме да сме една много здрава нация …
– Разбира се. Нека, когато им се наложи, не се страхуват да отидат до близката болница или спешно отделение. Кой знае – може пък да ги посрещне лекар като Джордж Клуни.

– Да преминем към особено важните теми. Мъжете обикновено не сме много стриктни в спазването на съветите за здрава кожа през лятото, като например ползването на слънцезащита, но май тази стъпка е много важна. Сега, обаче си признаваме, че след разговорите с теб и колегите ти, това лято ще се постарем да се грижим повече за кожата ни. Дай ни няколко най-важни летни препоръки.
– Тази стъпка е задължителна. Дори да не ползвате нищо друго, не забравяйте да сложите слънцезащита на лицето си. Важни са ежедневните грижи за кожата, като е необходимо да се спазват поне няколко лесни стъпки – почистване, хидратиране и слънцезащита. Като те трябва да се прилагат не само през летния сезон, а и целогодишно.

– Като сме на темата за здравословните навици, кои са най-полезните храни за кожата, и кои най-вредните?
– Храненето е от изключителна важност за състоянието на кожата, както и хидратацията. Най-полезни за кожата са храни, съдържащи Омега-3 мастни киселини, витамин Е, антиоксиданти (риба, морски дарове, орехи, плодове и зеленчуци). Вредни – храни с висок гликемичен индекс, пържени храни, млечни продукти – водят до възпаление, поява на акне, дори преждевременно стареене.

– Ние си слагаме резенчета от краставица на очите след запой, защото все едно сме заварвали с електрожен. Знаеш ли други такива пинизи или трябва да преминем директно към процедури за освежаване на кожата и борене на торбите под очите?
– Всички сме чували за чудодейното действие на резенчетата краставици, освежаване на кожата с кубче лед, ексфолиране на кожата с кафе. Факт е,че помагат. Все пак кожата си изисква и по-специфични и ефективни процедури, които няма как да осъществим сами вкъщи.

– Алкохолът през лятото отразява ли се негативно на кожата и тялото, освен че ще се сбогуваме с плочките?
– Алкохолът води до дехидратация, поява на акне, разширени пори, лишава кожата от хранителни вещества и витамини. Всички знаем за вредата на алкохола и върху целия организъм. Един коктейл на плажа или чаша вино вечер не биха ни навредили, но все пак не трябва да прекаляваме.

– Има още малко време до активния летен сезон –какъв съвет ще дадеш на тези от нас, които имат нужда спешно да влязат във форма за морето? Има ли някоя вълшебна процедура, която да смъква сантиментри от проблемните зони?
– Има процедури, които съчетани с правилно хранене и физическа активност, наистина вършат чудеса. Лятото е на прага си. Тези, които са решили спешно да влизат във форма, трябва да положат много усилия и да не отлагат повече. Има апаратни процедури, които биха ускорили процеса – смъкват сантиметри от проблемните зони, помагат в борбата с целулита, извайват тялото и стягат кожата – такива са например  криолиполиза, лимфен дренаж, различни  процедури на базата на радиочестота.

– Чували сме, че кожата на мъжете и жените старее по различен начин, вярно ли е това?
– Да, вярно е – структурата на кожата на мъжете и жените е различна. Кожата на мъжете е по-плътна и твърда, заради тестостероновата стимулация, имат по-здрава съединителна тъкан и  по-малко подкожна мастна тъкан. Естетичните процедури за двата пола, обаче са едни и същи, единствената разлика би била в броя на процедурите, които са необходими за постигане на резултати.

– И теб да те питаме –суетата порок ли е? Особено при мъжете, къде е границата, която не бива да се прекрачва от мъжкия пол в стремежа към перфектната визия?
– Суетата може да е нещо хубаво – мотивира ни да изглеждаме добре, да водим здравословен начин на живот, да ставаме сутрин рано, за да спортуваме. Много тънка обаче понякога е границата между здравословната суета и суетата като порок. Проблемът идва от прекаленият стремеж към перфекционизъм и нереалистичните очаквания. В този капан попадат не само жени, но и все повече мъже. Тук е ролята на лекаря, който трябва да прецени дали наистина пациентът има нужда от желаната промяна.

– Част от нас вече минаха под „ножа” на лазерната епилация и сме много доволните, а жените ни ви богославят, че успяхте да се преборите и космите по гърбовете ни. Третият от нас обаче още се дърпа и не можем да разберем дали го е срам или го е страх? Нека развенчаем тези мъжки притеснения за епилацията и да кажем на нашите читатели какво могат да очакват от процедурата.
– Лазерната епилация е напълно безвреден и безболезнен начин за трайно премахване на  нежаланото окосмяване. Спестява ни много време и средства. Продължава да расте броят на мъжете, които се “престрашиха”, и не само жените им, а и те самите са ни благодарни и са изключително доволни от резултатите!

Още по темата:

Д-р Кукова: Умерено направените естетични процедури подчертават вече красиви черти

Д-р Костас Пагидас: Мъжете изостават с 10 години

Д-р Калчева: Трябва да се грижим за тялото си целогодишно

Д-р Битолска: Сред мъжете се разбива стереотипът, че естетиката е само за жени

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Derma-Act (@dermaact)

Кефи ли те?

Възпитателка в САЩ арестувана заради секс с трима ученици

Not Safe For Work
Click to view this post

Кан се влюби в Нина Добрев (ИМА ЗАЩО)