in , ,

Този скромен дядо е милиардер от списъка на “Форбс”

Това е една от онези наши статии, брато, от които може и да научиш нещо. А може и да не научиш. Въпрос на гледна точка е. Зависи изцяло от теб. В действителност, искаме да обърнем внимание на един на глед измамно изглеждащ възрастен човек. Става въпрос за Улав Тон. Този привидно скромен пенсионер е един от най-богатите хора в Норвегия. Притежава множество имоти, включително търговски центрове и хотели. На 94 години е и все още работи по десет часа на ден шест дни в седмицата.

Улав притежава компанията “Stormgård AS and Thongård AS”, чиято собственост са 400 сгради в Норвегия и 20 големи сгради в чужбина. Държи и контролния пакет акции на компанията “Eiendomsselskap АСК”.

В петък вечерта, когато служителите на на компанията му вече започват да се ориентират към приключване, Улав дори не мисли за дома си. Като цяло той не мисли да се пенсионира, въпреки напреднала възраст. В интервю за “Scandinavian Traveler” призна наскоро: “Идвам в кабинета си в 7-8 сутринта, прекарвам цял ден на срещи и се прибирам у дома около шест вечерта. Десет часа работен ден е норма за мен. Обичам да работя. Не мога да бъда навсякъде всеки ден, но не минава нито една седмица без да съм на ясно с продажбите останалите въпроси. Когато става въпрос за инвестиране в OTG, малко се прави без моето “не” или “да”.”

Влиза дори в списъка на милиардерите на “Форбс”, което не е никак лошо постижение за момче от фермата, което дори не е завършило училище.
“Исках да уча медицина, но през 1939 г. започна войната. Родителите ми решиха, че няма да е безопасно, ако напусна дома си, затова останах в Холингдейл и мислех какво да правя след това. Имаше ферми в тази област, затова взех няколко лисици с мен и отидох в Осло, за да ги продам.”

Година по-късно Улав открива собствен бизнес за производство на кожи в западните покрайнини на Осло.
“Нещата вървяха толкова добре, че отворих клон в центъра на Осло още следващата година. Когато бях на 20 години, сградата, в която се намираше моят магазин, беше пусната за продажба. Купих я.”

Малко изненадващо Улав се отличава от повечето милиардери със своята скромност и непретенциозност. Кара “Фолксваген” и признава, че има само едни ски и велосипед. Червената плетена шапка, която обича да носи, е била изплетена от съпругата му Сисел.

“За да успееш в бизнеса, най-важното е да можеш да жонглираш с няколко топки наведнъж. Когато купувам нов имот или навлизам в нов пазар, правя всичко възможно, за да го развия допълнително.”

 

Кефи ли те?

Няма да познаеш “спасителката на плажа” Ясмин Блийт

10 неща, които да направиш в името на Майка България