in , ,

“Спрете наркотиците” и още от 359 Hip Hop Awards

Наградите в БГ рапа бяха раздадени, брато. Отново имаше сърдити, отново имаше недоволни. На тях обаче няма да обръщаме внимание, защото трябва да се научим да гледаме по-позитивно на нещата, а е видимо, че в България това трудно се случва. Явно държим винаги да има някакво делене и точно там ни е проблемът.

И да, бяхме на въпросната церемония, която се проведе за седма поредна година. Бляскавото събитие се проведе в зала Efe на хотел “Маринела”. Водещи бяха рапърът Dim4ou и неговата съпруга Веси. На входа пък усмихнати Цецки повдигнаха настроението с шотове “Йегермайстер”, каквито никога не отказваме. Кой не обича билки и пиенье в едно?

И докато церемонията все още не бе започнала, ние ударихме няколко чашки за отскок, осъзнавайки, че в един момент и ще се качим на сцената, за да връчим наградата “Най-добър видеоклип на годината /ъндърграунд/”. Но всичко по реда си.

Шоуто започна с Реми Тоин и Academy360. Много внимателно следяхме движенията на мацките, които туъркваха за радост на мъжкото око, а и не само. После Килата се качи на сцената, за да даде музикален тон с изпълнение на новия си хит “Posh”.

“Ама, Кила, ше ме обидиш”
Абе, как ще те обидя
Нали за тебе вдигам пирамида
“Ама, Кила, ше ме обидиш”
Абе, как ще те обидя
Нали за тебе вдигам пирамида

И докато Явор Янакиев в типичен стил се веселеше на сцената, ние разливахме чаши в нелеп опит да разкършим снагите си. Последваха бързо раздаване на Специални награди, а 100 Кила взе за моден идол при мъжете.

“Явно за мен са гласували Стиви Уондър, Орхан Морад и още някой”, с усмивка прие статуетката Килата, чиято книга очакваме вече с нетърпение да излезе на пазара.

Неусетно вечерта преполови, а за този ефект се погрижиха Dim4ou, Venzy, MurdaBoyz, Боби Ваклинов и Angell, излезли да изпълнят по някоя друга песен. Трябва да признаем, че новото парче на Venzy е много добро и си заслужава вниманието. Припяваме си го сутрин в банята. Именно той взе и една от първите награди – Най-добър R&B изпълнител при мъжете.

За нежния пол призът отиде при Гери-Никол. За най-добро MC пък бе избран Imera. Малко след това Ndoe получи първата от трите си статуетки – най-добър видеоклип на годината (мейнстрийм) за “Ще дойдеш ли с мен”.

„За хубав, печеливш клип не ви трябват мацки, не ви трябват коли, трябва ви една силна идея. Пожелавам на всички силни идеи през 2019-та година”, обяви бившият член на Амнистия и DRS.

По-късно рапърът прибра наградите за бийтмейкър /мейнстрийм/, както и тази за албум на годината за “Хиляди белези”. Слушаме го често, много е силен! Там някъде и ние застанахме пред микрофона, за да обявим победителя в категория Най-добър видеоклип на годината /ъндърграунд/”. Бавно се приближихме към микрофона, внимавайки да не се спънем и да ни хванат, че сме пили. Хлъц.

“Продължавайте да правите яка музика, с която да подлудявате дори и монахините”, обяви Влад, а след това обяви големият победител – “Атила и Уърст” и тяхното видео “Магарешки блус”. Пичовете обаче не бяха в залата, но тактично бяха оставили видеообръщение. Па е нещо. Слязохме от сцената и отидохме да си допием на спокойствие в другия край на залата.

Там някъде и пичовете от Buddabbaz взеха статуетка за режисьор на 2018 година, а TRF получи за дебют. Негови авери взеха приза, защото и той не успя да дойде за събитието.

Към края на вечерта дойде ред и на по-тежките статуетки. За група на годината наградата отиде при… “Скандау”, а чичо Лъчо реши да направи малко по-различна реч.

“Няма да бъда многословен. Колеги, спрете наркотиците, не ви помагат”, каза той. Кратко и ясно. Респект! Обичаме да пием, дори да прекаляваме понякога с алкохола, но от наркотиците стоим далеч. Нямаме нужда от тях.

Минути по-късно дуетът отново се качи на сцена, но вече, за да прибере друга награда – песен на годината. “Чужди усмивки” изпревари “Ще дойдеш ли с мен” на NDOE, “Катран” на Лъчо, “Just two of us” на Килата и Маги Джанаварова и “Мамули” на други трима.

„Не съм подготвял реч, защото жена ми ми каза да не го правя, защото ще спечели Ndoe – призна Тото. – Направени сме за по-големи неща. Време е да покажем, че това, което е в момента тук е най-доброто от най-доброто и досега не е имало толкова добро, като това, което е в момента. Мислете по-мащабно, трябва да спрем да обикаляме кръчмите като оркестър.”

Така дойде дългоочакваният момент, когато бе обявен и новият крал на БГ рапа, макар да вярваме, че всеки, който прави стойностна музика у нас, спокойно носи същата титла. Изненадващо или не, но участвалите в анкетата на “359 Hip Hop Awards 2019” избраха именно 100 Кила за най-добрият през последните 12 месеца. Така варненският рапър взе общо шеста награда за последните 7 години. Единственият, усмелил се да наруши хегемонията на Килата, бе Dim4ou. Ние очаквахме да триумфира Ndoe, защото беше над всички през изминалата година. Поне според нас.

“Спокойно мога да кажа, че аз съм шест”,  обяви Явор Янакиев и призова организаторите да пуснат неговото парче, носещо същото име.

Една история за дами, с килограми, грами, среща с горещо мами
на централни хали
Секси дупе вади, с мене вечер чади, бар запалка вади, чаша, си
пва, пали

Така приключиха седмите награди в българския хип-хоп. Едни отидоха да си допиват, други да празнуват, трети така и не дойдоха. Всеки сам решава как да живее живота си. Надяваме се до догодина да излязат още много хитове в рапа, защото е тъпо да правиш чок-чок на песни на Веско Маринов…

Кефи ли те?

Тото битката на Братоците: Седмица 23 като епизод от “Монк”

Нестандартен подарък за Св. Валентин – хлебарки с имена на бивши гаджета