in , ,

Книги, чието действие се развива по време на Втората световна война

Имахме желанието да напишем само пет, но така и не се решихме да премахнем едно заглавие, заради това ти даваме шест много силни творби, брато. Общото между тях е, че действието се развива по време на Втората световна война. Великни книги, признаваме! Няма слаба и се надяваме да ти допаднат.

Ако е така, присъедини се и към форума на четящите хора в България. Събрали сме се само готини хора. И за разлика фейсбук групите за четене, ние не забраняваме снимки на личните библиотеки, фотоси, на които освен книги се виждат и хубави женски крака или потна студена бира. Напротив, насърчава се всичко това!

“Момчето с раираната пижама” от Джон Бойн

Деветгодишният Бруно не знае какво е това Холокост и няма никаква представа за жестокостите, които неговата страна е причинила на хората в други европейски страни. Единственото, което знае, е, че трябва да напусне уютния си дом в Берлин и да се премести в някаква далечна част на страната в усамотена къща, където няма с кога до си играе и направо умира от скука. Но тази ужасна досада свърша в деня, когато среща Шмуел, едно момче, което води странно паралелно съществуване от другата страна на съседната телена ограда и което, както и останалите хора там, ходи облечено с раирана пижама.

Една простичко написана, но разтърсваща история, в която няма жестокости, няма насилие, войната се подразбира, без да е описана, и именно защото всичко е само загатнато, толкова по-силни са нейните внушения. Книга, която не се забравя, а остава дълго за занимава ума с въпросите за невинността и приятелството, както и за злото, пред което често се изправяме неподготвени.

“Цар плъх” от Джеймс Клавел

“…страници, които надникват в живота на седем жени по време на войната-любими, майки и съпруги на мъжете в лагера. Може би на времето са решили, че не е поодходящо един шокиращ, неприличащ на никой друг роман за борбата за оцеляване да включва също толкова шокиращи истории за жени. Но баща ми знаел, че войната е за всички и че никой-било той мъж, жена или дете – не е бил пощаден.

…Ние бяхме още твърде млади, за да знаем, че невидимите ужаси на войната разкъсват също така и душата, а страхът за любимите същества или за себе си може да осакати и да заклещи в карцер толкова необратимо, колкото всяка бомба или бодива тел. У дома или в Чанги, злодей или герой, мъж, жена, дете – всички са водили битката за оцеляване. За живот. Тук, в тази книга е тяхната история – пълна, така както я е описал баща ми. Посветена на паметта му и на всички, които са преживели своя собствен, единствен Чанги.” – Михаела Клавел

“Татуировчикът на Аушвиц” от Хедър Морис

През 1942 г. Лали Соколов е на 24 години. Живее в Братислава, има добра работа, приятели, хубав живот, говори добре няколко езика и е любимец на жените. Властите по това време искат от всяко еврейско семейство да изпрати момче над осемнайсет години да работи за немците и той решава да го направи, за да спаси близките си. Така се оказва доброволно депортиран в Аушвиц-Биркенау. Там му е възложено да татуира върху ръцете на останалите лагерници номерата, с които са обозначени. Един ден през юли на опашката пред него се нарежда уплашено момиче. За Лали това е любов от пръв поглед и той се заклева не само, че ще оцелее, а и че ще се погрижи Гита също да доживее свободата.

Татуировчикът на Аушвиц е роман, базиран на живота на Лудвиг Айсенберг, или Лали Соколов, когото животът в лагера среща с бруталността, ужаса, смъртта, доктор Менгеле, университетски преподаватели, СС офицери, престъпници и обикновени хора, но и с любовта.

“Крадецът на книги” от Маркъс Зюсак

Разказвачът на тази история е не друг, а Смъртта. Действието се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх, а главният герой е малката Лизел, крадецът на книги. Това е нейната история и историята на обитателите на нейната улица, когато бомбите започнат да падат. ТОВА Е РАЗКАЗ ЗА: едно момиче, известен брой думи, един акордеонист, няколко фанатични германци, един еврейски юмручен боец и много кражби. И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО! Смъртта ще посети крадеца на книги на три пъти…

“Сол при солта” от Рута Сепетис

Януари 1945. Четирима бегълци. Четири тайни. Всеки от тях – роден в различна страна. Всеки от тях – преследван от трагедия, лъжи и война. Хиляди отчаяни бежанци се стичат към бреговете, докато съветските войски настъпват в гръб, и пътищата им се пресичат на борда на Вилхелм Густлоф – кораб, който обещава спасение и свобода. Но не всички обещания могат да бъдат спазени.

“Младите лъвове” от Ъруин Шоу

В “Младите лъвове” действието се разгръща в тревожните дни на 1938 и 1939 година, предхождащи избухването на Втората световна война, по фронтовете на Франция, Северна Африка и Германия. Разказ за съдбата на обикновените хора, погълнати от вихъра на войната. Тази творба поразява с невероятния размах, великолепния език и богатото въображение на Ъруин Шоу.

http://www.nadvecher.bg/

Кефи ли те?

ВИДЕО: Най-гледаните сериали в света от 1986 година насам

Отложиха премиерата на новия “Батман”