Филмът „Сам вкъщи“ чукна 30 години

Филмът „Сам вкъщи“ чукна 30 години

Отброяваме трето десетилетие, брато, откакто филмът „Сам вкъщи“ съпътства коледните ни и новогодишни признаци. И тази няма да прави изключение, но ако трябва да бъдем честни, ще си го изгледаме с кеф. А на 16 ноември се навършиха  точно 30 години от официалната премиера на първата част, в която Марв и Хари нахлуха в дома на Макалистър.

В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен, си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм.

Още по темата: Какво се случи с хлапето от „Сам вкъщи 3“

Така продуцентът, който почина през 2009 г., започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма.

В крайна сметка филмът получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара. И изведнъж той се превръща в най-успешният филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца. За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсеният млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

В ролята на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.