in ,

10 неща, които да направиш в името на Майка България

Не питай какво родината прави за теб, въпросът е какво можеш ти да направиш за родината. Перифразираме една мисъл на Джон Ф. Кенеди, брато, за да ти напоним, че от теб зависи много! Дали не е време вече да се замислим какви ги вършим?

Ето 10 неща, които и ти можеш да направиш в името на Майка България!

Мрънкането

Станало е национален спорт. Готови сме за златни медали и купи. Виждаш, че всичко живо подсмърча за най-малкото и чака някой друг да свърши работата. А така не е нито мъжко, нито човешко. Важното е да стъпиш здраво, да удариш по масата и да кажеш как точно искаш да станат нещата. И ако тия, от които зависи, не го направят, боят да им е в кърпа вързан. Да падат зъби, мамка му! Не забравяй, че нашите предци са дали кръвта си за Свободна България, така че не можеш да оставиш една шайка боклуци да си въртят схемичките, докато ти мрънкаш зад монитора и със смартфон в ръка. Оставяш им нишан, а по-добре да има шамари с крак.

Виж още: УДАРНА ДОЗА ПАТРИОТИЧЕН РАП

Бачкането

Ако си безработен, трябва да си намериш работа, брато. Заради себе си, заради вашите, заради самите пари. Срамота е млади хора да стоят без работа. Работа в България има! Да, не на село и в малкия град, но понякога се налага да направиш по-рискована стъпка и да идеш на квартира. Заплатите са ниски на фона на цените, така е, всеки ден ни е тегаво, но знаем, че допринасяме за семейството, за себе си и за страната с работната си сила. А и нема по-хубаво от студена бира или блага ракия след тежък работен ден.

Зад волана

Тази селяния по пътищата трябва да спре. Масово нашите сънародници смятат, че са сами на пътя и масово се опитват да наложат присъствието си над другите водачи. То не е засичане, псуване, рисково шофиране… Никак обаче не е мъжко да се правиш на бабаит. Мъжко е да си джентълмен. Мъжко е да издържиш физически, когато слезе редактор на Брато.бг с бухалка, защото си го засякъл. Мъжко е и да отминеш дреболията…

Децата

Важното е да ги има. Поне две, брато, обещай ни! Обещай ни, че ще ги възпиташ също да уважават и обичат българското. Обещай ни, че няма да ги пратиш емигранти от малки, за да учат някъде и да подарят най-доброто от себе си в следващите години на чужда страна. Обещай ни, че ще ги направиш хора, на които може утре да се разчита!

Действай, защото ония с кючеците скоро ще си имат държава!

Да не се продаваш

Участието в корупционни схеми е за избрани лайнари, брато. Не бъди такъв, молим те. Рано или късно ще дойде денят, в който всеки нещастник, откраднал дори и лев, ще плати за греховете си. Милост обаче няма да има. Ще има разчекване. Гъз знае 2 и 200, т.е. можеш и с малко, и с много. Важното е как си лягаш вечер – с какви мисли и с каква съвест.  Важното е какво оставяш след себе си – щети и псуване или достойнство и уважение. Заради всичко това ние не пожелахме да продадем сайта си на една шайка, дето щеше да го напълни с реклами с билетчета за триене и банери за евтин салам.

Да спреш да тормозиш комшиите

Веднъж те е събудило кучето на съседа и ти отмъщаваш на автомобила му, като чупиш чистачките на две седмици. Или в асансьора ти е мирисало на старец и си готов да се изходиш на входа, щото кочината си е кочина и искаш да я поддържаш кочина. Тва не е готино, брато. Да спрем с войните помежду си, няма никакъв смисъл от злоба и простотия! Поне веднъж трябва да се опитаме да живеем като хора с хората, а не като скотове.

Родителите

Да си отговорен и уважителен към хората, които са те създали! Не им подвиквай, разбирай ги и помагай, когато е необходимо. Те имат само теб, а ти имаш само тях. Твой дълг е да ги гледаш, не да ги оставиш. Ръката, която ти е давала хляб, когато не си имал зъби, има нужда от подкрепа, от добра дума. Използвай всички удобни случаи да си благодарен.

 

Фасове и боклук

Ние сме заклети непушачи, но нямаме против да се тровиш, ако ти си пушач. Друго ни дразни. Живеем в собствената си държава, а всеки ден виждаме хора да изхвърлят боклука си на улицата. Цапаме собствения си дом, плюем на уникалната природа, която имаме. Най-много ни подлудява да видим някой да хвърля фас от прозореца на колата или целофан от цигарите. Пепелникът е чист, родината – мръсна. Започни да пазиш чисто, бъди пример.

Играч на дребно

Мноооого дребни душички има! Да си хитрец и играч на дребно е бая гнусничко. Да крадеш от общите части на блока, да пръцкаш в асансьора, да гледаш винаги да има за тебе, макар и малко, да чакаш келепира и далаверата, предпочитайки ги винаги пред приятелството и човешките отношения. Играчите на дребно мрат първи. Помни.

Химна

Чуеш ли го, трябва да млъкнеш. Без значение дали имаш да кажеш нещо важно, без значение дали всички те чакат да се изкажеш, без значение дали смяташ, че гласът ти е хубав. Чуеш ли химна на Република България, затвори си устата, брато. Няма нищо по-важно от най-важното.

Кефи ли те?

Този скромен дядо е милиардер от списъка на “Форбс”

Само с едно отиграване: Италианец засенчи всички пропуски на Йовов