in

“Глиненият цар” – книгата, която прочетохме на един дъх

Българската литература е била и ще бъде на световно ниво, брато. Често обичаме да критикуваме живота у нас и различните му аспекти, но забравяме за много други положителни неща. А имаме толкова хубави книги, които през годините са се утвърдили не само тук, но и зад граница. И сега пишем тези редове, за да ти препоръчаме нещо стойностно за четене в тези хладни есенни дни, в които отгоре на всичко избягваме да се сблъскаме и с натрапчивия медийно и не само COVID-19.

Препоръчваме още: Книги, чието действие се развива по време на Втората световна война

Е, може би най-добрият приятел на човека в такъв случай е именно четивото. Добре де, наравно с кучето, но тогава ще добавим и бирата. В една такава есенна вечер като на шега подхванахме да прелистваме “Глиненият цар” на Добромир Байчев. Име, което едва ли ти е познато в света на литературата, тъй като говорим за дебют. И то какъв.

Роден като киносценарий, създаден от режисьор, текстът се е трансформирал в богата литера­тура, влязъл е в дълбочини, които са трудно достижими за филм. Дори е изненадващо, че това е дебютен роман – уме­нието на Байчев да използва литературния инструмента­риум и нюансите на езика, е впечатляващо. Това не са наши думи, намираме ги на гърба на книгата, но наистина трудно можем да обобщим по-добре това, което се крие между двете корици.

“Глиненият цар” ни хвърля директно на остров Персин край Дунава в социалистическия лагер “Белене”. Там, под тежки репресии жалък опит за оцеляване водят анархисти, криминално проявени, членове на ВМРО, противници на ТКЗС и редица други. Сред тях се открояват двама персонажи докторът лагерист Айранов и съветският офицер от НКГБ Тархов. Целият роман е из­граден като шахматна партия, в която всеки герой има своя аналог сред черно-белите фигури. Препоръчваме я и без да използваме излишни високопарни епитети. Просто е от онези книги, към които се пристрастяваш, докато не я прочетеш. А през това време в главата ти връхлитат редица мисли за възможен сценарий. А краят е такъв, какъвто подобава за книга от подобен ранг.

“От романа не излизаш същия, преоценката е задължителна. Трайните формули се оказват глинени фигури”, гласи още посланието на “Глиненият цар”.

Тема за книгата можеш да намериш във форума Nadvecher.bg

Кефи ли те?

Плачем! Смарт камера обърка плешивата глава на съдията с футболната топка

Какво още да препсува репортерът на БНТ