in

Наполетани. В духа на Камората (СНИМКИ)

“Кръв и насилие за този, който не ни уважава”, е стряскащото мото на ултрасите от Неапол

Преди време Карло – един от водещите ултраси на Наполи, се изказв пред в. „Гадзета дело спорт” потресаващо задоволство от убийството на полицай в Катания. Карло е 44-годишен, баща е на 4-годишен син. И въпреки това счита за нормално съпътстващото футбола насилие.

„Карабинерите ни тормозят, бият ни с палки, пълни с пясък. Но ние не се предаваме. Смятат ни за зверове и се държат с нас като с животни. Но ние не сме такива. Затова трябва да си платят” – така Карло се опитва да обясни отношението на повечето италиански ултраси към органите на реда.

„Насилието е част от играта”, обобщава той.

Няма спор, че тифозите зад „Наполи” са едни от най-крайните на Апенините, а и в света. Полицията е нащрек дори само при споменаването на Teste Matte, Mastiffs, Rione Sanitа (от Curva A), Fedayn, Ultras Napoli (от Curva B) – най-мощните неаполитански групировки.

Наред с това според едно от последните проучвания, поръчано от „Тутоспорт”, тифозите на „Наполи” в цяла Италия наброяват над 3 100 000, което прави отбора един от четирите най-обичани на Ботуша. Неслучайно синьо-белите ултраси счупиха рекорда по посещаемост за Серия С с 51 000 души на един двубой.

Трибуните на грандиозния стадион „Сан Паоло”, домът на бианкоадзурите, представляват наистина величествена гледка, когато 70 хиляди тифози запеят песните за любимия клуб. При детайлен поглед на някой от крайните два сектора – Curva A или Curva B, обаче косите на всеки съвестен гражданин могат да настръхнат. Съчетанието на многочисленост, необузданост и насилие правят от неаполитанските тифози едни от най-опасните на континента.

Те дори не дочакаха началото на сезона, за да се „изявят” и в края на август, часове преди старта на настоящия сезон на Серия А, попаднаха в криминалните хроники на световните агенции. Хиляди окупираха от ранните часове гарата в Неапол. Първо италианските, а по-късно и световните телевизии показаха потресаващите кадри на стотици синьо-бели ултраси, които пристигат в Рим, въоръжени с метални пръти, тръби и вериги. Оказа се, че хулиганите от Неапол не са скучали по пътя, а са уплътнили времето в чупене на прозорци, тоалетни и седалки. По-късно нанесените щети бяха оценени от италианското министерство на транспорта на над половин милион евро. Наред с това ултрасите пътували без билети, от което си изпатили кондуктори и още десетки жп работници.

Хулиганите от Наполи дори изхвърлили част от изрядните пътници за Рим, преди влакът от Неапол да отпътува за столицата. Наполетаните предизвикаха сбивания и по пътя към Олимпийския стадион в италианската столица. От полицията се похвалиха, че са конфискували 7 ножа и 8 железни пръта. Въпреки това местните телевизии разпространиха кадри с нахлуващите на полувремето на трибуните на „Олимпико” ултраси с качулки и кърпи през лицата, въоръжени с бухалки, метални вериги и пръти. След кръвопролитното гостуване в Рим съдът в Неапол реши да затвори до края на октомври двата крайни сектора на „Сан Паоло”. Наред с това ултрасите получиха забрана да пътуват за гостуванията на „Наполи”.

Най-сериозното обвинение дойде от министъра на вътрешните работи на Италия Роберто Марони. Според него „има причина да се смята, че действията на привържениците са под влияние на организираната престъпност”. За никого не тайна, че неаполитанската мафия – Камора, държи в примката си всички дейности в Неапол, включително законни обществени и социални такива, като може да се разпорежда с тях, както намери за добре, без последици (спомнете си кризата с боклука от това лято). Голяма част от крайните ултраси на „Наполи” са рецидивисти, свързани с Камората – наркопласьори, трафиканти на хора и стоки… Или просто момчета, възпитани в духа на насилието, което приемат за неизменна част от живота. Момчета, израснали под опеката на Камората, с вродено чувство за безнаказаност. Нещо повече, самият президент на клуба Аурелио де Лаурентис поздрави ултрасите след погромите в Рим: „Искам да благодаря на нашата публика и да се извиня за неудобствата, които преживя, от името на домакините”.

Баталните сцени не са прецедент, а всекидневие за наполетаните. И по традиция приключват безнаказано. Преди две години те причакаха край Флоренция автобус с ултраси на „Рома” и изпотрошиха стъклата му с камъни и… пожарогасители (навярно изтръгнати от близка бензиностанция). Автобусът бе принуден да спре, а 50-ината червени ултраси бяха нападнати от маскирани хулигани с бухалки и вериги. Римляните са сред най-големите „любимци” на бианкоадзурите, но тръпка за вандалства предизвикват и тифозите на „Лацио”, „Юве”, „Фиорентина”, „Верона”, „Сампдория”… Последната неприязън се дължи и на приятелските отношения с фракциите зад „Дженоа”.

Българската групировка Napoletani зад пловдивското „Локо” преди време се похвали с впечатляваща визита. Членове на най-влиятелната напоследък фракция на „Наполи” Mastiffs пък гостуваха в Пловдив за среща между дублиращите отбори на „Локо” и „Сливен”. Целта – обмяна на опит и установяване на трайни приятелски взаимоотношения… Какво ли можем да очакваме от пловдивчани след подобни поучителни „семинари”? Заразата на футболното хулиганство вече върлува и из родните стадиони в очакване на най-лошото…

Стоян Генов, Новинар (специално за FanFace.bg)
Текст: FanFace.bg

Кефи ли те?

Денис Родман по стъпките на Газа

Залезът на империята Юнайтед