in

“Времето е наркотик. Твърде много от него те убива” и още вдъхновяващи цитати от Тери Пратчет

На този ден през 1948 година се роди Тери Пратчет, брато. британски писател, най-продаваният автор във Великобритания през 1990-те години.

Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 г. печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“.

Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса си към литературата. На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно прави сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и заснема предаване телевизия БиБиСи, проследяваща опита му с болестта.

След дълга борба с Алцхаймер авторът умира на 12 март 2015 г. в дома си, заобиколен от семейството си.

Днес Тери има рожден ден и го потичаме с най-вдъхновяващите му цитати, брато!

1. Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.

2. Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор.

3. Бе забелязал и известна прилика между секса и готварското изкуство. Хората се увличат и по двете, понякога си купуват дебели книги, пълни със сложни рецепти и занимателни картинки, и огладнеят ли достатъчно, започват да творят невероятни пиршества… във въображението си. А за вечеря се задоволяват с пържени яйца и картофки, стига да са свястно приготвени и да има малко салатка от домати.

4. Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти. Хората обичат да има шоу.

5. Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.

6. Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.

7. Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани – 1000 точки, хора – 0 точки.

8. Светлината си мисли, че пътува по-бързо от всичко, но греши. Независимо колко бързо пътува, тя открива, че мракът винаги е пристигнал първи и я чака.

9. Ключът към разбирането на всички религии е, че представата на боговете за добро забавление е „Не се сърди, човече” с криви зарчета.

10. Бих предпочел да съм надигащо се шимпанзе, вместо падащ ангел.

11. В древните времена котките са били почитани като богове. Те си спомнят това.

12. Времето е наркотик. Твърде много от него те убива.

13. Твърди се, че животът на човек преминава на лента пред очите му преди да умре. Това е вярно. Нарича се Живот.

14. Слънцето изгряваше бавно, сякаш се чудеше дали си заслужава труда.

15. Някъде в тропическата джунгла на подсъзнанието му изникна пеперудата на съмнението и се опита да размаха крилца, без изобщо да подозира какво твърди теорията на хаоса за подобни явления.

16. Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

17. Нещата, които се опитват да приличат на други неща, често пъти приличат на нещата повече от самите неща.

18. Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш.

19. Коефициентът на интелигентност на разгневената тълпа е равен на коефициeнта на интелигентност на най-тъпия от гъмжилото, разделен на броя на участниците.

20. Има моменти в живота, които хората трябва да знаят да не изпускат. Балоните са проектирани, за да учат малките деца на това.

21. Добрината е в това, което правиш. Не в онзи, на който се молиш.

22. Толкова много вселена и толкова малко време.

23. Фентъзито е като велоаргометър за мисълта. Не може да те отведе никъде, но тренира мускула, с който може да стигнеш навсякъде.

24. Ако не превърнеш живота си в история, просто ставаш част от нечия друга история.

25. Казват, че обратното на шума е тишината. Това не е вярно. Тишината е само отсъствие на шум.

26. Същината на живота е като да гледаш филм. Само че винаги го пускаш 10 минути след началото и никой не ти разказва сюжета и трябва да го изградиш сам от уликите, с които разполагаш.

27. Свободни сме само в мечтите си. През останалото време се нуждаем от заплата.

28. Прогрес просто означава, че лошите неща се случват по-бързо.

29. Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство.

30. Веселената беше достатъчно скапана и без хората да я ръчкат.

31. Никога не давай на маймуната ключа за банановата плантация.

32. Функционирането на Вселената, казваха те, зависи от равновесието на четири сили, а именно: обаяние, убеждение, несигурност и инат.

33. Дай на човек огън и той ще се стопли за ден. Запали в него огън и ще гори до края на живота си.

34. Някои човешки същества ще направят всичко, за да видят дали нещо може да стане. Ако сложим голям ключ някъде в някоя пещера и изпишем на него „Ключ-за-край-на-света. МОЛЯ НЕ ПИПАЙТЕ“ боята дори няма да има време да изсъхне“.

35. Ако котките изглеждаха като жаби, щяхме да осъзнаем какви жестоки малки копелета са. Стил. Това е, което се помни.

36. Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса.

37. Хората, които нямат нужда от други хора, всъщност имат нужда от хора, за да се убеждават непрекъснато, че нямат никаква нужда от тях.

38. Хората правят живота толкова интересен. Знаете ли, че във вселена, изпълнена с толкова чудеса, те са успели да изобретят скуката.

39. Мъдростта идва от опита, а опитът често е резултат от липсата на мъдрост.

40. Нека по-добре да кажем, че ако пълният и абсолютен хаос е светкавицата, той е просто този, който ще застане насред бурята горе на хълма, облечен в мокра медна броня, и ще се развика, че всички богове са копелета.

41. Не, това което не харесваше у героите, беше самоубийствената им мрачна унилост, когато бяха трезви, и пагубната им лудост, когато бяха пияни.

42. Двуцветко беше турист – първият, видян някога на Диска. Турист, според Ринсуинд, означаваше идиот.

43. Всички убийци имат огледала в цял ръст в стаите си, защото е ужасяващо обидно да убиеш някого, когато си зле облечен.

44. Една от особеностите на думите е, че значенията им се изплъзват като змии.

45. Глупавите хора са способни да направят това, за което умните дори не се осмеляват да помислят.

46. Никой не обича да му казват, че днес е щастливият му ден. Такива думи не вещаят нищо добро. Когато някой ти каже, че днес е щастливият ти ден, значи нещо много неприятно е на път да ти се случи.

47. Костенурката е животно, притежаващо скорост, достатъчна му, за да хване марулята.

48. Сержант Колън имаше широка обща култура. Той беше минал през школата на Баща Ми Винаги Казваше, завършил беше колежа Всички Знаят, а в момента правеше аспирантура в университета Един Човек В Кръчмата Го Разправя.

49. Всичко е лъжи. Просто някои са по-хубави от другите, това е всичко. Хората виждат онова,което си мислят, че виждат. Дори аз съм една лъжа. Но успявам да я пробутам.

50. Глухотата не пречи на композиторите да чуват музиката. Тя само им помага да не чуват останалите разсейващи ги звуци.

Кефи ли те?

Пет биографични книги, които си заслужава да бъдат прочетени

Стотици американци пили дезинфектант и белина след думите на Тръмп