in

Яко!Яко! ДГДДГД Смех!Смех! ПлачаПлача Шит!Шит! WTFWTF

10-годишният Пеле: „Не плачи, татко, ще спечеля световното за теб“

По-малко от три седмици остават до началото на световното първенство по футбол в Русия. Краят на големите първенства настъпи, за да отстъпи място на анализите за фаворитите в турнира. Рекордьор по завоювани отличия е Бразилия. „Селесао“ обаче не е триумфирал на мондиал от 2002-ра. От тогава до сега те се провалят в последните 3 надпревари. Рухват два пъти на четвъртфинали и веднъж на полуфинал у дома. Особено болезнено беше именно този крах – 1:7 от Германия. Случи се на полуфинала в Бело Оризонте през 2014-а. Със сигурност този резултат няма да бъде забравен. Ясно е, че и много сълзи са били пролети, заради надеждите за триумф в турнира. Такива имаше и през 1950-та, когато Уругвай измъкна купата насред Бразилия във финален мач срещу домакините, спечелен с 2:1. И тогава сълзите отмиха надеждите за купата. Със сигурност са били и по-горчиви, защото по това време „кариоките“ още не бяха покорявали световния връх.

След последния съдийски сигнал на британския рефер Джордж Рийдър, едно десетгодишно момче прегръща ридаещият си баща с думите: „Тате, не плачи, ще спечеля световното първенство, заради теб“.

Неговото име е Едсон Аранчес до Насименто, познат в наши дни на цял свят с прякора Пеле.

„Баща ми беше професионален футболист – разказва в последствие Краля на футбола“. – Неговото име е Жоао Рамос до Насименто по прякор Дондиньо. Спомням си мача на „Маракана“ срещу Уругвай. Баща ми и приятелите му бяха приготвили куп храна. Беше празник. Очаквахме, че ще станем шампиони. Отборът обаче загуби. Всички в стаята плачеха, включително и татко. Попитах го защо и той ми отговори, че причината е загубената титла. Исках да го утеша и заради това го прегърнах и му дадох дума, че ще я спечеля, заради него.“

Майка му Селесте не искала Пеле да става футболист. Причината – баща му получава контузия в коляното, която води до край на кариерата. Тя искала да види своето дете като учител. И вероятно в първия момент, когато Пеле отива на стадиона на „Сантос“, е останала малко разочарована. Тези чувства обаче се е наложило доста бързо да изчезнат в нея. На 16-години синът й става голмайстор на бразилския шампионат, а малко по-късно е включен и в националния отбор на страната. Случва се скоро пред световното Швеция 1958. Разбира се, новината за повиквателната на тийнейджър в представителния тим е приета със смесени чувства от феновете.

А психологът на отбора д-р Кавальо дори казва, че младокът няма да издържи на напрежението. “Не го взимайте на световното!”, отсича специалистът.

Трябва да отбележим – това е същият лекар, който казва, че Гаринча, чийто ляв крак е с шест сантиметра по-къс от десния, изобщо не трябва да стъпва на терен.

Въпреки препоръките, Пеле отива на световното в Швеция. „Селесао“ печели групата си с 2 победи и едно равенство. Отбелязани са 5 гола, допуснатите са нула. 17-годишният талант обаче не успява да се разпише. И в момента, в който привържениците на д-р Кавальо смятат, че се е оказал прав, Пеле класира Бразилия на полуфинал след гол срещу Уелс за минималното 1:0. Талантливият играч продължава да бележи и в следващия двубой. Сразена е Франция с 5:2, а Пеле блести с хеттрик. Бразилия е на финал!

„Последният ни мач беше срещу домакина Швеция – спомни си преди време Пеле. – Знаехме, че срещу тях ще ни бъде най-трудно. Все пак са домакини. Оказа се, че това беше най-лесният ни мач. Отбелязахме пет гола като аз вкарах два за успеха с 5:2. Преди мача съжалявах само, че баща ми не можеше да види как играя на световно. Докато обувах бутонките мислех и за него, и за мама. Не знаех дали слушат репортажа по радиото. Тогава нямаше телевизия. На терена Густав VI, кралят на Швеция, дойде и ми стисна ръката.”

“Тогава си казах: „Боже мой, дали баща ми знае за това в Бразилия?“ Когато домакините поведоха в резултата, бяхме шокирани. Спомням си как Диди извади топката от нашата врата и каза: „Мачът сега започва.“ Вава върна един гол. След това направих сомбреро – взех топката на гърди, прехвърлих защитник и стрелях във вратата. Вторият беше последният за успеха. При него надскочих защитник и вкарах с глава. Спомним си го много добре, защото и шведските фенове ни аплодираха… След това вдигнах световната купа. Бях на върха на щастието. Осем години преди този ден уверих баща си, че ще спечеля турнира за него. Когато си спомних този момент се разплаках. Гилмар, нашият вратар, ме прегърна и ми каза: „Не плачи момче, не плачи!“. Тези чувства обаче бяха много силни. Трудно е да се обясни или опише този момент.“

Най-важният гол на Пеле не е някой от двата срещу Швеция. Беше този, който той вкара на Уелс (1:0). Първата негова цел в турнира. И благодарение нея Бразилия продължи борбата на Мондиала. Без този гол нямаше да има финал, а Жоао Рамос до Насименто – Дондиньо отново щеше да плаче.

Източник: Труд

Кефи ли те?

14 Points
Upvote Downvote

Отлагат Мондиала заради Лорд Бенднер

Най-яките фестивали, които да посетиш през лятото