in , ,

Не Ди Каприо, а “хомосексуалистът” Еди Редмейн трябва да вземе “Оскар”

Не Ди Каприо, а "хомосексуалистът" Еди Редмейн трябва да вземе "Оскар"

Шокиращ, завладяващ, емоционален. Това са първите три думи, които ни се забиват в главата след като посетихме медийната прожекция на филма “Момичето от Дания”, брато. На този свят има и по-гадни неща от това половинката да ти изневери. По-гадно е да го направи с човек от неговия пол. Още по-гадно става, ако говорим за мъже. Няма да се бием в гърдите какви сме ние, какво одобряваме и какво не. Не сме морални съдници, няма и да бъдем. Червило и жени има за всички. Точка.

Филмът

“Момичето от Дания” получи 4 номинации за ‪”‎Оскар”. Филмът е базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф и забележителната любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер. Лили всъщност е родена като Ейнар Моргенс Вегенер – датският художник и първият човек, върху когото е извършена експериментална операция за смяна на пола. Герда пък е неговата съпруга.

Ролите във филма са поверени на носителя на “Оскар” за “Теорията на всичко” Еди Редмейн и Алисия Викандер, позната от режисьорския дебют на Алекс Гарланд “EX MACHINA: Бог от машината”, “Седмият син”, “Повелителят на кухнята” и много други. Режисьор на филма е носителят на “Оскар” Том Хупър (“Речта на краля”), а сценарист е Лусинда Коксън.

Историята

“Момичето от Дания” показва само няколко детайли от провокативната и изпълнена с обрати житейска история на Ейнар Вегенер. Талантливият художник, който е сигурен, че е жена, родена в тялото на мъж. В живота му се борели две личности с различна идентичност – едната – датски художник на пейзажи, женен за смелата и независима Герда, а другата – Лили Елбе – истинското му проявление. Жената, която и досега изследователите на архива му от писма и лични бележки наричат “неговото истинско аз”.

Червила и руж срещу мечка и индианци

Хомосексуалният герой на Еди Редмейн трябва да спечели наградата “Оскар” за най-добра мъжка роля. Това го казваме не защото в последно време сме забелязали тенденцията, че актьорите, които играят герои с проблеми и увреждания печелят статуетката, а защото той наистина е гениален. Трансформацията му от Ейнар до Лили е впечатляваща. Жестове, мимики, маниери… Колкото и вулгарно да звучи, но на играта на Редмайн биха завидели доста меки китки и го казваме без доза ирония.

Вече произнесохме присъдата, че Леонардо ди Каприо не заслужава “Оскар” със “Завръщането”, въпреки че 41-годишният американец трябваше да вземе поне 3 в кариера до този момент, но ако той вземе статуетката сега, ще го направи с най-слабия си филм, в който е участвал от доста време насам. Ди Каприо едва ли би се зарадвал истински на такъв триумф. Редмайн го заслужава, не само защото му се наложи да носи чорапогащник и червило, а защото го направи по-добре от жена.

“Момичето от Дания” тръгва в кината на 29-и януари.

Оценка:

[yasr_overall_rating size=”large”]

Кефи ли те?

Всеки втори отказва да си купи винетка, защото е на кон

В този кучи студ е само за футбол и ракия (ТВ програма)