Факти за тъмната бира, от които ще ти се допие

Факти за тъмната бира, от които ще ти се допие

beer-961202_960_720
Петък е, брато, и от сутринта мислим за пиене. Извини ни, но ангелите ни са слаби, а шефовете ни – гадове. Именно те, както и жената, са основните генератори на нашата жажда.

Истината е, че си търсим оправдание и причина за този наш порок, но да не задълбаваме в темата. Вчера беше международният ден на тъмната бира, но ние не знаехме и пихме вино.

Това е и причината сега да поправим тази грешка като първо те запознаем с няколко интересни факта за тази напитка, а после изпием на екс една хубава пенлива халба. Наздраве, брато!

– Тъмното пиво произлиза от напитка, известна като портър. Произведено е за първи път в Ирландия през 30-те години на 18-и век.

– Най-известната тъмна бира, любима на милиони хора по света, е ирландската „Гинес“.

– Тъмната бира „Гинес“ се продава в над 150 страни в света.

Наливането на прочутото тъмно пиво е цяло изкуство. Съвършеното наливане на бира „Гинес“ отнема 119,53 секунди.

– За оптимален вкус бирата „Гинес“ трябва да се поднася с температура 6 градуса Целзий.

– Въпреки че бирата „Гинес“ изглежда почти черна, същинският й цвят е много тъмен нюанс на рубиненочервено, който се дължи на печения ечемик.

– Един от най-известните производители на бира „Гинес“ в света е пивоварната „Сейнт Джеймсис Гейт“ със седалище в Дъблин, Ирландия.

– Около 30 процента от продукцията на бира „Гинес“ се продава в Африка.

Разновидностите на прочутото тъмно пиво са над 20. Производителите на „Гинес“ постоянно изпробват нови рецепти.