Аспержите не са проститутки, яж ги срещу махмурлук

Колкото и тъпо име да има, аспержито предпазва от махмурлук. Трябва да го ядеш преди да започнеш да пиеш. Това откриха южнокорейски учени. Азиатците са много пикливи на алкохол и малко се съмняваме, но ще пробваме. Аспержи звучи като белгийска проститутка, но явно има нещо добро в него.

Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в зеленчука успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини. В рамките на изследването, публикувано във Journal of Food Science, учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки. Абе ние сме чували за мишки, които се напиват на боклуци и падат като отвес, но все тая…

Изследователите анализирали също така различните компоненти на аспержите, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол. Учените стигнали до извода, че листата съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане и предпазват от махмурлук.

Ако изтърсиш това на масата пред твоите приятели, сигурно ще ти се подиграват до следващата Нова година, но важното е ти да си знаеш как да пиеш така, че на другия ден да не си търсиш главата.

Информацията е на БГНЕС.