in ,

Съветите на The Fitness Chef: Кога и защо трябва да смениш програмата


Печеш ли се в летните жеги на плажа или си припяваш “Депресито” в офиса, брато? Лятото дойде, че и е на път да си отиде, а с него и моментът, в който трябва да свалиш потника, тениската и суитчера, които си облякъл наведнъж, в опит да прикриеш физиката си и да видим колко си се мъчил през зимата.

Така е, повечето от нас (включително и аз), не сме готови или поне не на 100% за този момент. Но къде е проблемът и кой е виновен? Може би не си използвал правилната програма и вместо да свалиш кг и да се изчистиш за лятото, ти си качил и си надул бицарите. Това ти е харесвало зимата и пролетта, издувайки тениската, но лятото, когато трябва да я махнеш, гледката не е същата.

Причините? Може би не си спазвал програмата стриктно и не си получил желания резултат, или пък просто си решил да спестиш някой друг лев за нова и си си карал по старата. Да, но всяка програма се изготвя персонално за всеки според различни фактори, които се променят във времето, и съответно тя не е подходяща за дълъг период.

Ето и нещата, по които БИ ТРЯБВАЛО да се изготви една персонална програма, било тя тренировъчна или хранителна:

  • Моментно състояние (кг.ръст,год.,пол.,%мазнини,ниво на тренираност )
  • Травми ,заболявания
  • Хранителни навици, лишения и др.
  • Ежедневие, свободно време за фитнес, за приготвяне на храната и др.
  • Желани зони, на които да се наблегне
  • Финансови възможности

Повечето от тези неща се променят във времето и съответно, ако програмата е изготвена за тях и те се променят драстично, трябва да промениш и програмата. Не се залъгвай , че нещо, което е работило преди, ще работи пак по същия начин. Тялото се нуждае от стрес, за да се промени или да продължава да се променя. Както казват – за да получиш нещо различно, трябва да направиш нещо различно.

Затова спазвай режимите си до тогава, до когато те имат видим положителен резултат или до период от 3-4 месеца. След което се консултирай с човека, който ти е правил режима, и провери дали не трябва да разнообразиш в даден аспект, за да може всяко идване в залата да носи резултати! Нали това е целта?

Кефи ли те?

Разхайтена колежанка разгадава убийство си в “Честита смърт” (ТРЕЙЛЪР)

Колумбийка си набута картоф във вагината, той покълна