Криза за презервативи в световен мащаб

Криза за презервативи в световен мащаб

Последиците от коронавируса удрят на неподозирани места, брато. Вече си мислим, че тази епидемия е като да се боксираш с вързани очи и да не знаеш къде и кога могат да те халосат. Е, сега пандемията удари по производството на презервативи.

Четейки сутринта чуждестранни, а и родни медии, научихме, че се задава криза за презервативи, тъй като най-големият производител бе принуден да затвори предприятията си. Това е Karex Bhd в Малайзия, където се произвеждат 20% от кондомите, търгувани по света.

От 10 дни трите предприятия не са произвели нищо, тъй като им е било наредено да преустановят работа заради COVID-19. Това се равнява на дефицит от 100 милиона броя за брандове като Durex, които в някои страни се раздават от системите за здравеопазване или от програми на ООН.

В петък властите позволиха подновяване на работата, но само с 50% от персонала и съгласно специално изключение за особено важен тип производства.

„Ще отнеме известно време да завъртим машините и ще е битка да отговорим на търсенето при работа на половин мощности“, казва пред агенцията Го Мия Киат, изпълнителен директор на компанията. -Ще има недостиг навсякъде, което е плашещо. Притеснението ми е за много хуманитарни програми в Африка. Дефицитът няма да е 2 седмици или месец, а месеци наред.“