in , ,

Атракциите на най-евтината европейска столица

gerb-sofia

Най-евтината европейска столица е София. Не вярваш? Пишат го колегите от USA Today, които взимат повече от 500 лева заплата и нямат взимане-даване с “Топлофикация” и “Софийска вода”.

Изданието посочва, че дневните разходи за един турист в София възлизат средно на 158 долара и 62 цента, което е в пъти по-малко от най-скъпата дестинация – Осло. Там сумата за ден е 581 долара. Според янките, нашата столица привлича все повече посетители заради ниските разходи.

В опит да помогнем на бъдещите туристи, ние от Brato.bg събираме в този материал най-атрактивните места от нашето кепитъл сити, които задължително трябва да бъдат удостоени с чуждестранно посещение.

Централна гараae55e02d5bccefcdbec8a050d38a14e2

Гидовете да ориентират групите от японци, австралийци и обикновени ташаци към Централна гара, защото там има какво да се види. Седалките при влаковото разписание, стабилно оакани от гълъби, ще бъдат снимани от туристите като знамение, че идва краят на света. После снимките ще обиколят цял свят, а лично Обама ще дойде да отреже лентичката на всеобщата гибел, носейки 2 барела евтин петрол за Орешарски. Плюв бе! Ма фи я. Ма фи я. Накрая Ридли Скот ще снима филм “Говноядът” с главен герой Борис Дали, който изяжда погрешка едно птиче изпражнение и умира в адски мъки. Каква по-добра реклама за страната ни от направата на филм и принесен в жертва чалгар?

Централна гара може да не е от най-гостоприемните места, защото дивите провинциални лъвове се разхождат там свободно с менте парфюми и кържа под мишниците, но пък в това е чарът на мястото. Веднъж в живота се случва да ти продадат Gocci за 20 лева, мама им дееба проста. Както и да е, нека да не вкарваме личен елемент.

Истина е, че на Централна гара циганите са повече от пясъка на централния плаж в Бургас, но няма нищо по-хубаво от това да покажем, че сме ги интегрирали – те се разхождат свободно и могат да гласуват. Ако чужденците питат за българския Мартин Лутер Кинг – посочвайте Цар Киро или Дон Цеци. Деееей хев а дрийм – от Карнобат до Видин да се пие хоуммейд бензиииин.

Пирогов и полициятаkos2

Не си бил в България, ако поне 1 път в рамките на 2 дни не са те набили и не са ти откраднали чантичката с личните документи. Преживяването да даваш обяснение в полицията, където никой не знае английски, а само двама-трима знаят северозападен диалект, също е несравнимо.

Когато пък се разхождат със затворено от удар око в институт “Пирогов”, туристите ще имат възможност да погледат със здравия зрителен орган голямата глава на Николай Пирогов, наричана от естетите бюст, и да научат, че той е руснак. Една от най-важните личности по време на Руско-турската освободителна война, която би могла да вдигне мъртвец от гроба след 40-тия му ден.

Манджа стрийт2255325832_f8160c280e

Мултиетническото общество на Манджа стрийт в Студентски град ще шашне и трогне най-здравомислещия и най-безсърдечния турист на света. Само на Манджа стрийт можеш да ядеш сръбска плескавица, направена от сириец по българска рецепта, завита с китайска хартия. До сандвичите пък са палачинките с вкус на говно, което обаче не усещаш, щото ги ядеш като гъска – супер бързо без да дъвчеш.

Специфичният им аромат на екскременти идва от това, че сухото мляко е с изтекъл срок на годност и загаря на неизчистената от няколко години плоча, на която са сядали поне 2-ма роми, изгубили бас с продавача, че не могат да лапнат наведнъж цяла палачинка. Продавачите на палачинки правят такива състезания с благотворителна цел, но зад тези уж добри намерения се крие фактът, че им е писнало на кура цял ден да правят едно и също. Та да разнообразят…

Гробището

Гробището, но не кое и да е гробище, а гробището на Надежда и Обеля. То се слави с това, че там растат най-сочните череши в целото равно софийско поле. Децата често ходят да ядат плодовете и да аргасват белите си фланелки, докарвайки до умопомрачение и диария своите майки. Вярно, не е кой знае колко атрактивно това гробище, но пък чужденците ценят тишината и биопродуктите, които биха употребили за десерт след мазната бомба на Манджа стрийт. Белким се излъжат да си купят по една възглавница от близките траурни магазини, че и този бизнес да потръгне.

-Екскюз ми, мей ай бай доус флауърс?

-Можеш бе, келеш! Зимай го! Тава е венец! 30 евро! А я съм от Лом.

Линия 120

Това превозно средство, наречено неправомерно автобус, свързва квартал Левски Г със Зоопарка и кара некои животни на работа по тази линия. Няма друга такава атракция по света – да си толкова близо до най-интересните биологични видове. На входа на 120 обаче трябва да се раздават хапчета, ампули и кислородни маски, за да не стане фал с изнежените туристчета. За да се возиш в 120, требва да си хардкор, да закусваш вратна пържола с поне 1 бира и Весна Змиянац за теб да е нещо като Девата от Гваделупе.

Автопазара на Горубляне

karta

Тунинговани голфове на 20 години, лади с лети джанти, беемвета на газ и мерцедеси на трупчета – това са само част от колоритните автомобили, които могат да видят туристите на автопазара на Горубляне. Ще си направят клоуз ап снимки, а по-модерните направо ще инстаграмват, предизвиквайки фурор в социалните мрежи. След това майсторът на дрифа Кен Блок ще види, че кола на половин век може да бъде още в движение, заради което ще се срещне лично с Гриша Ганчев, за да му поръча 20 москвича лимитирана серия с кожен салон. Гришата ще му направи тази услуга, после ще го накара да рекламира в ЦСКА ли, Литекс ли, ЦСКА ли, Литекс ли, ЦСКА ли, Литекс ли – и така цяло лято… Накрая ще се появи Стоичков с апломб – и той е свързан с ЦСКА и Литекс, ще го обявят за герой на социалистическия труд в Русия и ще кръстят не стадион на негово име, а цял град – Христо Стоичковбург. И така от няколко прости снимки на някакви изтръпнали туристи България ще пребъде по цял свят.

Бул. “Европа”1248293783

Там шофьорите минават със заключени врати и затворени прозорци, озъртайки се постоянно. Страх лозе пази, страх джанта пази. Тумбата авто апаши на бул. “Европа” е по-бърза от механиците на Кими Райконен в бокса на Формула 1. За по-малко от 30 секунди могат да ти разрежат гръкляна и да ти извадят карбуратора заедно с акумулатора. И това може да го направи само един човек.

За туристите ще бъде цяло щастие, ако успеят да видят тези сенки в нощта. През деня пък ще могат да се насладят на циганското гето, което е незаконно, но от дълги години нито един кмет не предприема нищо, защото това няма да вдигне рейтинга му достатъчно. Интересно за чужденците ще е да вземат салам “Камчия” и да го метнат във въздуха на празно пространство. Бас държим, че няма да падне.

Пазарът на Малашевци

Изключително интересно място, на което можеш да си купиш краставици, гледани на тераса в Овча купел, гълъби от Харманли, зайци от Димитровград, гащи от Турция, крадени VHS касети, камери, слипове, крадени вибратори и използвани презервативи. Интересното там е, че дори и да няма пазар, т.е. да е почивен ден за търговците, само да викнеш какво ти трябва, веднага ще се опънат няколко сергии. “Клещи. Жълти. Големи” – моментално поне един муджихидин ще те хване за ръка и ще те преведе в света на предлагането и пазарлъка, каквито нито един западен коуч по менажерство не е и сънувал. Аматьори такива западни!

Ако и ти имаш какво да предложиш, не се колебай и го направи в коментарите под този материал!

Кефи ли те?

Българските съдии, които трябва да свирят в Шампионската лига

Тъжната история на Киану Рийвс