in

Изборна измама опорочи конкурс за птици

Чудим се дали остана конкурс, който да не е пропит с измими и корупция? Риторичен въпрос, чийто отговор идва от далечна Нова Зеландия. Там птицата киви не само е местен герой, но и повод за гордост, тъй като обитава единствено територията на острова. Нещо повече, тя е със статут на национален символ.

И не е изненада, че местните жители организират всяка година конкурс за птица на годината. Оказа се обаче, че стотици фалшиви гласове са били подадени за последното издание на състезанието, в което хората гласуват за любимите си местни птици. Целта на конкурса е да се привлече внимание към заплахите за уникалните новозеландски видове.

Организаторите на конкурса установили, че за малкото петнисто киви са подадени 1500 фалшиви бюлетини. Въпросните гласове са дошли в ранните часове в понеделник сутринта и спомогнали за бързото издигане на птицата на челна позиция в конкурса.

Всички птици заслужават внимание, особено малкото петнисто киви, което е изчезнал вид в страната извън резерватите, каза говорителката на организаторите Лора Киън. “Но те трябва да играят по правилата като всички останали птици, за да спечелят”, подчерта тя.

“Като национален символ на Нова Зеландия, малкото петнисто киви представлява новозеландските ценности на демокрация, справедливост, равенство и честност”, каза мениджърът на кампанията на вида Ема Роусън. “Не оправдаваме незаконните гласове, подадени за нашата симпатична птичка. Екипът на малкото петнисто киви и нашите партньори от Киви Коалиция ценим ентусиазма на поддръжниците си, но насърчаваме любителите на малкото петнисто киви да гласуват за всичките пет вида киви”.

Миналата година в избора на Птица на годината гласуваха над 40 000 души. Конкурсът продължава до 15 ноември и на следващия ден се обявява победителят. И преди е имало изборни нарушения по време на конкурсите за Птица на годината. През 2018 г. човек от Австралия беше гласувал триста пъти. Нарушения имаше и през 2015 г., и през 2017 г.

Кефи ли те?

Пет потенциални слаби съперника за България, които може и да бием

Майк Тайсън мамил на тестовете за допинг с изкуствена пишка