in

Психо милиардер искал да изчисти човешката раса чрез своето ДНК

Джефри Е. Епстайн, богатият финансист, който беше обвинен в сексуален трафик, е имал странна мечта: Надявал се е да осемени човешката раса с ДНК чрез оплождане на жени в огромното му ранчо в Ню Мексико.

За това необичайно разкритие и за увлеченията му по неща, от които побиват тръпки, разказва американският портал Ем Ес Ен Нюз.

През годините Епстайн се е доверил на учени и хора от други среди за неговата схема, разказват четирима души, запознати с неговата идея, въпреки че няма доказателства, че тя някога се е реализирала.

Имението на Епстайн в Ню Мексико.

Визията на Епстайн отразява дългогодишното му увлечение по това, което е известно като трансхуманизъм – наука за подобряване на човешката популация чрез технологии като генно инженерство и изкуствен интелект. Критиците оприличават трансхуманизма на съвременна версия на евгениката – дискредитираното поле за подобряване на човешката раса чрез контролирано развъждане.

Епстайн, който през юли беше обвинен в сексуален трафик на момичета на 14 години, е бил сериен манипулатор: Той лъжел за самоличността на своите клиенти, за богатството си, за финансовите си операции, за личните си постижения. Той обаче е използвал връзки и харизма, за да култивира ценни взаимоотношения с бизнес и политически лидери.

Интервюта с повече от дузина негови познати, както и публични документи показват, че той е използвал същата тактика, за да се внедри в елитна научна общност, като по този начин е могъл да преследва интересите си в евгениката и други експериментални области като крионика.

Адвокатите на Епстайн, който пледира, че не е виновен по обвиненията за сексуален трафик на малолетни, не са отговорили на исканията за коментар.

Епстайн с един от адвокатите си.

Мистър Епстайн е привлякъл блестящ масив от изтъкнати учени. Той включва носителят на Нобелова награда физикът Мъри Гел-Ман, открил кварка; теоретичният физик и най-продаваният автор Стивън Хокинг; палеонтологът и еволюционният биолог Стивън Джей Гулд; Оливър Сакс, неврологът и най-продаван автор; Джордж М. Чърч, молекулярен инженер, работещ за идентифициране на гени, които биха могли да бъдат променени, за да създадат свръхчовеци; и M.I.T. теоретичния физик Франк Вилчек, Нобелов лауреат. Примамка за някои от учените са били парите на господин Епстайн.

Учените се събирали на вечери в имението на Епстайн в Манхатън, където „Дом Периньон“ и скъпи вина са се леели свободно, въпреки че Епстайн не пиел. Той е и домакин на обеди в програмата на Харвард за еволюционна динамика, подпомогнали я да стартира с дарение от 6,5 милиона долара.

Други са присъствали на конференции, спонсорирани от Епстайн на Вирджинските острови и са били гости на частния му остров там. Веднъж учените – включително г-н Хокинг – са забелязани на борда на подводница, която Епстайн е наел.

Епстайн е готов да финансира изследвания, които другите разглеждат като причудливи. Той е казал на един учен, че се занимава с идентифициране на мистериозна частица, която може да предизвика усещането, че някой те наблюдава.

По време на една сесия в Харвард Епстайн разкритикува усилията за намаляване на глада и осигуряване на здравни грижи за бедните, тъй като това увеличава риска от пренаселение, заявява харвардският психолог Стивън Пинкър, който е бил там. Пинкър заяви, че е опровергал спора, позовавайки се на изследвания, показващи, че високите проценти на детска смъртност са причина хората да имат повече деца. Епстайн е изглеждал раздразнен, а колега на Пинкър от Харвард по-късно му е казал, че вследствие на „гласуване на острова“ вече не е добре дошъл на събиранията на господин Епстайн.

Професорът от Харвард Стивън Пинкър е един от учените, който се е срещал с Епстайн.

Многократно, започвайки от началото на 2000-та година, Епстайн разказва на учените и бизнесмените за амбициите си да използва ранчото си в Ню Мексико като база, където жените ще бъдат осеменени и ще раждат бебетата му, разказват двама наградени учени и съветник на големи компании и заможни личности, на които Епстайн е разказвал за това.

Веднъж, по време на вечеря в имението на Епстайн в Източен Манхатън, разказва ученият от НАСА, Лание, той е разговарял с учен, който му е казал, че Епстайн е възнамерявал да забремени 20 жени наведнъж в неговото ранчо „Зоро“ от 33 000 квадратни метра в малко градче до Санта Фе.

Според Лание, ученият, който бил от НАСА, заявил, че Епстайн е основал идеята си за „бебешкото“ ранчо на целите на „Germinal“, хранилище, което трябвало да бъде запасено със спермата на нобелови лауреати, целящи да укрепят човешкия генофонд. (Само един носител на Нобелова награда призна, че е дарил сперма. Хранилището прекрати дейността си през 1999 г.)

Епстайн не криел интереса си да се занимава с гени – и да увековечи собствената си ДНК.

Привърженик на трансхуманизма споделя, че той и Епстайн са обсъждали интереса на финансиста към криониката – недоказана наука, в която телата на хората се замразяват, за да бъдат върнати към живот в бъдещето. Епстайн споделил, че иска главата и пениса му да бъдат замразени.

Компанията “Southern Trust“, бизнесът на Епстайн, част от Вирджинския остров, разкри, че се занимава с ДНК анализи.

През 2011 г. благотворителна организация, създадена от Епстайн, дарява 20 000 долара на Световната трансхуманистична асоциация, която сега действа под името „Humanity Plus“. В уебсайта на групата се казва, че целта му е „да повлияе дълбоко на ново поколение мислители, които се осмеляват да предвидят следващите стъпки на човечеството.“

Фондацията на Епстайн, която вече не съществува, също дарява 100 000 долара за изплащане на заплатата на Бен Гьорцел, вицепрезидент на „Humanity Plus“.

Алън М. Дершовиц, преподавател по право в Харвард, припомня, че по време на обяд Епстайн, е насочил разговора към въпроса как хората могат да бъдат подобрени генетично. Дершовиц заявил, че е ужасен, предвид нацистите, които използвали евгеника, за да оправдаят своите геноцидни усилия за пречистване на арийската раса.

Светила участват в конференцията на Епстайн в Сейнт Томас през 2006 г., включваща Хокинг и теоретичният физик на „Калтех“ Кип С. Торн. Един от участниците в тази конференция припомня, че Епстайн е говорил за усъвършенстване на човешкия геном. Той казал, че е очарован от това как се предават определени черти и как това може да доведе до свръхчовеци.

На една от вечерите на Епстайн са присъствали и основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж и на Amazon, Джеф Безос, придружен от майка си.

Източник: Debati.bg

Кефи ли те?

И за нас беше чест!

Празнуваме международния ден на бирата! Наздраве!