in ,

Преди 5000 години плащали на работниците с бира

Преди 5000 години плащали на работниците с бира

Глинена плочка на 5000 години, открита в месопотамския град Урук, удостоверява, че на работниците е било плащано с бира за извършената работа, брато. Хиляди години по-късно ние пишем статия по този случай, а надеждата ни е шефът да ни я хонорува с пенливата течност.

Жителите на древния град в Месопотамия Урук са използвали много от предимствата на съвременния живот. Този град, който се намира в днешен Ирак, бил известен със своите зикурати, наподобяващи съвременните небостъргачи. Жителите на Урук обменяли стоки за пари, забавлявали се с игри на дъска и често изкарвали бирени надници. Всичко това било документирано върху глинени плочки, изпълнени с клиновидно писмо.

Бирени надници не били практика единствено в Месопотамия. В Древен Египет има документи, които разкриват, че работници били възнаграждавани с бира за свършената работа. Заплащането било около 4-5 бирички на ден за работниците, които участвали в изграждането на пирамидите.

В Средновековието също е имало такива практики. През 14-и век на английския поет Джефри Чосър било заплащано с вино. Ричард II щедро възнаграждавал с годишна “заплата”, която възлизала на около 252 литра вино.

В Древния свят бирата се е смятала за здравословна напитка. По времето на Чосър виното също е било на почит като напитка, която подобрява здравето. Няма сведения, които да доказват това, но със сигурност вкусната напитка е била примамлива по времето, когато Черната смърт е унищожавала населението на Европа.

Кефи ли те?

Антонио Конте – един вулкан, голям треньор, голям мъж

Ямайка поставя автомати за трева на обществени места