in

Един по-различен свят

149185394_0ffc0c7b37_o

Столицата на Монголия Улан Батор е място за живеене от друго измерение. Според националния център за преброяване на населението, между 30 000 и 40 000 души се местят да живеят там всяка година. Гъстотата на населението е 2,8 милиона души, разпространени на над 1,5 милиона кв. км.

В същото време столицата на Монголия е изправена пред голям недостиг на жилища. Близо 60 % от населението живее в област Гер, в която жилищата са направени от тенти. В много случаи жителите имат затруднен достъп до вода, канализацията и основната инфраструктура, според данни на Световната банка.

0000f337_medium

През 2010 г. азиатската държава е пометена от тежка зима, която убива 4,5 милиона животни в монголските степи. Около една десета от добитъка на Монголия умира, тъй като дълбокият сняг отрязва достъпа за паша и фураж. Това е и един от най-лошите периоди в историята на страната, тъй като животновъдството е един от основните отрасли там.

С температури до минус 40 по Целзий и дори по-ниски в 19 от 21 аймаци (области), условията за живот са примитивни.

В резултат на това бедните семейства се стичат към гетата в покрайнините на Улан Батор, където напрежението се повишава. Способността на града да предоставя основни услуги не е добра, условията за живот са сурови. Липсата на течаща вода е сред най-големите проблеми.

0000f336_medium

През суровата зима единствената възможност за по-голямата част от жителите в областта е да се изгарят въглища в железни печки, за да се стоплят. По този начин те превръщат красивото синьо небе в огромен черен облак. Това отрежда едно от челните места на Улан Батор сред най-замърсените градове в света, съобщава Световната здравна организация.

И все пак градът има какво да предложи на своите туристи. Всеки посетител на Улан Батор може да види Природо-историческия музей, в който се намират експонати на динозавърски скелети. Друга основна забележителност е Гандан Хиид – будистки манастир от 1840 г. Зимен дворец на Богд Хан. На 50 км северозападно се намира и Национален парк “Терелж”.

В града се намира единственият в страната университет – Монголски държавен университет. Ако искаш да посетиш екзотичната азиатска държава, ще трябва да се бръкнеш с около 900 долара за двупосочен билет.

Със сигурност има какво да видиш, но те предупреждаваме, че е опасно.

604

0000f341_medium

Кефи ли те?

Тъжната история на Киану Рийвс

Фенове на ММА се млатят за кеф (ВИДЕО)