in , ,

Най-призрачният небодстъргач в света

48th floor of Sathorn Unique

Не всеки небостъргач на този свят се радва на щастлив и лъскав живот, брато. В района Саторн в Банкок, на цели 49 етажа и 185 метра, се намира една от най-известните изоставени сгради на града – Sathorn Unique.

Впечатляващата постройка е била планирана да бъде жилищен комплекс и първоначално е проектирана да има 600 апартамента. Идеята била в нея да се помещават луксозни апартаменти и офиси на местни и чуждестранни предприятия, да има казино, ресторант и дори басейн. Но нищо от това не се случа, а постепенно сградата се разпада и в момента стои самотна, сива и забравена. Освен това влизането в нея е забранено, тъй като е твърде опасно.

В началото на 90-те години Тайланд преживява най-големия икономически бум в историята си. В това време на изобилие, Банкок започна да демонстрира своята стабилност чрез изграждането на високи сгради. Една от тях е и въпросната. Това обаче е последвано от азиатската финансова криза от 1997 г.  А икономическият успех на страната спира внезапно, а парите се обезценяват буквално за една нощ. В следствие на това над 300 проекта не биват завършени в азиатската столица.

Част от тези сгради постепенно са завършени след  възстановяването на икономиката, но Sathorn Unique е сред дузината “кули призрак” на Банкок. В един момент стартират и преговори рефинансиране, но и те пропадат, след като основният поддръжник на идеята Рангсан Торсуван обявява несъстоятелност.

Кефи ли те?

Рядко глупави хора, които ще ти оправят настроението

Момчето, което случайно се озова в детските снимки на съпругата си