Историята на козунака

Историята на козунака

Великден мина, а ти още се тъпчеш с козунак, брато. Споко, ние също. Дори в момента пишем материала с мазни пръсти от вкусния козунак с бадеми и локум. Заклеваме се в най-милото ти! Решихме да те светнем каква е историята на вкусното тестено изделие. Нещо, което е хубаво да знаеш за обща култура. Прочетеното може после да го кажеш на някое гадже, а ако и работи в хлебозавод, обещаваме ти, че ще бъде крайно изненадана и със сигурност ще се наместиш между нейните топли козунаци.

Великденските празници по нашите географски ширини няма как да минат без присъствието на козунака на трапезата. Върви с ракията. Той е част от традицията, както и боядисаните в червено яйца.

Замесен
Замесен

Козунакът представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Иисус Христос. Традиционно се приготвя и консумира на Великден.

Едва ли, обаче, знаеш, че у нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия – панетоне.

Италианският козунак – панетоне

Към днешна дата може да се каже, че козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал.

Всяка палава, а и не чак толкова палава домакиня, която е правила козунак, знае, че той е труден за приготвяне и изисква много време, месене и специални условия, като това, че помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено.

Друго характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да стане „на конци“. Често към тестото се добавят различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад и др.

По традиция козунакът трябва да се замеси рано в събота сутрин, а яденето му не може да започне по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.

Ако ще приготвяш козунак, трябва да знаеш, че той се пече в слаба фурна и то в продължение на поне четиридесет минути. Най-добре ще разбереш дали тестото се е опекло добре, като мушнеш в него… стига мисли глупости! Това не ти е Американски пай. Мушни клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи си близо до идеалния резултат. Сигурни сме, че последните изречения те възбудиха, идиот такъв!