Първият шампион на България стана на 100

Първият шампион на България стана на 100

Vladislav

Може да си фен на Левски, ЦСКА, Ботев или Локомотив Пловдив, но това не променя факта, че първият шампион на България е ФК Владислав. Днес се навършват 100 години от създаването на варненския клуб, който е предшественик на днешния Черно море.

Пясъчният часовник на времето отмери точно 100 години от онзи ден, когато една дузина момчета, влюбени в онази не особено популярна тогава игра наречена „ритни-топ“, решават да си направят свое собствено дружество. Едва ли те самите са осъзнавали тогава, че полагат основите на една истинска футболна легенда.

На 3 април 1916 година се ражда Спортно-туристическо дружество „Напред“. Главен инициатор е Георги Антонов Георгиев. Няколко години по-късно дружеството се превръща в легендарния Спортен клуб „Владислав“ – първият носител на най-ценното отличие в историята на българския спорт – Царската купа през сезон 1924/25.. Варненци повтарят този успех още през следващата кампания 1925/26, както и през сезон 1933/34. Владислав е ставал и вицешампион на страната през сезоните 1927/28, 1929/30, 1937/38 и 1938/39, а също така е и първият български клуб, който е провел футболна среща в чужбина. На 23 август 1923 година Владислав побеждава Виктория (Констанца) с 2:0 като гост в Румъния.

Човекът дал най-голям тласък за развитието на отбора е Ернст Мург. Докрай отдаден на каузата на „детелините“, той е в основата на написването на клубен марш, избирането на детелината като клубен символ и финансов спомоществувател. Именно Ернст Мург е водачът на тима при шампионските мачове през 1925 и 1926 г.

Победният марш на клуба печели както симпатизанти, така и предизвиква завист у редица опоненти. Един англичанин признава, че това което „Владислав“ е постигнал, биха завидели дори и в Англия.

1927 година, се случва нещо, което едва ли има аналог дори в света. При реалната възможност Владислав да стане вечен притежател на Царската купа, Българска национална спортна федерация (БНСФ) променя правилника и не провежда държавно първенство.

На 18 февруари 1945 година на футболната карта се появява обединения клуб Тича-Владислав 45, а две години по-късно към името се прибавя и Приморец. Така през 1948 година клубът отново е приеменуван от ТВП на Ботев. По този начин Владислав вече го няма в името на клуба.

Пълна информация за историята на СК Влавислав може да намериш в най-новата книга на Стефан Янев, Иван Карабаджаков и Димчо Димитров, под редакцията на Велико Димитров „Шампионът Владислав и купите на „моряците“. В книгата се проследява историята на клуба до паметното спечелване на двете национални купи от моряците през 2015 г. В нея е събран богат материал и точна статистика за мачовете, футболистите, треньорите, спортните деятели и ръководители през дългата история на един от най-старите клубове в страната. Книгата е неоценим справочник и източник на знания за обичания от варненци футболен клуб Черно море.

Текст: varnautre.bg