in , ,

Психото Юрген Клоп

Юрген Клоп прекъсна серията от 6 загубени финала в различни турнири, триумфирайки с „Ливърпул“ в Шампионската лига след успех над „Тотнъм“ с 2:0. Специалистът стана и четвъртият мениджър на „мърсисайдци“, който е печелил турнира, след Боб Пейсли, Джо Фейгън и Рафаел Бенитес. Освен това, Клоп е петият германски треньор, вдигал трофея след Удо Латек („Байерн“), Дитмар Крамер („Байерн“), „Отмар Хитцфелд „(Борусия“ и „Байерн“) и Юп Хайнкес („Рел“ и „Байерн“).

Пишем този материал в чест наавтобиографията на Клоп, която излиза на български език на 20 юни, брато. Издателство „Premium books“ стои зад книгата, от която общо 272 страници + 16 цветни ще разберем какъв точно е ексцентричният немски наставник, триумфирал в Шампионската лига в началото на юни с „Ливърпул“.

В деня преди финала в Шампионската лига, Клоп бе попитан какво мисли за серията си от 6 загубени директни битки за трофей. Специалистът за последно грабна Купата на Германия с „Борусия“ (Дортмунд) през 2012-а като от тогава така и не успя да спечели отличие.

„Кариерата ми досега определено не бе късметлийска, а проблемите бяха свързани със загубените финали – обобщи треньорът. – През последните седем години съм световен рекордьор по спечелени полуфинали, мога дори да напиша книга за това, но … никой няма да я прочете“.

Самоироничен, но откровен. Клоп не се страхува да говори за проблемите, защото е успял човек. И този коментар ясно показва неговия начин на мислене – ако си готов да говориш за трудностите, вече си на половината път да ги преодолееш. Някои го описват като луд и ексцентричен, други го наричат психо. Клоп обаче знае правилните моменти, в които трябва да се действа с хладен ум. А и германецът не е от хората, които губят време в мъка и разочарования. Вместо това той просто бърза да продължи напред. Способността да го прави е най-голямата сила на Клоп. В лоша вечер, той ще изпие няколко бири, за да се отпусне, а на следващия ден всичко ще е забравено.

„Преди година играхме финал с „Реал“ в Шампионската лига и преди двубоя се зарекох, че няма да го мисля, каквото и да стане – призна Клоп. – Загубихме и какво да направя? Разбира се, че имаше разочарование, но светът не свършва с един мач. Приятелите и семейството ми ме посрещна така след двубоя, сякаш нищо не се е случило. А докато бяхме на летището в Киев, за да чакаме полета си за Англия, се вторачих в играчите – облечени в хубави костюми и с наведени глави. Тогава разбрах, че искам да се върна и да бъда отново на финал“.

51-годишният специалист винаги прави така. Когато „Ливърпул“ загуби с 0:3 на „Камп Ноу“ на полуфиналите в турнира от „Барселона“, всеки друг треньор би се изял от яд за нереализираните положения. Клоп обаче бе наясно, че отборът му се нуждае само от психическа стабилност, за да се справи със ситуацията. Тогава той се втурна в съблекалнята и заяви: „Момчета, слушайте ме! Ние не сме най-добрия отбор в света. Сега вече го знаем. Изглежда, че те са номер едно, но какво от това? Каква е разликата между нас и тях? Толкова е малка, че все още можем да ги изместим от това място. Трябва просто да опитаме отново“.

Андрю Робъртсън, играч на тима, призна кога е настъпил повратния психологически момент.

„На последната тренировка той ни нарече психическо чудовище, което с всеки мускул трябва да усети важността на момента и да продължи напред, защото го може и иска“. И „Ливърпул“ го направи със зашеметяваща победа над „Барса“ с 4:0 в реванша.

Юрген е адски колоритен – непрекъснато подскача край тъча, крещи и ръкомаха почти постоянно по цял мач. Но това е формулата за успеха, според неговата философия. Ако човек иска успеха с всяка част на тялото си, дори и най-сложният план може да сработи. Не стане ли от първия път – забравяш и продължаваш да опитваш.

„Мога да инвестирам всичко, което имам в името на клуба – знание, страст, сърце и опит – разкри Клоп. – И един ден механизмът ще се движи така, както ти желаеш“.

Може да изглежда, че германецът хвърля просто красиви думи, но неговата работа доказва философията му. Клоп е в „Ливърпул“ почти 4 години. През всичкото това време той скиташе някъде близо до успеха, но все пак без чаша в ръце. От загубената купа „Карабао“ с дузпи от „Манчестър Сити“ през 2016-а и катастрофата срещу „Севиля“ с 1:3 във финала на Лига Европа – до кошмарната нощ на Лорис Кариус срещу „Реал“ (Мадрид) в Шампионската лига преди година. През цялото това време хер Клоп не загуби своята мотивация и продължи да прави същото, което и преди тези поражения в директни срещи за трофей. Именно търпението е втората движеща сила на Юрген. Третата е неговото семейство, което го вдъхновява до прегряване.

„Как мога да завиждам на хората, които са по-успешни от мен? – попита специалистът. – Или на човек, който е по-умен? Или тренира играчите си по-добре от мен? Със сигурност има такива, но това не ме интересува. Когато се прибера у дома и видя моето прекрасно семейство, мога да кажа, че съм щастливец. Само благодарение на тях виждам живота в пълната му реалност“.

Сега Клоп ще стане още по-голям. Краят на лошата серия приключи. Това означава, че вече може да напише книга как се завоюва Шампионската лига. И тя ще бъде бестселър, ако включиш и историите за загубените финали…

Играе викторини със съседите си

Юрген Клоп живее в град Формби, близо до Ливърпул, и е сред любимците на местните. Германският специалист често може да бъде забелязан да играе викторини със съседите си, боулинг на трева и крикет. Едно от любимите му занимания далеч от стадиона е да разхожда кучето си. То е деветгодишен златен ретривът, което се казва Ема. Кръстено е в чест на Лотар Емерих, нападател на „Борусия“ (Дортмунд) и германския национален отбор от 60-те години. Невероятното е, че бившият голаджия играе финал през 1966-а за КНК срещу… „Ливърпул“. Немският тим печели турнира с 2:1 след продължения.

Поне веднъж седмично Клоп посещава кварталната кръчма „The Freshfield“, където обича да изпива по бира или две. Именно в нея се организират викторините, които са на различни теми – музика, география, спорт и политика.

Кефи ли те?

Най-странните реплики към диджея с участието на DJ MATI (CLUB GRAMOPHONE)

Тази седмица избухваме на якa музика с twerk танци, комерсиално парти и рап с IMERA