in , ,

Как Джобс дава името на Apple

Apple-stock-Steve-Jobs

Сигурни сме, че много от вас в момента се радват на своя iPhone, продукт на световната компания Аpple. Също толкова сигурни сме, че не знаеш, защо създателят на фирмата Стив Джобс е кръстил точно така своето велико творение.

Ние ще вдигнем завесите, за да разбереш, а ти ще прочетеш информация директно от извора. Можеш да си купиш и биографичната книга на Уолтър Айзаксън – „Стив Джобс” по този въпрос.

Годината е 1976, когато Джобс и неговият приятел Стийв Возняк решават да основат фирма. Вторият е компютърен гений, който сам измайсторява появилия се по-късно персонален компютър „Епъл I”, но му липсва маркетиговото мислене, с което разполага Джобс.

Двамата са твърдо решени да създадат компютър, с който да пробият на американския пазар. Започват да мислят именна от стандартния технически жаргон. Сред тях са такива като „Матрица”, „Екзекютек” и дори скучното „Пърсънал Компюрърс Инкопорейтед”. Крайният срок изтича на другия ден, когато Джобс трябва да подпише документите. Накрая предлага компютърът да се казва „Епъл” (Ябълка).

ssteve1
Създателите на Apple – Возняк и Джобс

– Това бе една от плодовите ми диети – обяснява той. Тъкмо се връщах от ябълковата градина, където работех като доброволец. Звучеше забавно, духовито, нестряскащо! „Епъл” – „Ябълка” – щеше да тушира страховитото звучене на „компютър”. Освен това щяхме да влезем в телефонния указател преди „Атари”.

В крайна сметка името остава непроменено, след като неговият съдружник не предлага нищо по-сполучливо.

– Не звучи логично – казва Майк Марккула, който скоро след това става първият председател на новата компания. – Кара те да се замислиш. Ябълка и компютри изобщо не си пасват! Но точно това кара името да изпъква.

В крайна сметка на 1-и април 1976 г. Джобс и Возняк подписват договор за сдружение в „Епъл”.

Тези неща са възможни само в Америка, брато.

Кефи ли те?

По-безумни от българските реклами са само корейските

Така щеше да изглежда Wi-Fi, ако беше видим