in

Яко!Яко! Смех!Смех!

Котките имали 300 различни мимики за общуване

Котките може да изглеждат трудно разгадаеми, но всъщност правят почти 300 различни мимики, чрез които контактуват с останалите, брато. С това се занимаваха изледователи през последните месеци, за да го формулират като проучване, цитирано от „Мейлонлайн“.

Куче кара мотокар (ВИДЕО)

Оказва се, че четириноготе не са толкова враждебни, колкото понякога изглеждат. Изследователите наблюдавали 53 домашни любимци в котешко кафене в продължение на 10 месеца, като записали 186 отделни срещи между животните. Накрая вероятно са взели и пари за цялата тая “тежка” работа.

Те установили 126 приятелски физиономии, включително спокойното изражение със затворени очи, което собствениците на котки са се научили да разпознават като знак за любов. Котките са демонстрирали и 102 враждебни физиономии, като например свитите зеници и прибраните назад уши, които те показват и на хората, когато са раздразнени.

Проучването установило само 48 мимики, които, подобно на усмивката на Чеширския котарак, са по-трудни за разчитане, тъй като могат да бъдат както приятелски, така и враждебни. Огромната гама от физиономии изненада експертите, тъй като в сравнение с кучетата с техните прочути усмивки или скръбни погледи, котките имат сравнително неподвижни лица.

Д-р Британи Флоркевич, научен ръководител на изследването от колежа Лион в Арканзас, обяснява: „Тези резултати показват, че е важно да се гледат ушите, очите и мустаците на котката, за да се разбере дали тя се чувства приятелски настроена или не. Устата им дава много информация за това дали е възможно да се стигне до бой. Хората може да си мислят, че мимиките на котките са предназначени да предупреждават другите котки и хора, но те всъщност показват колко социални и толерантни могат да бъдат тези домашни любимци“.

В проучването, публикувано в списание „Бихейвиърал Просесис“, са наблюдавани 276 вида физиономии, предназначени от котки за други котки. Повече от половината от тези изражения показват, че те искат да си играят – включително издърпани навън устни на котка, показваща долните си зъби, отворена уста и разтеглена челюст. Обикновено тази игривост е приятелска.

Но предупредителните знаци за това, че котките не се разбират, се заключават до четири мускулни движения, наблюдавани при различни техни физиономии. За да разпознаете уликите за раздразненост, просто потърсете котка, която облизва устните си, чиито уши са се преместили встрани на главата и са прибрани, и която има свити зеници. Последните три от тези движения са наблюдавани и при котки, които са недоволни от хората. Смята се, че ядосаните котки инстинктивно сплескват ушите си и свиват зениците си, за да предпазят главата и очите си от нараняване.

Четирите мускулни движения, наблюдавани при приятелските изражения на лицето в рамките на изследването, са затворени очи, уши, приближени едно към друго и избутани напред, и мустаци, също насочени напред.

Кефи ли те?

Шампиони по криеница

Когато имаш кофти уикенд на Фентъзито (СНИМКА)