Днес е световната премиера на „Инферно“ от Дан Браун

Днес е световната премиера на „Инферно“ от Дан Браун

Новата книга на Дан Браун „Inferno“ („Ад“), в която се завръща на любимия си континент Европа, като заглавието е вдъхновено от творбата на Данте, излиза в продажба днес и вече е в списъка на бестселърите в Amazon.com и Barnes & Noble.com, брато.

„Надявам се с тази книга хората да бъдат вдъхновени да открият или преоткрият Данте – каза неотдавна писателят в офисите на издателството „Рандъм хаус“ в Манхатън. – И ако всичко върви добре, те едновременно ще се насладят на част от невероятното изкуство, вдъхновено от Данте през последните 700 години“.

Главен герой на „Ад“ отново е специалистът по символи от Харвардския университет Робърт Лангдън. Той е въвлечен в борба да бъде предотвратено разпространяването на смъртоносен вирус по света. В началото на романа се събужда замаян в италианска болница и до края иска да разбере какво става. Има и любовен елемент, посещава исторически забележителности във Флоренция, Венеция и на други места. Сблъсква се със загадъчни кодирани послания, препращащи към откъси от творбата на Данте.

В Англия книгата струва 16 паунда
В Англия книгата струва 16 паунда

Данте е настроен много критично към католическата църква и Браун с удоволствие оставя читателите и критиците да се чудят дали ще поднови полемиките, предизвикани с „Ангели и демони“ и „Шифърът на Леонардо“, които възмутиха представители на църквата, например с твърдението за брак между Исус и Мария Магдалена. В центъра на интереса на „Инферно“ обаче е свръхнаселението. Този въпрос не се повдига от Данте дори в най-препълнените кръгове на Ада.

„Винаги се старая да оставям хората да предполагат – каза Дан Браун. – Когато те разбраха, че пиша за Данте, казаха: „Разбира се, той ще критикува религията“… Това би било твърде очевидно“.

Браун наистина малко напада Ватикана в „Инферно“ за това, че“се меси във въпросите за репродукцията“ и хвали Мелинда Гейтс,“пламенна католичка“, за това, че е събрала стотици милиони долари, за да бъде подобрен достъпът до противозачатъчни средства.

Дан Браун
Дан Браун

Вместо да изучава историята на църквата, Дан Браун прекарва последните няколко години в изучаване на бъдещето. Той се потопява в трансхуманизма, който проповядва използване на технологии, за да бъдат променени съзнанието и тялото, а героите му спорят за моралността на генетиката. Сред хората, на които благодари в началото на книгата, са не само специалисти по изкуството в Италия, но и „изключителните умове д-р Джордж Ейбрахам, д-р Джон Тринър и д-р Боб Хелм за научните им познания.“

Книгата не поддържа никоя религия, но в нея има поука, извлечена от самия Данте: „бездействието по време на криза е грях“. Свръхнаселението, твърди Браун, е толкова важен въпрос, че всички трябва да се запитаме какво трябва да бъде направено.

Самият автор няма решение. „Това не е книга на активист. Аз нямам решение – каза той. – Не подкрепям никое предлагано решение. Аз само казвам „съществува въпрос, по който трябва да работят хора, знаещи много повече от мен“.

Очаква се в най-близко бъдеще книгата да бъде и на българския пазар. За родните фенове на Дан Браун има 16 страници от „Инферно“, които могат да бъдат прочетени ТУК.