in

Пет биографични книги, които си заслужава да бъдат прочетени

Да четеш, брато, е съвет, който си чувал от дете, а през годините със сигурност поне веднъж си усещал от първо лице магията на книгата. Факт е, че това начинание те кара по най-бързия и достъпен начин да се пренесеш в изяло различен свят от заобикалящия те в момента. Ние сме щастливи, че въпреки напредването на технологиите, добрата стара книга остана част от ежедневието ни.

Всеки четящ си има любим жанр. Едни обичат фентъзи, други си падат по криминалните романи, а трети – по биографии. Именно на последната категория ще обърнем внимание. Ако не си съгласен с предложенията ни, можеш да посетиш най-новия форум за книги Nadvecher.bg, където да обсъдиш тази и много други теми, свързани с четенето.

Изкуството на победата

Историята на Фил Найт, създателят на Nike, брато. Млад, търсещ, току-що завършил бизнес колеж, Фил Найт заема 50 долара от баща си и основава компания с една проста цел: внос на висококачествени и евтини маратонки от Япония. Докато продава обувките от багажника на своя Plymouth Valiant, Найт постига брутна печалба 8 000 долара през онази първа 1964 година. Днес годишните продажби на Nike надхвърлят 30 милиарда долара. Всичко започва с класически преломен момент. На 24 години, докато пътува из Азия, Европа и Африка и се бори с големите житейски въпроси, Найт решава, че нетрадиционният път е единственият път за него. Решен е да създаде нещо ново, динамично и различно.

Найт описва подробно плашещите рискове, с които се сблъсква по пътя, смазващите неуспехи, безпощадните конкуренти, многобройните скептици, недоброжелатели и враждебни банкери – както и многото си вълнуващи победи и критични ситуации. Но преди всичко си припомня основополагащите отношения, които формират сърцето и душата на Nike, с неговия бивш треньор по лека атлетика, сприхавия и харизматичен Бил Бауърман, и с неговите първи служители, разнородна група от отшелници и специалисти, които бързо се превръщат в екип от вманиачени по Nike братя.

Илън Мъск:
PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще

Единствената официална биография на Илън Мъск, написана с неговото специално съдействие. В нея ще прочетеш не само за успехите на Илън, но и за неговите падения. А също и за тежкия му характер. В биографията на Мъск не са спестени и критики към него от бивши негови служители. Човекът зад PayPal, Tesla Motors, SpaceX, SolarCity, Hyperloop и идеята за глобална комуникационна мрежа. Написана след повече от 50 часа разговори с Мъск и интервюта с около 300 души, книгата проследява пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на световния бизнес. Авторът Ашли Ванс разказва историите на компаниите на Мъск, които променят света, и живота на човека, който, независимо дали е обичан, или мразен, възхваляван или отричан, създава едно невероятно бъдеще. Бестселър на „Ню Йорк Таймс” и една от най-добрите книги на 2015 г. според „Уолстрийт Джърнал” и „Амазон”.

Леонардо Да Винчи

Авторът на биографичната книга на Стив Джобс Уолтър Айзъксън пресъздава живота на Леонардо да Винчи в необикновена нова биография, която преплита история, наука и изкуство. 500 години след смъртта си Леонардо все още има на какво да ни научи. Той е най-креативният гений в човешката история. Леонардо да Винчи прави дисекции на човешки лица, чертае мускулите, които задвижват устните, и след това рисува усмивката на „Мона Лиза“. Изучава оптика, изследва начина, по който се отразяват слънчевите лъчи, и създава изумителна игра на перспективата в „Тайната вечеря“. Невероятната му способност да комбинира изкуството и науката ражда един от вечните символи на новаторското мислене – Витрувианския човек, вписан в кръг и в квадрат.

“Кал, пот и сълзи”

Телевизионният образ на Беър Грилс омаловажава успехите и историята на човека Беър Грилс, постигнал това, за което мечтае на фона на редица трудности. Книгата е източник на мотивация за всеки, който си е поставил цел за постигане. Историята на Беър е достойна за филм. Казваме това като хора, прочели “Кал, пот и сълзи” и осъзнали колко много изводи могат да бъдат извлечени от неговата биграфия. Сега, за първи път, Беър разказва историята на изпълнения си с опасности живот. Увлекателна и трогателна, „Кал, пот и сълзи“ е задължително четиво както за пристрастените към адреналина, така и за пътешестващите от удобното кресло.

Стивън Кинг за писането

Ако те сърбят ръцете да пишеш, дори и само яки статуси във фейсбук, то Стивън Кинг има книга, в която дава ценни насоки за това творчество. Четохме я с интерес. Първите 100 страници от нея са посветени на живота на автора на редица бестелъри. В книгата ще научиш за първото напиване на американеца и стотиците откази на издатели да публикуват творбите му. “За писането” е нещо повече от поредния наръчник, който претендира, че ще ви разкрие мистериите на писателската професия. Четейки неговите съвети и преживявания, ще разбереш как да подходиш към занаята, така че да станеш както по-добър писател, така и по-мислещ човешки индивид.

Кефи ли те?

Дани Петканов посвети видео на Милен Цветков! Силно е!

“Времето е наркотик. Твърде много от него те убива” и още вдъхновяващи цитати от Тери Пратчет