Новите правила във футбола

Новите правила във футбола

От днес сезонът в Първа лига се подновява. Финалът за Суперкупата на България „Лудогорец“ – „Локомотив“ (Пд) е своеобразно начало на кампанията 2019/2020. А с подновяването й влизат в сила и новите правила във футбола. Промените, които бяха приети от Международния съвет на футболната асоциация (IFAB) – законодател във футбола, са редица. Те бяха утвърдени от УЕФА през месец май и от 25 юни официално се използват не само в официални, но и в контролни срещи.

Най-важните нововъведения са свързани с играта с ръка. И сега обаче правилото ще търпи изключения и последната дума ще има съдийската бригада и видео асистент арбитрите. Всяка игра с ръка на атакуващия отбор ще се счита за нарушение, ако тя е довела до голово положение или попадение. Досега реферът можеше да зачете гол, ако сметнеше, че става въпрос за неволно докосване. В собственото наказателно поле нарушение няма да има, ако топката срещне крайника, след като преди това се е отбила в друга част от тялото на играча или в стоящ на близо футболист. Ако ръката не е отделена от тялото, дузпа също няма да бъде отсъждана. А също и при падане на даден състезател, ако ръката е същата, с която той е опитал да се предпази от удара в земята.

Освен това при изпълнението на свободен удар противникови играчи вече няма да имат право да застават на стената. Те трябва да бъдат на минимум метър от нея. Ако правилото не бъде спазено ще последва отсъждане на непряк свободен удар в полза на съперника. Идеята е да не се губи излишно време, тъй като в много случаи се налага съдиите да въдворяват ред. А с цел по-динамична игра, промени ще има и при извършването на смени. Замененият футболист ще бъде задължен да напусне терена от най-близката линия, за да не бави умишлено времето. По този начин се прекратява практиката с протакането на времето в края на мача, когато даден отбор е на път да постигне желания резултат. Пак с цел ускоряване на играта в сила влиза и правилото при изпълняване на аут, разрешаващ даден отбор да си подава в собственото наказателно поле. Досега това не бе възможно, а пасът трябваше да е извън очертанията на пеналта.
Поредната промяна в името на по-високата динамика е свързана с авантажите. През новата кампания съдиите ще могат да показват червен картон на даден футболист, нарушил правилата в предишно действие.

Играта обаче ще бъде спирана, ако се удари в съдията. Дали обаче да бъде отсъждана „спорна топка“, ще преценява самият рефер. През изминалия вече сезон, в мач от четвъртото ниво на холандския футбол между „Харкемасе Бойс“ и „Хук“ (4:2) гол бе зачетен, въпреки че топката рикошира в тялото на арбитъра преди да влети в мрежата. Това вече няма да бъде възможно по силата на новите правила. Интересна ще бъде и трактовката при декорирането на играч, свалил си фланелката след реализирането на попадение. Ако голът бъде отменен, картонът ще се запазва, тъй като футболистът е нанесъл вреда върху имиджа на спорта и е застрашил сигурността на стадиона.

А официални предупреждения вече ще бъдат възможни и за самите наставници. Правилото цели подобряване на поведението на треньорите и техният щаб, които понякога прекрачват границата на добрия тон.

Новите правила засягат и изпълнението на дузпите и в частност вратарите. Те вече имат право с единия крак да бъдат пред голлинията, но другият задължително трябва да е на нея. Стражите няма да могат да стоят и зад голлинията, каквато практика имаха част от тях, а също и да удрят гредите в опит да разконцентрират изпълнителя. Има и още едно нововъведение, засягащо първия съдийски сигнал. При тегленето на жребия капитаните вече ще могат да избират врата или изпълнение на център.


„Тези промени трябва да бъдат въведени във всяка една от страните членки на ФИФА, и във всяко състезание, организирано от членовете на асоциацията на световната футболна централа, обясни италианецът Пиерлуиджи Колина, шеф на съдийската комисия към УЕФА. – Голяма част от дузпите през изминалия сезон бяха изпълнявани при нарушение, тъй като повечето вратари нарушаваха правилата. Затова трябваше да променим нещо. С новото правило улеснихме играчите на този пост.“

Критики към нововъведенията обаче не липсват. Част от тях дойдоха на световното първенство за жени, което в момента се провежда във Франция.
„Новото правило за играта с ръка е особено объркващо – се казва в анализ на известния сайт “Goal.com”. – Това коства мястото на Япония на турнира след изключително спорна дузпа, отсъдена за Холандия в 90-ата минута. Същото важи и за позицията на вратарите при изпълнение на дузпи. Лий Александър спаси дузпа срещу Аржентина, а това класираше тима й за следващата фаза. Реферът обаче отсъди наказателният удар да бъде изпълнен отново, защото вратарката е излязла предварително пред голлинията. В крайна сметка Шотландия отпадна от турнира.“

Решенията на големия форум разпалиха дискусията доколко новите правила ще спомогнат на футбола и дали няма да настъпи нов хаос през сезона, подобен на този с дебютните прояви на ВАР. Дали наистина ще стане така? Само времето ще покаже.

Източник: В-к „Труд“