in

Антонио Конте – един вулкан, голям треньор, голям мъж

Conte_per_la_qualificazione_a_Euro_2016
Вулканът Антонио Конте. Испанците останаха впечатлени, именно той постави официално край на славната епоха на националния им отбор. Англичаните се питат как може да има толкова огромна разлика между един треньор, който практически играе мача си (Конте), и друг, който върви след събитията. “Скай Спортс” веднага заключи: “Ето какво ще донесе Антонио Конте на Челси следващата година.” Италианците пък се надяват работата на селекционера, който хвърля толкова енергия, никога да не свършва. И гледат потресени как той ходи напред-назад пред скамейката, крещи, жестикулира, дава указания, реагира на всеки пас, на всеки сблъсък, посочва зейнали коридори, приканва своите да стрелят от 100 м разстояние, вика разни неща на рефера, вбесява се, екзалтира се, ругае. Накратко – прави като Антонио Конте. Човек, който изживява мача страстно, по съвсем латински начин, коренно различно от други, например Дел Боске, Льов, дори и онези, които скоро ще бъдат съперниците му във Висшата лига – Гуардиола, Венгер и др.

Italia-conte

Конте е вече в световния елит, неговият метод – донякъде научен, донякъде занаятчийски, който можем да синтезираме технико-тактически така – “да побърка от работа играчите”, се доближава към латинския стил на Моуриньо и Симеоне. Голямо, огромно участие, сливане с публиката, много силно лидерство. “Да, вярно е, Конте прилича донякъде на Моуриньо, макар че всеки от тях си има своите особености – каза Масимо Морати. – Той е фантастичен треньор, той извая националния отбор по собствения си характер.” Всъщност Антонио Конте днес е една истинска футболна машина. Организирана, модерна, с изключително професионален екип, който изучава съперниците до най-малките детайли и на видео, който поднася информацията след научен анализ.

Conte2

“Моята работа – казва Конте – е да дам на играчите възможно най-много информация, за да им позволя да бъдат спокойни в решаването на проблемите.” Всъщност има един Конте за пред публиката, почти прекален, и друг Конте, извън външните погледи, по-съсредоточен и методичен като учен. Стана дума за неговото сякаш маниакално участие в мача. Нашият селекционер довери срамежливо как му било предложено да му сложат на гърдите GPS, който да отчете колко километра навърта заключеният лъв напред и назад пред скамейката. Нищо друго не му носи подобна емоция както Италия, а осъзнавайки, че скоро ще я напусне, изглежда, сякаш иска да изгори цялата си страст сега, в този момент. Без да оставя никакви съжаления, нищо, което да не е изживяно и изконсумирано. Често признава със своя техническо-тактическо-патриотичен език: “Чувствам Страната, която диша в гърба ми.” Неговият национален отбор тича и краде топката повече от всички останали. Плод на жестоки, суперсекретни тренировки, макар че в крайна сметка футболът на Конте няма много тайни. “Работа, работа, работа. Работата облагородява човека.”

За три седмици Конте показа на Европа една Италия, която тя не очакваше, играчи, които са сплотени в колектив, които си помагат, с много силно отборно чувство. “Защото играем като клуб по време на първенството, а не като селекция.” Треньорът на Германия Льов признава едно особено достойнство на Антонио Конте, на което много държи: “Вярно е, той е прав, когато казва, че Италия не е само защита. Аз не виждам катеначо. Италия знае и да напада, при това го прави прекрасно.”

Селекционерът на Албания Джани де Биази вече гледа европейското отстрани, но не може да се нарадва на Италия. “Разликата с Германия ще я направи Антонио Конте по своя начин да подготвя мачовете – казва той пред РАИ Уно. – Тези играчи дават всичко за своя треньор.” Президентът на федерацията е доволен от сполучливия си избор, в който заложи всичко (дори и една голяма част от парите, за да му плати заплатата): “Конте искаше да покаже, че този национален отбор може да влезе в сърцата на италианците, и успя. Националният е емблема на единството и на волята за победа на неговия треньор. Конте е един голям треньор, един голям мъж, мъж на думата, на саможертвата. Проблемът със заплатата му решихме със спонсора. Въпреки че ще си тръгне, той е една инвестиция, която се отплаща във всичко.”

Страстен и емоционален, както винаги в края на мач, Антонио Конте изтича да прегърне и целуне съпругата си Елизабета Мускарело, след като й извика едно красиво “Обичам те”. Italiano, italiano vero (Италианец, истински италианец – от прочутата песен на Тото Кутуньо)…

Кефи ли те?

Чудо: Таксиметров шофьор върна 8 бона на клиент

Преди 5000 години плащали на работниците с бира