in ,

Пет топ забележителности, на които да заведат папа Франциск

Голяма истерия настана, брато – папа Франциск пристигна на посещение в България. По телевизията се говори само за това събитие и донякъде е разбираемо. Центърът на София пък е блокиран, а политиците ни ще се избият кой пръв да го посрещне.

Ние обаче сме на мнение, че главата на Римокатолическата църква не трябва да стои само в столицата, а би било да опознае по-добре родината ни. Ние имаме пет забележителности, които би било добре да бъдат посетени от негово светейшество.

Паметникът на Цола Драгойчева в Бяла Слатина

Поглед, вперен в бъдещето и цел живот надежда, че нещо ше стане, а-ха да стане, а то става само едно нещо, което не е за приказка, че пак ще отнесем бан от Фейсбук. Паметникът на комунистическия стожер на Северозапада в родния й град Бяла Слатина е значителна забележителност, която ни прави от горди по-горди, че даже и повече. Требва да се види, брато. После папа Франциск може да удари една шкембе чорба при Маришката, щото и по Софията немат такава вкусотия, след което да благослови заведението, наречено Светофарите, понеже се намира на кръстовище на неработещ светофар. Да го заведат човека! Ако изчака до понеделник, може да иде и на пазара, минавайки за баничка с боза от Краси. Отиде ли в тази част на България, папа Франциск ще се обърка тотално дали се намира в страна от Европейския съюз или такава от третия свят. Тъжно, но факт.

До Столипиново

Циганските махали са най-голямата атракция в България. Да го пуснат папата с тия бели дрехи в Столипиново и да проповядва мир. Ако не са давали помощи скоро, не ни се мисли какво може да стане. Европа е мултикултурна, така че чавенцата ше го поздравят с “Кючека на Карбовски” или “Жено бягай”. После задължително кебапчета и кюфтета от шперплат. Големи гуши, дълбок пъп, сенки под очите и далавери до на*иране – нема по-убаво от една класическа циганска маала. С тва требва да сме горди и да подрипаме нон-стоп. Все пак именно тези хора избират кои да ни управляват за 4 години напред…

В Банкя

Там може да поиграе тенис с премиера, да наточи минерална вода в туби или да хапне царевица на центраната улица. Най-голямата забележителност обаче си остава къщата на Бойко Борисов. В нея папата ще може да се снима до митичните магнолии, да изгледа записи с голове на политика и да научи от първа ръка спортните успехи на министър-председателя ни.

Рилски манастир

Ето и нещо смислено от нас, брато. Ако досегашните ни предложения са били меко казано абсурдни, то това е наистина стойностно. Няма по-свято място у нас от Рилския манастир. Напълно логично това е и един от най-значимите ни културни паметници. Изграждането му е започнало още през XIV век, а днес е посещаван от хиляди туристи. Малко известен факт е, че Рилският манастир има статут на отделно селище с население от 58 жители. Там са погребани цар Борис III, Неофит Рилски, Джеймс Баучър и други. Ватикана може да се гордее със своите музеи и Сикстинската капела, но отиде ли папа Франциск в Рила, ще остане удивен от природа, архитектура и стенописи.

Всички онези спиращи дъха места

Може да сме бедна страна, но имаме редица спиращи дъха места. Папа Франциск може да е пътувал много, но навярно не е виждал Седем езера на едно място, Мадарски конник изобразен на скала, пещери като Дяволското гърло или водопадите като тези до село Крушуна.

Кефи ли те?

Тото битката на Братоците: Три прогнози от Ла Лига (седмица 34)

Красотата на женския футбол