in , ,

Искаш ли да посетиш Бразилия? Помисли си! (СНИМКИ)


Ти си голям футболен фен и все още се чудиш дали да дойдеш в Бразилия, за да станеш част от най-голямото събитие тази година? Хм, за да ти помогна да решиш, ще те потопя в магическия свят на тази уникална страна и ще те запозная с всички нейни особености, които трябва да знаеш.

Приятно пътуване!

Само погледни това! Кой не би искал да дойде и да го види на живо?

Или пък тук? Да кажем, че вече си решил. Кое би било първото място, което искаш да посетиш?

Започваме… Кацаш на летище “Гуарильос” в Сао Пауло – най-големият град в Бразилия. Изглежда готино отгоре.

Но нека погледнем какво се случва вътре. Това е един нормален ден на бразилско летище. Тълпи от хора, които се лутат в различни посоки. Ние го наричаме просто “хаос”. Още щом пристигнеш обаче, ще се сблъскаш с твоя първи проблем. Бразилските летища нямат никаква инфраструктура, която изчислява броя на пътниците, които ще дойдат тук за Световното. Едва ли можеш да се справиш сам. Правителството все пак обеща да направи разширения, но те не са готови напълно.

И между другото, на добър час, ако ще взимаш самолет всеки път, когато твоят национален отбор сменя градовете, в които ще играе. Този лукс ще ти струва минимум 300 долара всеки път.

Ако все пак не изгубиш багажа си, ще се сблъскаш с още една неприятност – трябва да избуташ цяла тъпла от хиляди хора, за да намериш изхода. По-голяма част от персонала, обслужващ летището, не говори английски, така че ще е успех отново, ако намериш някаква информация. Напълно сериозен съм!

Да приемем, че си открил пътя към изхода. Супер! 5 точки за теб дотук!  Сега трябва да стигнеш до хотела си – имаш 3 опции. Моят първи съвет – наеми си кола. Това е възможно най-добрата опция, въпреки че е малко скъпо, но ще разбереш защо много скоро. Не е толкова трудно да се сдобиеш с кола под наем на летището, въпреки че ще се редиш на абсурдно голяма опашка и ще опитваш дълго да се разбереш с пич, който владее крайно развален английски, за да получиш бричка и то на абсурдна цена.

Тук се появява вариант 2 – хвани си такси. Със сигурност не се качвай при човек, който крещи: “Такси”, защото ще ти свали кожата от гърба. Винаги си викай такси от официалната кабина на летището. Съвет: “Ако върху таксито няма знак и червен лиценз на стъклото, НЕ СЕ КАЧВАЙ, ако не искаш да бъдеш отвлечен. Таксиджиите в Бразилия почти не говорят португалски, затова напиши на лист мястото, на което искаш да отидеш. Ако си отвлечеш вниманието и попаднеш на несъвестен шофьор, то той по всевъзможни начини ще се опита да ти вземе повече пари – я ще избере по-дълъг маршрут, я ще се върти в кръг. Затова, по-добре преди да се качиш в колата, потърси в интернет колко средно трябва да ти вземе такси от летището до хотела (ако не вземеш кола под наем, ще си принуден да си вземеш такси. После ще разбереш защо). Цената от което и да е място до което и да е дуго в града не трябва да е повече от 50 реала. Цената от “Гуарлиньос” до центъра на Сао Паоло (около 30 км) е 120 реала.

Третата и последна опция – обществения траспорт. Никога, ама никога не се качвай в бразилския градски транспорт. Скъпо е, ще пътуваш повече от час от точка до точка, а и пренаселен.

Виж това. Аз, например, използвам градски транспорт, за да отида на работа и всеки ден се сблъсквам с този проблем – претъпкани автобуси и претъпкано метро.

Можеш да използваш метрото, ако в града, в който си, има само една линия, защото повечето от линиите в Бразилия не са завършени – изключение прави една в Сао Пауло (можеше да са достроени, ако правителството беше използвало 1.7 милиарда от нашите данъци разумно, а не да ги краде!)

Билетът за метрото в Сао Паоло струва 3 реала (б.а. – 10 реала в български банки се обменят срещу 6.32 лева) – никога не си го купувай от съмнителните чичковци пред странцията, защото най-вероятно няма да проработи.

Виждаш ли безредиците на снимката? Изненада! Това се случва на всеки час пик. Ако не направиш грешката да вземеш метрото тогава, по влаковете ще има от 30 до 50 процента по-малко!

Красиво е, нали?

Да се върнем към опциите със стигането до хотела. Ако избереш такси или кола под наем, ще срещнеш основния проблем в бразилските градове – задръстванията. В Сао Пауло опашките от коли достигат до 180 км всеки ден. Да не те плаша, но историята помни и 300 км трафик. Е, бяха отпуснати 5.8 милиарда от бюджета за транспорт, но подобрение не виждаме.

Това не е проблем само в Сао Пауло. Всичко е “мармалад”!

Повярвай ми, няма да искаш да попаднеш тук.

Дори не се опитвай да стигнеш от град до град с кола – повечето от междуградските пътища в Бразилия изглеждат точно така. Много, много катастрофи стават. Бразилия е голяма страна и много от големите градове са далеч един от друг – около 10 часа път. Придвижването с автобус ще отнеме и повече, но е по-спокойно и е евтино, особено през нощта. А, забравих да ти кажа, че повечето тоалетни в автобусите са изпочупени или в по-добрия случай мръсни, а шофьорите няма да спрат, когато поискаш.

След всичкото време, което вече изгуби из трафика, е време да те срещна с нов проблем. Къде ще отседнеш? Хотелите изглеждат много добре, дори онези, които са евтини, са уютни. Проблемът идва от това, че се пълнят наистина бързо. Ако вече си решил да идваш, време е да си направиш веднага резервация или ще се наложи да спиш под някой мост. Сериозно.

Друго решение е да отседнеш в къщата на някой, който я дава под наем, но моля те, бъди внимателен с човека, който избираш. Намери повече информация за домакина и къде точно живее. Има и добра страна – ако е добронамерен, ще имаш добър екскурзовод в Бразилия. Още един съвет – остани само в един град по време на Световното – вече видя готините снимки все пак!

Идва време за големия момент – да видиш твоя отбор на живо. Стани рано, защото вече знаеш… задръстванията.

Няма да те лъжа, но бразилските стадиони, освен че не са завършени, са и абсолютна загуба на пари, които можехме да използваме за други проблеми. А, забравих, могат да паднат върху теб.

От друга страна футболните фенове не са толкова готини. Всеки голям клуб има своя фракция, а когато две различни групировки се срещнат, стигат до сблъсъци, в които често умират хора.

Още един съвет: Не си взимай повече от 50 долара. Никога! Ще имаш нужда горе-долу от точно толкова на ден. Плащай винаги с кредитна карта и не показвай колко пари имаш в брой на улицата. Купи си евтин телефон, не носи готини дрехи и бижута!

Не си си показвай портмонето, освен ако няма полиция около теб, и погледни колко горе-долу е средната цена на дадена стока. Разбира се, че всеки ще се опита да те измами, не само таксиметровите шофьори.

Не привличай вниманието на тези момчета на снимката, защото ще си изпатиш.

Вече го направи? О, нагърби се с най-големия големия проблем – престъпленията. Корумпирано и некомпетентно правителство, на което въобще не му пука за гражданина + малко и нископлатена полиция + невъоръжени цивилни = престъпност. Тя е широкоразпостранена в Бразилия, а криминалните тук са организирани, безмилостни и ще те убият, без да се замислят. По време на престоя ти тук има вероятност да бъдеш ограбен, отвлечен, изнасилен или просто убит.

Престъпниците вече обявиха, че ще преследват всеки един турист със смартфон.

Те обещаха тази година да се състои “Световно първенство по терор” и със сигурност ще го изпълнят. Виж какво се случи последния път, когато дадоха такива обещания:

Не отивай в предградията, стой в центъра около полицията. Това все пак ще ти гарантира макар и минимална безопасност.

На плажовете пък бродят скандалните “arrastao”. Това е група, която просто краде всичко по пътя си. Дори когато се храниш.

Тогава ще дойде едно от тези момчета. Ще ти даде да попълниш формуляр, наречен “комфорт” и дори няма да тръгне да гони престъпника, защото знае, че вече е избягал. Ооо, и ако умреш тук, със сигурност няма да се намери “отговорно лице”, защото едва 8% от случаите в Бразилия са разрешени.

Смъртните случаи в Бразалия от насилие са около 100 000 годишно. Доста хора носят оръжие, като едва 3 процента от тях имат право да носят огнестрелно оръжие. Но това е тема за друг път. Не си мисли, че си спасен и в безопасност, ако полицаите им отнемат оръжието, тези момчета ще се опитат да ти направят живота труден.

Да приемем, че си прострелян, или си се натровил с лошо приготвена храна. Ще трябва да отидеш до болница, нали? Дано да имаш международна застраховка, за да се погрижат за теб, както на снимката по-горе.

Ако нямаш – лошо, ще се струпаш с тъплата в бразилската държавна болница.

Ако попаднеш в разпределяне на пациенти, може да се озовеш тук сред всички болни. Това е тъжната реалност – и двете ми баби починаха по този начин.

На много места ще видиш тези надписи. Вече си мислиш, че мразя страната си, нали? Не, не е така. Това, което ненавиждам е, че се налага да плащам 41% годишен данък от приходите си на правителството, за да им осигуря какво да крадат и накрая да получиш едно: “Еби си майката!”.

Мразя факта, че лошото здравеопазване уби двете ми баби.

Мразя, че имам 10 обира в последните 3 години и нито един от престъпниците не отиде в затвора.

Мразя това, че не се чувствам в безопасност дори вкъщи, защото вече веднъж прескочиха оградата, държаха ни като заложници и ни взеха почти всичко.

Мразя това, че ако най-накрая корумпираните отидат до съда, се налага да платят глоба хиляди пъти по-малка от това, което са взели от нас.

Мразя хората, които продължават да гласуват за партия, която ни води към сигурно унищожение.

Мразя да виждам как публичните средства отиват за изграждане на стадиони вместо за училища и болници.

Много хора също мислят това, което и аз. Просто виж протестите, на които излязохме миналата година. Ние не искаме Световното, защото това няма да ни помогне.

Хората си мислят, че идвайки в Бразилия, ще вдигнат стандарта ни на живот, но това няма да стане. Повечето пари отиват при ФИФА, нищо няма да се промени.

Бразилското правителство твърди, че протестите са заплаха за националната сигурност и ще арестува хора.  Протестиращите могли да бъдат хвърлени в затвора за по 30 години. Заяви, че щяло да прибегне до армията, ако полицията не устои на митинга.

Така че, не мразя страната си. Ненавиждам правителството, което я ръководи. Много други хора също.

Затова те умолявам да си стоиш вкъщи. Не идвай на Световното. Ще прекараш ужасно време и ще изхарчиш много средства. Гледай го по телевизията заедно със семейството ти, въпреки че тръпката няма да е същата както на стадиона. Но ако все пак решиш да рискуваш, успех, ще ти бъде нужен.

А това е просто куче.

Кайо Кроче, специално за FanFace.bg
Текст: FanFace.bg

Кефи ли те?

Топ 5 ултраси за уикенда (ВИДЕО)

Новият iPhone 6 – сапфирено бижу (ВИДЕО)