in

Яко!Яко!

5 неща, които не те правят патриот

Връх Шипка, България

Честит 3 март, брато! Днес всички сме патриоти, обичаме силно родината и развяваме гордо трибагреника. Но само днес! После настава суровото ежедневие, започват свадите по пътя, домашното насилие и тънките далавери. Оставаме си в тинята, не заради калпавите политици, а защото не искаме да излезем от нея и да започнем да живеем нормално. Такава е нашата истина, но сме готови да чуем и твоята.

Замислихме се доколко социалните мрежи са виновни за гласността на тази фалшива патриотичност. Отговорът е ясен. Тук сме с кратък списък от 5 неща, които не те правят патриот.

Боклукът

Целият този боклук, който лети от прозореца на апартамента, фасът, хвърлен от колата, защото не искаш да си цапаш пепелника, целофанът от вафлата, който някоя пуска небрежно на земята. После отиваме в чужбина и цъкаме с език колко е чисто там. Чисто е, защото има закони, които се уважават и спазват. А ние ги спазваме зад граница, защото глобяват солено, а не защото искаме да е чисто.

Скоростта на пътя

Няма нищо патриотично в това да шофираш с 260 км/час и да си на живо в социалните мрежи. На едни им се разминават инцидентите, други помитат млади и невинни на пътя, а после търсят вратичка в закона, за да се спасят от затвора.

Протестът на маса

Белите държави са бели, защото имат общество и когато нещо не ги кефи, излизат и го отстояват на площада. Тук, нашият протест е на маса. Пием, псуваме, бием се помежду си, после се обичаме. На следващия ден отново си траем, но не заради махмурлука, а защото се надяваме, че някой друг ще дойде и ще ни оправи.

Да не се продаваш

Участието в корупционни схеми е за избрани лайнари, брато. Не бъди такъв, молим те. Рано или късно ще дойде денят, в който всеки нещастник, откраднал дори и лев, ще плати за греховете си. Милост обаче няма да има. Ще има разчекване. Гъз знае 2 и 200, т.е. можеш и с малко, и с много. Важното е как си лягаш вечер – с какви мисли и с каква съвест.  Важното е какво оставяш след себе си – щети и псуване или достойнство и уважение. Заради всичко това ние не пожелахме да продадем сайта си на една шайка, дето щеше да го напълни с реклами с билетчета за триене и банери за евтин салам.

Да спреш да тормозиш комшиите

Веднъж те е събудило кучето на съседа и ти отмъщаваш на автомобила му, като чупиш чистачките на две седмици. Или в асансьора ти е мирисало на старец и си готов да се изходиш на входа, щото кочината си е кочина и искаш да я поддържаш кочина. Тва не е готино. Да спрем с войните помежду си, няма никакъв смисъл от злоба и простотия! Поне веднъж трябва да се опитаме да живеем като хора с хората, а не като скотове.

“Как да оцелееш в България” – новата книга на Brato.bg

Кефи ли те?

17 Points
Upvote Downvote

Кошът на Леброн за своята 40 000 точка в НБА (ВИДЕО)

13-годишното приятелство между щъркел и рибаря Адем