in

Хитлер построява най-големия хотел в света, но той така и не видя туристи

Най-големият хотел в света не се намира в Дубай, брато. Не е и в Париж или Милано. Можеш да го намериш на един от плажовете на Балтийско море и по-точно на немския остров Рюген. Той разполага с 10 000 стаи, всяка една от които с изглед морето. Въпреки това, вече повече от 70 години след построяването на сградата, тя стои все така пуста. Туристи няма, не е и имало.

Хотелът се нарича “Prora” и е построен между 1936 и 1939 г. от нацистите, като част от програмата “Power Through Joy” на Райха. Целта на този хотел е да осигури отдих в свободно време за германски работници и да разпространи нацистка пропаганда. Проектът на Адолф Хитлер намира в залива между районите Сасниц и Бинц, в тясна ивица степ, която разделя лагуната от Балтийско море. Комплексът се състои от осем идентични сгради, които се простират на 4.5 километра и се намират на около 150 м от плажа.

Нацистите са имали планове да построят още четири подобни хотела с кина, концертни зали, басейни и док, където круизните кораби могат да се носят. Плановете на Хитлер за “Prora” били много амбициозни, а желанието му е да създаде огромен морски курорт, най-внушителният и най-големият в света, разполагащ с 20 000 стаи.

Но всичко се обърква, когато идва войната. В този момент приоритетите на Хитлер се променят и той изпраща всички строители в завода за оръжие. По време на бомбардировките много жители на Хамбург търсят убежище именно в недовършения курорт, а по-късно там се настаняват бежанци от Източна Германия. След войната “Prora” се използва като военен пост за армията на ГДР.

Днес комплескът стои все така пуст, чакащ своите първи туристи. А последните планове на правителството на Германия е да превърне местността в луксозен курорт, разполагащ с тенис кортове, басейни и търговски център.

Препоръчваме ти още: Най-призрачният небостъргъч в света

Кефи ли те?

1 млн. го искат за президент, а в България го смятат за религиозен водач и политически затворник

Милиони велосипеди задръстиха Китай