in

Яко!Яко!

Сийленд – най-малката държава в света, която се намира в Европа

Покрай уроците по география и националния отбор на България научихме и най-малките държави в света, брато. Една част от тях ни бият на футбол, други се намират пред нас в ранглистата на ФИФА. Тъжно, но факт. Дори и трикольорите обаче са безсилни в опита си да сме перфектни пред глобуса.

Осъдиха центурион, опипал туристка в Рим

Благодарим на Петя Кузева и статията й във Фокус за Сийленд. В нея тя разказва за монархия, която има своя собствена валута, пощенски марки, конституция и национален химн. Това е държава с размерите на два тенис корта, непризната от никоя членка на ООН и обявила своята независимост от Великобритания през 1967 година.

В момента “нацията” има… само един постоянен жител. В Англия живее “кралското семейство”, начело с държавния глава принц Майкъл. Сийленд се намира на бившия английски форт Моунсел Форт (Maunsell Fort) в Северно море, разположен на приблизително 10 километра от брега на Съфолк, Англия и претендира за власт над едноименното морско пространство около острова.


Тя е обявена за независима и суверенна държава на 2 септември 1967 г., след като крепостта е окупирана от Пади Рой Бейтс, бивш офицер от британската армия по това време в конфликт с британските власти, съвместно с неговите приближени. Оттогава той и наследниците му непрекъснато се борят съществуването на Княжеството да бъде признато от международната общност, тъй като досега нито една държава членка на ООН не го е признала.

Семейство Бейтс и няколко роднини са били първите жители на Сийленд. Според доклад на CBS не повече от 10 души някога са живели на острова в даден момент. В момента има само един постоянен жител. Това е Майкъл Барингтън, който е охранител, електротехник, строител и механик, като на практика е единственият човек, който поддържа сградите, които са на острова.

Държавният глава Майкъл Бейтс или принц Майкъл, син на Пади Рой Бейтс, се е преместил в семейния дом в Есекс, Англия, където живее със съпругата си и трите си деца. Пади Рой Бейтс, който също се премества в къщата в Есекс през 1999 г., почина през октомври 2012 г. на 91 години.

Фамилията Бейтс е имала големи амбиции: искали са да превърнат Сийленд в данъчен рай, луксозен остров с казино. Но през последните години, за да запазят Сийленд на повърхността, Бейтс опитаха всякакви видове бизнес, включително партньорство с интернет предприемачи, които са инвестирали милиони в проекти, за да превърнат Сийленд в офшорно убежище за данни. Но сделката се проваля мизерно и Сийланд натрупва неразкрит размер на дългове.

Отвъд “селската“ икономика семейство Бейтс има бизнес с морски дарове, а дъщерята на Майкъл има ботокс клиника. Преди седем години принц Майкъл се жени повторно и “произвежда” нова принцеса Мае Ши, която е била артилерийски офицер в Народноосвободителната армия на Китай.

Шест десетилетия след основаването на тяхната малка частна държава, кралското семейство на Сийланд казва, че остава отдадено на целите си и се надява, че “златният век” е близо. Принц Майкъл е сигурен, че британският флот няма намерение да претендира за Сийленд, но ако го направи, “ще извади най-добрия си порцелан и ще покани всички на чаша хубав чай”.

Кефи ли те?

Търси брой 2 на списание “Агамор”

Тоя вратар на Юнайтед прибира 100 бона на седмица (ВИДЕО)