Уволниха роботи-сервитьорки, разливат и са по-кисели от истинските

Уволниха роботи-сервитьорки, разливат и са по-кисели от истинските

waiter
Дишай, брато! Роботите все още не са годни да ни заместят на работа. Този факт ни успокоява със силата на дзен ефект и това е една от причините да закъсняваме вече 30 минути за тръгване към офиса.

За всичко това са виновни китайските ресторанти, които уволниха роботите си сервитьори. Защо ли? Защото  се оказаха по-непохватни и от футболист в час по труд и техника – разливат напитките и супите, което не се харесвало на клиентите.

„Роботите не могат да носят добре супа и ястия, а и често се повреждат. Затова шефът реши повече да не ги използва. Уменията им са някак си недостатъчни“ – разказа един от служителите.

Ресторантите в провинция Гуанчжоу са платили по 7 720 щатски долара за наема на всеки робот. Допълнително всеки месец има разходи за електричество и поддръжка. Те обаче не могат да вършат всичко като хората. Трябва да следват само определен маршрут, не умеят да взимат поръчки, рисковано е да сипват гореща вода в чашите. Тези изброени факти много ни напомнят на българските сервитьорки.

За сравнение заплатата на обикновените служители в Китай е около 340 щатски долара, повече от поддръжката на роботите, но не и толкова много. Затова управителите на ресторантите са решили, че си струва да имат само човешки персонал, макар и да признават, че роботите наистина привличат повече клиенти.

Чжан Юн от технологичния университет в Гуандун обясни, че роботите подобряват много продуктивността във фабриките, където са необходими повторяеми действия. Те обаче още не са достатъчно добри в среда, където е необходимо често общуване с хора.